Hlavní obsah

Nelámejte nad nimi hůl! Tyto rostliny jsou považované za plevel, ale využijete je v kuchyni i jinde

V České republice roste zhruba 200 druhů plevelů a mnoho z nich dokáže zahradníkům hodně znepříjemnit život. Ne všechny je ale nutné hned nemilosrdně likvidovat. Některé mohou být i velmi užitečné, chutné a zdraví prospěšné. Lze je přidat do salátů, polévek a dalších pokrmů, případně z nich můžeme připravit kosmetický přípravek, přírodní hnojivo nebo například krmivo pro zvířata.

Foto: Envato Elements

Ano, pálí, ale mohou být i užitečné.

Článek

Všestranné kopřivy

Pokud vás na zahradě trápí kopřivy, zkuste jimi obohatit svůj jídelníček. Sbírat je můžete po celou sezonu, ale nejlépe chutnají na jaře, zhruba od března do poloviny května. Právě jejich mladé výhonky najdou využití nejen ve velikonoční nádivce, ale také v polévkách nebo jako netradiční příloha k masovým i bezmasým pokrmům.

Ještě během celého léta se dají kopřivy využít k výrobě přírodního hnojiva, takzvané kopřivové jíchy. Část jich tak zneškodníte a zároveň dodáte rostlinám potřebné živiny velmi levně, šetrně a ekologicky.

Dále se budou kopřivy hodit k výrobě domácí kosmetiky a výhodou je, že v takovém případě se dají sbírat kdykoli během sezony. Pro úlevu od kožních problémů jsou oblíbené různé kopřivové masti, ale můžete vyzkoušet i méně tradiční kopřivový peeling nebo vlasovou kúru, které také připravíte velmi snadno. Na kúru si připravíte vychlazený výluh ze dvou hrstí kopřiv převařených v půl litru vody.

Krásná zahrada bez čekání

Zahrada

Jak na kopřivový peeling

Opláchnuté a osušené kopřivy rozmixujte společně s epsomskou solí, bambuckým máslem a pro příjemnou vůni můžete přidat i několik kapek oblíbeného esenciálního oleje. Mixujte tak dlouho, dokud nevznikne hrubá kompaktní pasta.

A zapomenout nesmíme ani na čaj, který podle odborníků mimo jiné přispívá k čištění organismu, působí protizánětlivě, posiluje imunitní systém, podporuje metabolismus a snižuje krevní tlak. Jen jako u všech bylinek myslete na to, že v těhotenství nebo při dlouhodobých zdravotních problémech je nutné konzultovat užívání s lékařem.

Foto: Envato Elements

Z pampelišek využijete vše – květy, listy i kořen.

Květy, listy i kořeny pampelišek

Z květů pampelišky alias smetanky lékařské vařily už naše babičky lahodný med, který je navíc podle odborníků zdraví prospěšný. Podporuje totiž nejen trávení, ale také správnou činnost ledvin, srdce a cév. Určitě tedy doporučujeme připravit si ho i dnes, a to kdykoliv od dubna do června. Listy pampelišky pro změnu poslouží do salátů, kde oceníte jejich osvěžující chuť podobnou rukole. Mohou být mírně nahořklé, ale snadno je zjemníte výraznější zálivkou, například z oleje, česneku a z hořčice.

Velké kořeny pampelišky se rychle stanou oblíbenou přísadou do polévek. Tradičně se z nich ale připravuje spíš nápoj, který připomíná kávu. Pokud tedy chcete omezit kofein, nebojte se ho vyzkoušet také. Stačí kořeny usušit, opražit a rozemlít a následně je zalít horkou vodou.

Jak na pampeliškový med

Suroviny na 1 dávku:

  • 400 květů pampelišek zbavených zbytků stonků
  • 2 l vody
  • 3 citrony
  • 2 kg cukru krystal

Květy nasbírejte za hezkého počasí, dopoledne, kdy jsou pěkně rozvinuté, rozprostřete na plech a odložte na nějaký čas stranou, aby z nich vylezl veškerý hmyz. Poté je očištěné vložte do hrnce s vodou a přidejte důkladně omyté a na kolečka nakrájené citrony. Vše vařte 15 minut, pak hrnec odstavte, zakryjte a nechte 24 hodit louhovat. Druhý den obsah hrnce sceďte přes plátýnko (hustý cedník) do čistého hrnce. Tam přidejte cukr a za občasného míchání vařte 1,5 hodiny, dokud směs nezhoustne a nezačne se táhnout. (Čím déle ji budete vařit, tím bude hustší a tmavší.) Hotový med nalijte do připravených čistých skleniček, které poté důkladně uzavřete víčkem.

Foto: Envato Elements

Šťovík konzumujte kvůli obsahu kyseliny šťavelové s opatrností.

Se šťovíkem opatrně

Další plevelnou rostlinou, která roste na zahradách, loukách i na okrajích cest, je šťovík neboli „kyseláč“. I ten je v mnoha ohledech zdraví prospěšný, například zlepšuje trávení, uvolňuje dýchací cesty a celkově odvodňuje organismus. Jen pozor na to, že kromě mnoha důležitých vitamínů a minerálních látek obsahuje také kyselinu šťavelovou, která narušuje jejich vstřebávání. Výživoví specialisté ho tedy doporučují využívat jen opatrně, spíše jako ochucovadlo než plnohodnotnou potravinu. Skvělý tak bude nejen do omáček, ale i do pomazánek nebo smoothies.

Foto: Profimedia.cz

Merlík můžete použít například jako náhražku špenátu.

Merlík nejen jako alternativa špenátu

Méně známý je merlík, kterému se také přezdívá planý špenát. Ten dorůstá až metrové výšky, a tak často kulturní plodiny v záhonech utlačuje. Až se ho tedy budete zbavovat, nezapomeňte mu dát šanci v kuchyni, ať už jako náhražce špenátu, nebo v polévkách a salátech. Nejlépe chutnají jeho mladé listy, ale pokud je usušíte, můžete si z nich vařit čaj po celý rok.

Jak zlikvidovat plevel? Tipy na účinné a zároveň šetrné metody

Zahrada

Související články

Výběr článků

Načítám