Hlavní obsah

KVÍZ: Znáte dobře tradiční balkonové květiny?

Balkon, z nějž jako by přetékaly bochánky a závěsy plné barevných květů, je snem každého milovníka květin, obzvláště potom těch, kteří nemají zahrádku. Dnes jsme pro vás vybrali desítku nejznámějších a nejčastěji pěstovaných květin, které na balkonech, terasách a v truhlících za oknem vídáme. Umět je poznat je prvním krokem, ale co o nich všechno víte?

Foto: Envato Elements

Znáte balkonovou klasiku?

Článek
1. K nejrozšířenějším okrasným květinám, které snad nechybí na žádném českém balkonu či terase, patří petúnie (Petunia). Lidé odjakživa obdivují záplavy jejich pestrobarevných květů, kterými kvetou po celé léto. Odkud však petúnie pocházejí?
Foto: Envato Elements
2. Další nesmírně populární květinou mezi pěstiteli, která rovněž nechybí snad na žádném balkonu a často se objevuje i v truhlících za okny, jsou pelargonie (Pelargonium). Pro mnoho lidí jsou to zároveň i startovní květiny. To proto, že leccos vydrží a nevyžadují velkou péči. Jakým způsobem se nejčastěji množí?
Foto: Envato Elements
3. Pro milovníky růží (Rosa) je nemyslitelné, že by tyto nádherné květiny nekrášlily jejich balkon či terasu. K dispozici mají naštěstí balkonové varianty. Kam je zasadit?
Foto: Envato Elements
4. Také begonie (Begonia) se mezi pěstiteli těší obrovské oblibě. Mají spoustu květů v pestré škále od bílé přes žlutou, oranžovou, růžovou po tmavě rudou. Aby se jim dobře dařilo, potřebují k tomu vhodné podmínky. Vyhovuje jim například přímé slunce?
Foto: Envato Elements
5. Určitě jste si už někdy všimli bohatých zelených závěsů s obrovskou spoustou květů, které jako by se přelévaly přes zábradlí balkonu. A mnozí určitě snadno rozpoznali, že to jsou surfínie (Surfinia). Co jsou tyto květiny ve skutečnosti zač?
Foto: Profimedia.cz
6. Lobelky (Lobelia) obdivujeme pro jejich drobné, zářivě modré, fialové, růžové nebo bílé květy. Jsou ideální pro závěsné koše, květinové truhlíky a okraje záhonů, kde vytvářejí krásné kvetoucí kaskády. Některé druhy jsou ovšem využívány i v medicíně. Například severoamerická lobelka nadmutá. Při léčbě čeho se však nepoužívala a nepoužívá?
Foto: Envato Elements
7. Záplavou romantických zvonkovitých květů si srdce pěstitelů získaly fuchsie (Fuchsia). Mohou být v odstínech růžové, červené, fialové a bílé, a ať je umístíme na balkon, terasu, či v zahradě, vždy budou působit velmi dekorativně. Ideálně se hodí do závěsných květináčů. Věděli byste, co se s fuchsiemi děje během přezimování?
Foto: Envato Elements
8. Afrikány (Tagetes) jsou květiny, které hýří jasnými žlutými a oranžovými květy. Jsou vhodné pro začínající pěstitele, lze si je snadno vypěstovat ze semen, ale v zahradnictvích se prodávají samozřejmě i vzrostlé sazenice. Na balkonech a terasách budou nejenom krášlit. Čím jsou ještě užitečné?
Foto: Envato Elements
9. Macešky (Viola) dokážou upoutat pozornost na dlouhé minuty. Jeden se nestačí vynadívat na tu hru barev, kterou nabízí každý z květů těchto nádherných rostlin. Kolika let se macešky dožívají?
Foto: Envato Elements
10. Bohatstvím svých květů pravidelně naplňují pýchou pěstitele také verbeny (Verbena). Jejich květenství lákají motýly a udivují spoustou barev, od bílé přes růžovou, červenou, lila až po temně fialovou. Víte, jak se verbeně také říká?
Foto: Profimedia.cz

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

KVÍZ: Pěstovaly je už naše babičky. Znáte tradiční okrasné květiny?

Zahrada

KVÍZ: Jak dobře znáte drobné tvory, které můžete potkat na zahradě?

Zahrada

Výběr článků

Načítám