Hlavní obsah

Obaly od vajec nevyhazujte. Velmi dobře je využijete při zahradničení

Krabičky a plata od vajec má v domácnosti každý z nás. Mnohde se hromadí, aby pak skončily v koši nebo v lepším případě v kontejneru na papír. To je ovšem škoda. Dejte těmto kartonům druhou šanci a využijte je například při své pěstitelské činnosti. Nyní na podzim můžete začít se shromažďováním a na jaře máte připravenou zásobu. Poradíme, jak na to.

Foto: Envato Elements

Menší rostliny si budou v platech od vajec lebedit. Až se dostatečně rozrostou, mohou putovat do klasického květináče nebo na záhonek.

Článek

To, že kartony od vajíček lze v domácnosti využít jako organizéry nejrůznějšího druhu, ať již pro ukládání šicích potřeb, křehkých vánočních ozdob menších rozměrů, či třeba nejrůznější spojovací materiál v dílně, je celkem známé. Právě tak dobře si z nich lze vyrobit eventuálně i provizorní zásobník na léky, zvláště pokud vaše denní dávky obsahují vyšší počet větších prášků, které se do přihrádek standardních zásobníků nevejdou.

V zástupu jako vojáci

Nicméně, velmi dobře je lze využít při zahradničení. Tam se totiž uplatní naprosto přepychově. Úplně nejjednodušší využití se nabízí už při samotném setí semínek. Abyste si na záhonu vytvořili pravidelné rozestupy pro setbu, jednoduše přitlačíte plato do hlíny a vytvoříte si obtisk s důlky. Zasít semínka rostlin v dokonalé geometrii je potom hračkou.

Foto: Envato Elements

Kartony od vajec se skvěle uplatní jako pěstební květináčky.

Pěstební květináčky

Další variantou, kdy se plata od vajec uplatní při zahradničení, je jejich využití coby pěstebních květináčků. Do prohlubenin, v nichž spočívala vejce, nasypte zeminu a do ní zasaďte semínka a zalijte.

Oproti plastovým květináčkům mají tyto lepenkové tu výhodu, že ve chvíli, kdy rostlinky dosáhnou kýžené velikosti, stačí plata jednoduše rozstříhat a sazeničky zasadit na záhon rovnou v nich. Jejich hmota se v záhoně rozloží a poslouží jako hnojivo. Výhoda je přitom jasná, odpadne vám zbytečná manipulace s malými sazeničkami, a sníží se tím tedy riziko, že se nějaká poškodí.

Klíčení bylinek

Nejenom o Velikonocích ale můžete plata od vajec a třeba i skořápky z nich využít ke klíčení bylinek či osení. Do každé prohlubně umístěte skořápku vajíčka, do ní dejte kousek vaty, dostatečně navlhčete a posypte semínky bylinek, například řeřichy. Až rostlinky vyrostou, stačí je jen „sklidit“ nůžkami.

Pro tento způsob využití obalu od vajec se vyplatí i jeho ozdobení. Třeba pomalovaní na zeleno s dolepením drobnějších kvítků například z krepového papíru.

Foto: Envato Elements

Zejména o Velikonocích je doma spousta plat od vajec, ale i skořápek. Proč je nevyužít dál? Například ke klíčení bylinek.

Kompostování jako další využití

Nevyhazujte ale ani obaly od vajec, které výše zmíněnými způsoby nevyužijete. Plata totiž můžete vždycky dát do kompostu, kde se rozloží. „Kartony na vejce jsou vyrobeny z lepenky, což je materiál s vysokým obsahem uhlíku. Při kompostování ho můžete použít společně s listy, dřevní štěpkou a suchou trávou. Roztrhejte kartony od vajec na menší kousky, přidejte je do kompostu a zakryjte odřezky zeleniny a ovoce,“ radí Amy Y. Conry Davisová, publicistka zaměřená na ekologii a recyklaci, na webu o udržitelnosti Treehugger.

Papírová lepenka z krabic je na zahradě královnou

Zahrada
Související témata:
Kutilství
Obaly na vejce

Související články

Výběr článků

Načítám