Hlavní obsah

Letní řez dřevin pro lepší úrodu i krásnější zahradu

Kromě zimního řezu vyžaduje většina ovocných stromů a keřů také řez letní. Konkrétní období se u jednotlivých druhů mírně liší, ale prázdninové měsíce jsou obecně ideální. A pokud si na řezu dáte záležet, prospějete tím nejen chuti a barvě plodů, ale také celkovému zdraví dřevin, které napřesrok přinesou větší úrodu. Navíc snadněji docílíte požadovaných tvarů a vaše zahrada bude jako ze škatulky.

Foto: Envato Elements

Na vrcholu léta se můžete pustit i do řezu okrasných keřů, například růží

Článek

Zahradnické nůžky a pilku využijete už nyní, v červnu. V tomto a následujícím měsíci uvítají řez skořápkoviny. Peckoviny, tedy meruňky, broskvoně, slivoně, třešně či višně, se stříhají od července až do začátku září. U jabloní a hrušní pak řezem v srpnu zabráníte takzvané hořké pihovatosti, tedy vzniku skvrn, které negativně ovlivňují chuť plodů.

Zastřihnutí na vrcholu léta ale prospěje i rybízu nebo angreštu a také mnoha okrasným keřům včetně růže, vistárie, jasmínu či trubače.

Založte si kopřivovou jíchu. Získáte přírodní hnojivo, které nemá konkurenci

Zahrada

Proč letní řez provádět?

Účelem letního řezu je především odstraňování letorostů (výhonů z letošního roku), které rostou kolmo vzhůru. Dosáhnete tak prosvětlení a provzdušnění koruny, což zajistí dostatek čerstvého vzduchu, a tedy i vyšší odolnost vůči chorobám a hnilobě. Zároveň letorosty nestihnou zdřevnatět, rostlina tak bude pevnější a lépe se připraví na zimu.

V první řadě je potřeba odstranit poškozené, nemocné a odumřelé větve a pak můžete pokračovat těmi, které rostou příliš nízko nad zemí, kolmo nahoru nebo dovnitř koruny. A nežádoucí jsou pochopitelně i překřížené větve. Tím tedy upravíte celkový tvar stromů a keřů a zabráníte jejich přerůstání mimo vymezený prostor.

Foto: Envato Elements

Zahradníci doporučují vést řez vždy pár centimetrů nad pupenem.

Správný řez má svá pravidla

Zkušení zahradníci doporučují provádět řez mírně šikmo a pár centimetrů nad pupeny. Pokud byste nad nimi nechali moc místa, vznikne jakýsi pahýlek, do kterého už rostlina neposílá živiny, a tím pádem je velmi náchylný k různým infekcím. Stejně tak můžete stromu nebo keři ublížit, pokud ho budete stříhat pod pupeny. Nejenže jsou pupeny náchylné k poškození nůžkami, ale hlavně by jim chyběla důležitá ochrana. A spousta lidí chybuje i v tom, že větve stříhá příliš šikmo, a tak vytváří zbytečně velkou řeznou plochu.

Na slabší výhony budou stačit klasické zahradnické nůžky s protichůdným ostřím, zatímco pro silnější řez využijte raději nůžky pákové. V obou případech musí být ale dostatečně ostré, aby si s rostlinnou chirurgií bez problému poradily. Výjimečně bude potřeba sáhnout i po řetězové vyvětvovací pile nebo se obrátit na profesionální zahradnickou firmu.

Nezapomeňte na ošetření

Se slabším řezem si příroda většinou poradí sama. Na ráně se vytvoří kalus, který keř nebo strom chrání před škůdci a nemocemi a brzy dojde k úplnému zacelení. Po důkladném řezu (zhruba nad čtyři centimetry tloušťky větve) byste ale měli použít speciální vosk nebo balzám, který seženete v každém hobby marketu a využijete i na případné praskliny a další poranění.

Foto: Envato Elements

S drobnějšími rankami po řezu si příroda poradí snadno. Po odstranění silnějších větví (nad 4 cm) je třeba ránu ošetřit voskem či balzámem

Jak na střih živého plotu?

Koncem června a začátkem července se upravují také živé ploty. Zabráníte tak jejich nadměrnému růstu a pomůžete udržet požadovaný tvar. Obzvlášť důležité je to u živého plotu z keřů, u kterých můžete provést doplňující sestřih ještě v srpnu, aby dokonale plnily funkci husté zelené stěny.

Vyloženě na podzim ale tuto činnost určitě neodkládejte. Je potřeba dát rostlinám čas na to, aby se před zimou stihly zotavit a přežily ji pak bez úhony. Zejména u větších ploch se přitom neobejdete bez elektrických nůžek nebo lištového plotostřihu, který může být jak elektrický, tak motorový nebo akumulátorový.

Pozor na hnízdící ptáky

V našich podmínkách běžně v živých plotech hnízdí kosi černí, červenky obecné nebo pěnice černohlavé. Hustý porost je dobře chrání před zraky okolí i nepřízní počasí a zároveň poskytuje obživu. Ornitologové proto radí živé ploty stříhat nejdříve na konci srpna, když už tito pěvci vyvedli mladé. A pokud přece jen toužíte po dokonalém tvaru i v létě, měli byste plot nejprve pečlivě zkontrolovat a vyhnout se používání velkých a hlučných nástrojů, jako jsou křovinořezy či strunové sekačky.

Tipy a inspirace pro venkovní kuchyně: Kam je umístit a jaké zvolit vybavení?

Zahrada

Související články

Jak zatočit s plísněmi na zahradě

Plísně na plodinách se chovají zpočátku nenápadně, a tak si jich nemusíte hned všimnout. Varovným signálem je ovšem změna barvy listů rostlin. Jakmile ji...

Když na zahradě zacinkají mini zvonky

Našla by se spousta jiných kytek právě tak houževnatých a mnohostranně použitelných. Ale ne všechny se rozkošností vyrovnají trpasličím zvonečkům. Dlouhověké...

Výběr článků

Načítám