Hlavní obsah

Nebaví vás sedět při práci doma? Zařiďte si kancelář na zahradě

Pokud patříte mezi kreativce, sterilní kancelářské prostředí určitě občas rádi vyměníte za home office. Neznamená to ale, že musíte pracovat jen ze svého bytu či domu. Někomu vyhovuje ruch kavárny, někomu naopak klid ve vlastní zahradě. Poradíme, jak si takovou venkovní kancelář zařídit.

Foto: Envato Elements

Proč pracovat z domova, když máte k dispozici zahradu?

Článek

Na čerstvém vzduchu se vám určitě bude pracovat skvěle, ale ještě lépe se zvládnete koncentrovat na místě, které máte rádi. Mělo by být klidné a zároveň inspirativní, o čemž mnohdy rozhoduje blízkost stromů a květin, výhled do okolí nebo zkrátka jen příjemná atmosféra. Výběr nejvhodnější části zahrady tedy určitě nepodceňujte a práci si tam nejprve vyzkoušejte nanečisto.

Kvalitní zahradní nábytek a pevný podklad

Jakmile zvolíte místo, přichází na řadu nábytek, který by měl být z odolných a snadno udržovatelných materiálů. Základem je pohodlná židle a stabilní zahradní stůl, u kterého se zaměřte na dostatečnou výšku. Jen tak budete při práci nejen na počítači sedět vzpřímeně a nemusíte se obávat bolesti zad už po několika hodinách.

Oblíbená část zahrady se bohužel přesunout nedá. Pokud ale máte možnost volby, doporučujeme myslet na pevný a nepříliš tvrdý podklad. Nejvíce se osvědčilo dřevo nebo zpevněný mlat, na které můžete postavit lehký nábytek z ratanu, ale i ze dřeva či kovu.

Své výhody má i dlažba, jen lehčí nábytek po ní může mírně klouzat. Ideálně tedy zvolte stůl a židli z masivního dřeva nebo hliníku. Pokud kovové nohy podlepíte podložkami z korku či gumy, zabráníte nepříjemnému skřípání.

Práci na trávníku se pak vyhněte úplně. Není dost pevný ani za suchého počasí, natož během deštivých dnů.

Foto: Envato Elements

Pro práci ze zahrady budete potřebovat kvalitní zahradní nábytek. U stolu ohlídejte hlavně jeho správnou výšku, abyste se při práci nehrbili.

Jak vybrat osvětlení na terasu? Myslete na praktičnost, design i aktuální trendy

Zahrada

Jedině ve stínu

Kromě vhodného nábytku a podkladu nezapomeňte ani na tolik důležitý stín. V letních vedrech by se vám na poledním slunci moc příjemně nepracovalo a tomu by odpovídaly i výsledky. Pokud vám to tedy situace dovolí, nejlepší je zahradní pracovnu zastřešit, což vás ochrání i před deštěm. Pro občasný home office ale bohatě stačí slunečník nebo přirozený stín stromů.

Přívod elektřiny

Možná vám notebook vydrží celý pracovní den bez napájení, ale pro všechny případy je lepší mít přístup do sítě. Po setmění si díky tomu rozsvítíte lampu nebo rychle nabijete smartphone po nečekaně dlouhém videohovoru. Moderní sloupek se skrytými elektrickými zásuvkami pravděpodobně zvládnete nainstalovat i sami, případně vám pomůže odborník.

Foto: Envato Elements

Máte kde pracovat, máte kde sedět, máte stín i dostatek světla. Co chybí? Pravidelný pitný režim! Pro ochucení vody můžete využít i ovoce, zeleninu a bylinky ze zahrady

Poslední kroky k dokonalosti

Nakonec budete potřebovat ještě několik doplňků, které jsou praktické a celý prostor příjemně zútulní. Konkrétně máme na mysli džbán na vodu a skleničky pro snazší dodržování pitného režimu, hrnek na kávu nebo čaj, měkký podsedák, zahradní kobereček a rostliny v květináči. V babím létě a na podzim jistě oceníte i hřejivou deku nebo stojanovou lampu, která se velmi podobá klasické interiérové variantě. Možností je ale mnohem více.

Prostor pro odpočinek

Ani na zahradě byste neměli pracovat na počítači bez občasných pauz. Stačí se alespoň na pár minut projít po okolí nebo si skočit domů pro kávu. Dokonalý relax vám pak zajistí klasická zahradní lehátka či moderní závěsná křesla, která doporučujeme mít neustále v dosahu. Umístit je můžete jak na terasu, tak do altánu nebo k bazénu. A vězte, že díky tak stylovému odpočinku přijdou i zajímavé nápady.

Foto: Envato Elements

V horkých letních dnech je nezbytné mít místo k práci stíněné. Ideálně třeba pergolou, příležitostně ovšem dobře poslouží i slunečník

Home office v malém bytě: Vytvořte si praktický a stylový pracovní koutek, kde nebudete rušeni

Bydlení

Související články

Venkovní posezení zútulní praktické doplňky

Venkovní nábytek nabízí nápaditý design a komfort. Na skvělý pocit pohody v exteriéru má zásadní vliv, ale důležitou roli hrají i doplňky a dekorace. Posezení...

Výběr článků

Načítám