Hlavní obsah

Kupujete hnojiva v zahradnictví? Můžete vyzkoušet i domácí zdroje

Krásně zelené listy a pestré květy. Obojím vás odmění pokojové či venkovní rostliny, ale jedině za předpokladu, že jim dodáte správnou výživu. Většina lidí zamíří do zahradnictví pro speciální hnojiva. Je to ale opravdu nutné? Často si můžete vystačit s tím, co máte doma v kuchyni.

Foto: Envato Elements

Někdo se rád spolehne na již hotová hnojiva z obchodu, jiný si raději vyrobí hnojivo z odpadů v kuchyni.

Článek

Když chcete svým rostlinám dopřát kvalitní jídelníček, máte na výběr spoustu hnojiv. Musíte jim ale dodat právě to jejich „jídlo“, tedy živiny ve správném složení.

Trojice nejdůležitějších makroživin

Nejprve si ale musíme ujasnit, co vlastně pokojové a venkovní rostliny potřebují. Především jde o trojici makroživin, která je pro jejich prosperitu nejdůležitější. Pro jejich růst je nezbytný dusík, fosfor povzbuzuje květenství a draslík pomáhá tvorbě kořenového systému. Kromě toho je důležitý i hořčík, který podporuje tvorbu chlorofylu v rostlinných tkáních, síra zase podporuje stavbu rostliny. Neměly by chybět ani manganželezo, které působí pozitivně na látkovou výměnu, a také vápník, pomáhající udržet správné pH v půdě.

Jakou půdu milují vaše rostliny?

Nic se nemá přehánět, mimo jiné i proto, že u doma vyrobeného hnojiva si nemůžete být na 100 % jistí přesným obsahem živin. Rostlinám byste tak mohli například uškodit tím, že půdu překyselíte.

Jak na housenky? Zkuste sílu přírody, až poté chemické postřiky

Zahrada

Měli byste také vědět, že některé druhy rostlin milují kyselejší půdu, jiné naopak zásaditou. Vždy, než nějaké hnojivo použijete, zjistěte si, jaké pH půdy potřebuje, a podle toho se řiďte. Jedině tak nic nezkazíte. Výhodou je, že volbou hnojiva můžete dle potřeby ovlivnit pH půdy. Je-li příliš kyselá, přidáte zásadité hnojivo a naopak.

Acidofilní, tedy kyselomilné druhy rostlin jsou například růže, rododendrony, kapradiny, vřes, anthurium (toulitka), dracaenum, spathiphyllum (lopatkovec) nebo azalky. Totéž platí třeba i pro jehličnany.

Alkalické, tedy zásadité prostředí má ráda levandule, medvědice, tymián, čemeřice, třapatky, pelyněk, clematis, zimolez, forsythie, šeřík, muškáty nebo různé druhy sukulentů.

Zužitkujte zbytky z kuchyně

Zmíněné makroživiny pro rostliny můžeme snadno v organických zbytcích z kuchyně najít. Například v kávové sedlině, banánových slupkách, ve vaječných skořápkách a podobně.

Výroba domácích hnojiv má ale svá pravidla. Musíte myslet na to, abyste rostlinám prospěli a neuškodili. Pečlivě sledujte prosperitu rostliny, nepřežeňte dávkování.

Foto: Envato Elements

Milovníci kávy mohou snadno využít kávovou sedlinu jako hnojivo na zahradě, stejně tak ale mohou svůj oblíbený nápoj využít pro dobro rostlin i čajomilové.

Kávu zásadně neslazenou a bez příchuti

Postup výroby kávového hnojiva je jednoduchý. Stačí kávovou sedlinu nechat usušit a rozprostřít po povrchu půdy. Lehce tím zároveň mulčujete povrch. V kávové sedlině se nalézá dusík, draslík i hořčík. Ocení ji kyselomilné rostliny. Použít lze i kávu jako nápoj, ovšem zředěnou – na 100 ml kávy přidejte 500 ml vody. Káva by však měla být neslazená a bez jakýchkoliv jiných příchutí.

Jak zlikvidovat plevel? Tipy na účinné a zároveň šetrné metody

Zahrada

Známky překyselení

Ovšem ani s kávovým hnojivem pro kyselomilné rostliny byste to neměli přehánět. Doporučuje se hnojit takto maximálně jednou za měsíc i méně často (někdy se doporučuje, že stačí jednou za půl roku), abyste půdu nepřekyselili. Důležité je rostliny neustále pozorovat. Jestliže špičky listů začnou žloutnout či dokonce hnědnout, jde o znamení, že je půda příliš kyselá.

Nemáte kávu? Použijte čaj

Pokud místo kávy dáváte přednost čaji, nevadí. Acidofilním rostlinám prospívá i ředěný čaj. Postup přípravy výživného roztoku je úplně jednoduchý. Použitý čajový sáček vhodíte do konvičky s odstátou vodou na zalévání a louhujete 12 hodin. Dávkování platí stejné jako u kávového hnojiva. Rostliny zalijte roztokem maximálně jednou měsíčně.

Foto: Envato Elements

Banánové slupky můžete buď usušit a udělat výluh, nebo je nadrobno rozsekat.

Banánové slupky pouze v bio podobě

Užitečným hnojivem jsou rovněž banánové slupky. Buď je můžete usušit, poté vylouhovat ve vodě (lžíce slupek na 5 litrů vody) a tu pak použít k zálivce rostlin. Případně nadrobno nasekanými kousky mulčovat povrch půdy. V banánových slupkách je dusík, draslík, hořčík, vápník i fosfor. Vždy byste ale měli sáhnout po bio banánech bez chemického ošetření. Jinak riskujete, že se do půdy k vašim rostlinám dostanou také pesticidy, kterými byly průmyslově pěstované banány ošetřeny.

Vaječné skořápky na snížení kyselosti

Další domácí hnojivo si můžete připravit z vaječných skořápek. Nechte je uschnout a suché rozmixujte na prášek. Obsahují především uhličitan vápenatý, který neutralizuje kyselost půdy. Proto pozor, toto hnojivo pomůže jenom rostlinám, které mají v lásce zásaditější prostředí. Může také neutralizovat příliš kyselou půdu. Skořápky jsou vlastně klasickým zemědělským vápnem, takže je lze použít všude tam, kde máte ve zvyku aplikovat vápnění půdy.

Foto: Envato Elements

Před použitím na zahradě je potřeba nechat vaječné skořápky usušit a pak rozemlít na prášek.

Popel z krbu alternativou vápna

Popel z krbu či kamen, topíte-li dřevem, rovněž snižuje kyselost půdy. Musí samozřejmě být úplně vychladlý. Stačí jím povrch hlíny jenom lehce posypat. Nechybí v něm draslík, vápník, fosfor a hořčík. Obsahuje hodně uhličitanu draselného a vápenatého a slouží jako alternativa vápna. Pokud byste popel z krbu přidali k hortenziím, místo modrých květů vás odmění růžovými. Tato květina je specifická v tom, že její květy mění barvu podle pH půdy.

Péče o trávník během sucha: Jak zajistit jeho přežití

Zahrada

Výběr článků

Načítám