Hlavní obsah

Nadšená pěstitelka květin proměnila ulici v Rajskou zahradu

Část travnatých ploch lemujících jednu z ulic v anglickém Leedsu se rozhodla místní obyvatelka razantně proměnit. Díky jejímu úsilí tak uprostřed města vznikl malý kousek nádherně kvetoucí louky hýřící spoustou barev. A aby toho nebylo málo, přidala rovněž několik ovocných stromů. Sousedé si její aktivitu nemohou vynachválit a hovoří nyní o své ulici jako o Rajské zahradě.

Britka osázela ulici lučním kvítímVideo: AP

Článek

Někdy se jim říká guerilloví zahradníci, ale není v tom ani za mák posměchu nebo odmítnutí. Naopak jde spíše o vyjádření podpory a souhlasu s aktivitou, kterou spousta lidí očekává od svých místních úřadů. Jenže ty se v úpravě vzhledu ulic mnohdy nijak kreativně neangažují. A proto to občas někdo už nevydrží a začne pěstovat okrasné květiny v ulicích sám od sebe, pro druhé.

K takovým lidem patří i šestatřicetiletá Grace Hillsová, která bydlí v ulici Eden Crescent v Leedsu. V ulici má domek se zahradou, kterou má hezky zařízenou, ale už dlouho se nemohla dívat na to, jak vypadala ulice v okolí jejího domova.

Grace se svěřila v reportáži webu The Gazette, že ji napadlo začít něco dělat se zelení v okolí svého bydliště zhruba před pěti lety. Tehdy si začala uvědomovat rizika globálního oteplování a chtěla se začít nějak konkrétně podílet na zlepšení budoucnosti planety. Těžko ve své pozici běžné obyvatelky anglického města mohla zasahovat do rozhodnutí a činů s globálním významem, to jí bylo jasné. A tak se rozhodla zaměřit se alespoň na drobné činy a aktivity ve svém okolí.

Amatérský zahradník je místní legendou. Letošní barevná úroda je největší, jakou kdy měl

Zahrada

Využila k tomu zcela prostou situaci. Pracovala na své předzahrádce, když se přes plot nakláněly místní děti a ptaly se, co to dělá a jestli by se mohly zapojit. Jejich ochota ji potěšila, ale na zahrádce už pro ně žádnou práci neměla. A tak šla za nimi na ulici a pustili se do revitalizace společných prostor mezi domy. „Začali jsme pěstováním fazolí v malých plechovkách a pak jsme to rozšířili. Teď jsme zatím nejodvážnější za celou dobu.“

Plochy kolem ulice, kde lidé tak akorát parkovali (byť k tomu nebyly určené) osázela spolu s dětmi lučním kvítím, jehož semínka nasbírala z divoce kvetoucích rostlin. Tím vytvořili první miniaturní louky, kterými mohou včely cestovat po celé délce ulice.

Později Grace s dětmi přidala další kvetoucí rostliny, jako lupiny a hortenzie. „Je to teď směs divokých květin - řebříčku a jetele - spolu s těmi, které lidé lehce poznají. Které je napadnou, když si vzpomenou na luční kvítí. Tedy modré chrpy, červené máky a květy heřmánku, jež se podobají sedmikráskám.“

Nezůstalo ale jen u květin. Grace společně s dětmi vysadila i sazenice ovocných stromků, jako jsou meruňky, jabloně, hrušně, třešně a švestky.

Výchovné a edukativní

Místní lidé si nový vzhled ulice pochvalují. Rodiče zapojených dětí oceňují i výchovné účinky na jejich ratolesti, které mají nyní představu o tom, odkud se bere ovoce a zelenina, a zejména, kolik práce a času jejich vypěstování stojí.

Inspirováni názvem ulice (volně jej lze přeložit Rajský půlměsíc) překřtili toto místo na Rajskou zahradu. Ostatně ani sama Grace, praktikující křesťanka, nepopírá inspiraci Biblí. „První strom, který jsme zasadili, byla jabloň,“ říká a pokračuje: „V ulici máme celkem už 19 stromů. Ovocné stromy jsou skvělé pro odstraňování uhlíku z atmosféry. Ale také vám dávají ovoce.“

Ekologický aspekt v sázení ovocných stromů a kvetoucích rostlin je podle ní významný. „Myslím, že pokud dokážeme pěstovat jídlo u našich dveří, bude to znamenat nula kilometrů letecké dopravy a žádné plasty. A to bude to užitečné pro budoucnost,“ míní Grace.

Je to ještě keř, nebo socha? Učitel v důchodu 20 let tvaruje živý plot do podoby nahé ženy

Zahrada

Související články

Výběr článků

Načítám