Hlavní obsah

Máte na zahradě kyselou, nebo zásaditou půdu? Udělejte si test pH a zvětšete úrodu

Snad každý už někdy slyšel pojmy jako kyselá či zásaditá půda. Každý také jistě ví, že kyselost či zásaditost je charakterizována hodnotou pH. Co to ale přesně znamená pro zahrádkáře a pěstitele? Samozřejmě to přináší informaci o tom, které druhy plodin se na jejich záhonech a políčkách budou cítit jako doma a kterým bude třeba pomoci, aby se jim dařilo.

Foto: Envato Elements

Máte-li pocit, že se u vás na zahradě plodiny spíše trápí, než aby dobře prospívaly a vydatně plodily, udělejte si test pH půdy.

Článek

Půdy vykazují širokou škálu hodnot pH. Obvykle se tato hodnota pohybuje od 3,5, což je velmi kyselé prostředí, až po 10, což značí vysoce zásadité (alkalické) podmínky. Pro zahrádkáře je ale důležité vědět, že většina zahradních rostlin preferuje půdu, která je neutrální nebo mírně kyselá, s hodnotou pH kolem 6,5 až 7.

Proč je míra kyselosti půdy důležitá

Hlavním důvodem, proč se rostlinám daří v neutrální půdě, je skutečnost, že většina živin je v tomto rozmezí hodnot pH velmi dobře dostupná. Za příklad si vezměme dusík. Pokud se pH půdy pohybuje v hodnotách pod 5,5 a nad 8, není už pro rostliny tak snadno dostupný. Když se pH dostane mimo rozpětí 5,5 až 8, kořeny rostlin velmi obtížně získávají přístup k této základní živině.

Samozřejmě existují kyselomilné rostliny, jako jsou magnolie, rododendrony nebo borůvky, nebo naopak ty, které upřednostňují zásaditou půdu, jako je třeba forsythie. Ani jedněch však není tolik.

Foto: Envato Elements

Digitální pH sondy stačí zapíchnout do půdy a odečíst hodnotu na displeji.

S rostlinami je to jako s lidmi. Některé si sednou, jiné se nemusí. Víme, jak toho na zahradě využít

Zahrada

Plevel jako ukazatel

První hrubý odhad kyselosti či zásaditosti půdy na zahradě můžete získat už tím, že si začnete všímat, jaký druh plevele u vás nejčastěji roste. Přeslička, šťovík, ale také jitrocel obvykle rostou v kyselých půdách. V zásaditých si zase libuje hořčice nebo komonice. Na vyšší kyselost půdy může ukazovat žloutnoucí a špatně rostoucí tráva anebo rovnou mech v trávníku.

Analýza v laboratoři

Ten, kdo chce znát pH půdy přesně a bez jakékoli námahy, si může nechat udělat laboratorní rozbor půdy. Stačí se spojit s příslušnou laboratoří (mají i své weby) a podle jejich instrukcí obstarat vzorek půdy, který stačí mnohdy podle návodu zabalit a poslat poštou. Cena rozboru se pohybuje okolo několika set korun, ale i přes tisíc, podle množství sledovaných hodnot. Některé laboratoře jako součást svých služeb kromě laboratorních výsledků připojují i doporučení o vhodném způsobu hnojení dané půdy.

Takové testy, pokud si chcete udržet trvalý přehled o kvalitě své půdy, je vhodné nechat provádět po dvou až pěti letech, v závislosti na intenzitě hospodaření na ní.

Otestovat si můžete půdu také sami

Většina zahrádkářů si ale raději bude chtít testovat půdu sama. Když nic jiného, je to levnější a nepoměrně rychlejší. K měření pH půdy se používají sondy, jejichž ovládání je jednoduché. Sondu zapíchnete do půdy, počkáte několik minut a poté už na displeji odečtete výsledek. Digitální sonda ukáže hodnotu pH v podobě čísla. Na analogové se střelka vychýlí na stupnici na příslušnou hodnotu. Cena pH sond se pohybuje v rozpětí od stokoruny po několik set korun.

Při použití sondy je třeba mít na paměti, že výsledky měření nebudou samozřejmě tak přesné jako laboratorní testy a tato zařízení obvykle nepodají informaci o složení půdy. Přesto většina pH sond měří více než jeden půdní faktor a obsahuje mimo jiné vlhkoměr.

Foto: Envato Elements

Na analogové sondě odečítáme výsledek ze stupnice. Mnoho sond má i další funkce.

Vertikální zahrada snadno, ekologicky a s minimální investicí? Využijte PET lahve

Zahrada

Lakmusové papírky

Kdo chce, může zvolit ještě více elementární metodu testování, k čemuž využije staré známé lakmusové proužky. Postup je prostý. Na zahradě odeberete vzorek půdy a smícháte jej s destilovanou vodou. Pozor, použití destilované vody je důležité, neboť jen ta neobsahuje žádné jiné látky, které by mohly při testu ovlivnit jeho výsledek.

Do roztoku pak už stačí ponořit lakmusový papírek jako při hodinách chemie na základní škole, počkat ani ne minutu a již můžete odečítat. V balení s lakmusovými proužky máte barevnou stupnici, s níž porovnáte barvu proužku a zjistíte pH půdy na zahradě. Samozřejmě to předpokládá, že dokážete dobře odlišovat odstíny barev.

Lakmusové papírky koupíte běžně v zahradnických potřebách, ale i v některých velkoobchodech. Jejich cena závisí na výrobci i počtu samotných proužků, nejlevnější lze sehnat už pod dvacetikorunu, ale ani nejdražší balení obvykle nepřesáhnou 200 korun.

Foto: Envato Elements

Kdo má rád klasiku, sáhne po starých dobrých lakmusových papírcích.

Jak upravit pH půdy

Máte otestováno a zjistili jste, že je půda na vaší zahradě příliš kyselá nebo zásaditá? Nesmutněte, hodnotu pH půdy můžete samozřejmě upravit. Kyselé půdy se tzv. vápní. Kromě vápna má podobný efekt i dřevěný popel. Jestliže je naopak půda silně alkalická, je vhodné použít například síran amonný. Pro okyselení půdy se běžně používá rovněž rašelina nebo hrabanka z jehličí.

Právě typ používaného hnojiva výrazně ovlivňuje hodnotu pH půdy na zahradě. Dusíkatá hnojiva mají kyselý charakter a připravují půdu o vápník. Ledek vápenatý a dusíkaté vápno reagují zásaditě. Fosfáty a draselná hnojiva působí neutrálně.

Možná to vše zní trochu jako alchymie, ale věřte, vyplatí se to. Díky znalosti pH půdy a požadavkům pěstovaných rostlin na její kyselost můžete vybrat ideální hnojivo, které zajistí, že se budete těšit ze skvělé úrody.

Papírová lepenka z krabic je na zahradě královnou

Zahrada

Anketa

Měříte pH půdy na své zahradě pravidelně?
Ano, pH půdy na zahradě pravidelně sleduji.
2,7 %
Pravidelně ne, ale jednou za čas si test pH dělám.
4,1 %
Ne, test pH nikdy nedělám, ale možná to zkusím.
85,5 %
Ne, test pH nedělám a ani dělat nebudu. Nepotřebuji to.
7,7 %
Celkem hlasovalo 1152 čtenářů.
Související témata:
Kyselost půdy
Zásaditost půdy
Hodnota pH

Související články

Výběr článků

Načítám