Hlavní obsah

Letní péče o zahradní okrasné květiny: Jak jim pomoci přežít horké počasí

Každý pěstitel okrasných květin ví, že se mu jeho krásky odvděčí bohatými květy jen tehdy, když se o ně bude pečlivě starat během celého jejich vegetačního období. V létě ale jejich nároky na péči stoupají. Příčinou je nárůst teplot, v mnoha oblastech také pokles vlhkosti a vysoký počet hodin slunečního svitu. Přinášíme proto tipy, na co si během horkého léta dát pozor, aby květiny na vaší zahradě neuvadly a neuschly.

Foto: Envato Elements

Okrasné rostliny vyžadují celoroční péči.

Článek

Každý druh květin má trochu jiné potřeby, pokud jde o míru zavlažování. Jinou potřebu vody mají růže, denivky, floxy nebo například kosatce. Některé květiny jsou odolnější vůči suchu, jiné méně. Důležité je zjistit si přesné informace o zálivce u každého druhu a řídit se jimi, ovšem při zapojení selského rozumu.

Roli totiž hrají také půdní podmínky, v nichž květiny rostou. V písčitých půdách se voda vsakuje rychleji, v těžších a jílovitých naopak pomaleji a déle stojí. Je proto třeba průběžně sledovat vlhkost půdy u květin a upravovat zálivku i podle ní.

Stručně řečeno, správné množství vody i vhodný okamžik zavlažování jsou jednou z podmínek pro zdravé a odolné květiny.

Škůdci a nemoci, kteří trápí zahrádkáře

Zahrada

Pozor na efekt tzv. lupy

Nejde jenom o množství vody (často platí pravidlo, že méně bývá více), ale také o to, kdy zalévat a jak. Při zalévání byste měli být opatrní. Důležité je vyhnout se efektu tzv. „lupy“.

K tomu dochází zejména při přímém zalévání květin na listy a stonky během maxima slunečního záření. Sluneční paprsky se od povrchu vody odrážejí a mohou rostlinu sežehnout. Z téhož důvodu nepoužívejte v horkých slunných dnech na rostliny rozprašovač.

Během horka zalévejte květiny do půdy přímo vedle nich.

Foto: Envato Elements

V létě je třeba se zaměřit na to, aby měly květiny dostatek vláhy, ale ne přemíru a také dostatek slunce, ale také ne přemíru.

Zalévejte nejlépe brzy ráno

Okrasné květiny v zahradě zalévejte vždy jako první hned ráno, nebo naopak jako poslední večer. Vhodnějším časem bývají ranní hodiny, kdy se voda tolik neodpařuje a dobře proniká ke kořenům. Večer po horkém letním dni se vláha odpařuje více, takže květiny nemají ze zálivky tak velký užitek.

Někteří zahradníci také preferují hluboké a delší zalévání méně často (1-2× týdně) jako lepší variantu než aplikovat trochu vody každý den. Hluboká zálivka totiž podporuje tvorbu hlubších a silnějších kořenů rostlin, které potom vyžadují méně zálivky a rovněž jsou odolnější.

Voňavou levanduli si můžete vypěstovat doma i na zahradě

Zahrada

Instalujte mobilní zastínění

Pokud už několik dní po sobě panují příliš vysoké teploty a na záhon s květinami dopadá nadměrný příděl přímého slunce, zvažte využití mobilního stínění, pokud je to alespoň trochu možné. Vhodný je třeba plátěný stan, který můžete vztyčit nad záhonem, nebo šikovně upevněná plachta. Stínění nemusí být přitom nad záhonkem celý den, stačí pouze v době největšího slunečního žáru.

U chorob dbejte na prevenci

Pokud rostliny napadnou škůdci, uplatněte proti nim co nejdříve postřiky. Totéž platí i v případě chorob jako třeba černá skvrnitost růží nebo padlí na floxech. U těchto dvou chorob může výrazně pomoci už prevence.

Květiny by měly růst v místě, kde mají dobrou cirkulaci vzduchu a netrpí nadměrnou vlhkostí (i z tohoto důvodu je důležité opatrné ruční zalévání mimo rostlinu bez použití rozprašovačů).

Řízkování, očkování a další nejčastější způsoby množení růží

Zahrada

Postřiky neaplikujte za horka

Ani postřiky neaplikujte v hodinách, kdy se teploty vyšplhaly na vyšší hodnoty. Jestliže se k vám škůdci vypravují opakovaně nebo se některé nemoci vracejí, je na vás, zda zvážit preventivní aplikaci postřiku.

Než sáhnete po chemii, popřemýšlejte o použití ekologičtějších variant. Neemový olej pomáhá proti škůdcům i černé skvrnitosti a padlí a neuškodí užitečnému hmyzu. Další možností je použití insekticidního mýdla, které hubí vetřelce, pokud ho ale aplikujete přímo na ně. Ve zbytkovém množství na listech nemá efekt.

Mulč pomáhá zadržet vlhkost

Jestli jste okolí květin letos ještě nemulčovali, co nejdříve to napravte. Přiměřená vrstva čerstvého mulče účinně pomáhá zadržovat vlhkost v půdě, takže květiny tolik netrpí tepelným stresem. Stávají se odolnějšími vůči vysokým teplotám a tato vlastnost jim pomáhá přežít.

Mulč také zabraňuje růstu plevele, který květiny připravuje o velkou část vláhy a živin z půdy. Samozřejmě, jakmile se v záhoně s květinami nějaký plevel objeví, okamžitě ho vytrhejte. Preventivním opatřením proti růstu plevele kolem květin je také rozprostření netkané textilie.

Foto: Envato Elements

Zejména růže jsou na péči poněkud náročné. Pokud se jim ale dostane náležité pozornosti, odmění se majiteli nádhernými květy, které samy i s ostatními květinami prozáří každý kout zahrady.

Odstřihávejte zvadlé květy

Chcete-li, aby vám květiny bohatě kvetly po celou sezonu, odstřihávejte uvadlé květy. Pokud je necháte na stonku, rostlina začne vyvíjet semena pro svoji budoucí reprodukci. To jí ovšem ubírá spoustu energie. Když odkvetlé hlavičky odstraníte, svoji energii naopak přesměruje na tvorbu nových poupat, ze kterých budete mít radost.

Stříhejte trvalky

Současné období je také vhodné pro prořezávání na podzim kvetoucích trvalek, které mohou začít nasazovat raná poupata. Jde například o chryzantémy a astry. Zkraťte rostliny asi o třetinu. Kromě oddálení doby kvetení to pomáhá také tvorbě plnějšího keříku rostliny.

Když květiny žádají o živiny

Zdravá a vyvážená půda u květin vlastně žádné hnojivo nepotřebuje. Květiny vám ale samy naznačí, že trpí nedostatkem živin. Obvykle formou žloutnoucích listů nebo stagnací růstu. Můžete jim přidat do půdy kompost nebo granulované hnojivo s pomalým uvolňováním živin. Vyvážené hnojivo podpoří růst kořenového systému, zeleň listů i tvorbu květů.

Kupujete hnojiva v zahradnictví? Můžete vyzkoušet i domácí zdroje

Zahrada

Související články

Výběr článků

Načítám