Hlavní obsah

Na zahradu si koupil historický úzký člun. Postavil pro něj i kanál a zdymadlo

Majitel hotelu v anglickém městě Coleshill si koupil deset metrů dlouhý historický úzký člun. Aby jej měl kam umístit, postavil pro něj podle svého vlastního návrhu na zahradě hotelu kanál s replikou zdymadla z viktoriánské éry.

Brit si na zahradě vybudoval lodní kanál i se zdymadlemVideo: AP

Článek

Stephen Cuddy z hrabství Warwickshire si za 5000 liber (147 tisíc korun) koupil historický úzký člun. Jde o typ lodi, který lze často vídat na vodních kanálech v Anglii. Mnohé čluny kotví i v přístavištích v Londýně. V zemi mají dlouhou tradici.

Méně tradiční je ovšem pořídit si takový člun bez záměru mít jej zakotvený v některém z oficiálních kotvišť. A už zcela bez tradice je vykopat si pro takovou loď na vlastním pozemku část kanálu a vyšperkovat ho navíc ještě replikou historického zdymadla.

A právě do tohoto podniku se 59letý pan Cuddy pustil. Není vystudovaným architektem, přesto si se vším dobře poradil.

Bydlí bez hypotéky, užívá si na lodi a ještě našel koníčka, který ho živí

Tipy a trendy

Začal tím, že na zahradě u svého hotelu, který provozuje, vykopal zhruba 40 tun zeminy. Poté během asi půl roku utratil 25 tisíc liber (736 tisíc) na stavbu plně funkčního zdymadla včetně všech jeho částí, tedy nejenom samotného čerpacího zařízení, ale i prostoru, kam se voda při snižování hladiny v kanálu vypouští a odkud se zase zpět čerpá. Nechybějí ani klasická dřevěná vrata.

Pan Cuddy v reportáži webu britského deníku Metro vzpomíná, že jeho bývalá partnerka, když jí poprvé o svém záměru koupit si úzký člun řekl, naprosto nevěřila tomu, že se mu takový záměr podaří realizovat. On si ale postavil hlavu a opravdu si jej koupil.

„Ale pak jsem ho potřeboval někam dát, protože jsem věděl, že z něj nebude moc nadšená. Záměrem bylo mít ho jako únikové místo pro sebe, ale zároveň jsem ho chtěl zařídit tak, aby člun mohli využívat všichni, od hotelového personálu po mé přátele.“

Uvnitř je bazén

Nechtěl však, aby člun měli hoteloví hosté příliš na očích, a proto jej umístil do zadní části zahrady a vybudoval pro něj i vlastní malý kus kanálu. „Říkal jsem si, že takhle by to mohlo fungovat. Zeptal jsem se svých přátel, co si o tom myslí oni, a ti mi jen řekli: ‚Stejně jsi divnej,‘.“

Nedůvěrou přátel se ovšem nenechal odradit a uvažoval tedy dál. Loď byla uvnitř zcela prázdná. Koupil ji jen coby skořepinu. Vymyslel si tedy, že uvnitř bude bazén. Ten má hloubku 1,20 metru, široký je 1,80 metru a dlouhý takřka 9 metrů. „Říkal jsem si, že potřebuji najít způsob, aby by to vypadalo reprezentativně.“

Proto kanál doplnil zmíněnou replikou zdymadla z viktoriánské éry. Ze 7500 červených cihel pak postavil i domek plavidelníka (obsluhy zdymadla), před ním terasu a do svahu zanořil romantické podloubí s klenutým cihlovým stropem.

Foto: AP

Kanál je tak akorát dlouhý a široký, aby se na něj vešel úzký člun.

Foto: AP

Na první pohled není člun na zahradě ani tolik patrný.

„Chtěl jsem prostě něco jiného a vypadá to opravdu pěkně. Funguje to opravdu dobře jako bazén a nebylo to tak drahé,“ říká pan Cuddy.

60 centimetrů nahoru a dolů

Samotný kanál o moc nepřesahuje délku lodi, a tak jediný pohyb, který plavidlo dělá, je vertikální. Pomocí zdymadla svou výšku změní o 60 centimetrů. Majitel tak s nadsázkou říká, že může takto žít na lodi na svém vlastním pozemku a užívat si to jako malou dovolenou, přičemž každý den může cestovat 60 centimetrů.

Ačkoli nechtěl, aby byl jeho člun hotelovým hostům příliš na očích, stejně si jej každou chvíli někdo všimne a všichni pana Cuddyho za jeho dílo velice chválí. Připadá jim neuvěřitelné.

„Dalo mi to spoustu přemýšlení a vymýšlení. Na všechno jsem si musel přijít sám, všechno jsem se musel sám naučit,“ říká a dodává, že se narodil v Birminghamu, který je proslulý spoustou kanálů, které jej protkávají. Jako malý chlapec u nich strávil spoustu času a také do nich několikrát spadl. „Takže jsem v podstatě postavil terapeutickou místnost, abych překonal svou fobii z kanálů,“ uzavírá s nadhledem.

Foto: AP

Kanál doplňuje zdymadlo s klasickými dřevěnými vraty.

Foto: AP

Přátelé považovali Stephena Cuddyho za podivína, nyní ale nad jeho dílem žasnou a obdivují je.

Pětinásobný táta si po rozvodu mohl dovolit jen garsonku nebo starý člun. Rozhodl se pro loď a jeho děti jásají

Tipy a trendy

Anketa

Vytvořili jste u sebe doma nebo na zahradě něco neuvěřitelného, s čím vám na začátku okolí moc nedůvěřovalo?
Ano, také mám takovou zajímavost...
19,5 %
O ničem výjimečném nevím...
14,4 %
Ne, nic výjimečného jsme nikdy nevytvořil/a.
66,1 %
Celkem hlasovalo 866 čtenářů.

Související články

Výběr článků

Načítám