Hlavní obsah

Krásná zahrada bez čekání

Tajemstvím přírody je trpělivost. My zahrádkáři ale chceme mít hned v prvním roce všude spoustu květů a zeleně. Ukážeme vám, že nejde o bláhový sen, a nabídneme řešení, která garantují rychlý úspěch. Proč čekat, když se krásnou zahradou můžeme kochat už za pár měsíců?

Foto: Adéla Mclintock

Téměř instantní soukromí zajišťují keře nasázené do vyvýšeného záhonu. Ten vznikl ze zeminy získané při budování jezírka

Článek

Zahradě u novostavby chyběla útulnost i soukromí. Potřebovala květinové záhony, vertikální strukturu, pohledovou dominantu a stylové doplňky.

Koncem února majitelé z ploch pro osázení odstranili travní drny, nakypřili a urovnali půdu. Následovala stavba zvýšených záhonů a vyhloubení jámy pro jezírko. Pak bylo třeba natřít oplocení, vysadit živý plot a stromy. Po umístění hmyzího hotelu a dalších prvků pro divokou zvířenu finišovala tvorba jezírka a na řadu přišla výsadba trvalek a výsev otužilých letniček. Nakonec na osázené plochy přišla pokrývka v podobě říčních valounků a přibyly drobné dekorace.

O prázdninách už zahrada budí dojem, že se zelená a kvete řadu let. Na tom, kdy začneme nebo kdy skončíme, nesejde. Měnit věci k lepšímu můžeme kdykoli!

Jak pečovat o skalku během léta

Zahrada

Moře květů, než by řekl švec

Pro netrpělivé jsou alfou i omegou letničky. Celý jejich život se odehrává v rámci jediné vegetační sezony a kvetou o překot mnoho týdnů. Krásenky, hledíky či sluncovka s černuchou se navíc samy přesévají.

Z trvalek volíme čiperky typu šanta, kontryhel, zlatobýl, vrbina a řetězovka. Až marnotratnou hojností květů v krátké době po výsadbě překvapují kakosty, zvonky, krásnoočka a kuklíky. Má to ale háček: předpokladem je nákup velkých rostlin, které jsou proti sazeničkám z devíticentimetrových květináčů dražší.

Stromy s okamžitým účinkem

Pokud nám to možnosti dovolí, dopřejeme si luxus aspoň jednoho exempláře s vysokým kmenem a rozvětvenou korunou, který hned po zasazení bude působit docela majestátným dojmem a zajistí atraktivní strukturu. Navíc z něj téměř okamžitě zařinčí čimčarání ptáčků, kteří ve větvích odpočívají a hledají breberky k jídlu.

Dokonalou iluzi „hotového“ stromu i v mladém věku vytvoří bříza, hloh, okrasná třešeň, jeřáb, muchovník či javor mléč.

Téměř instantní soukromí

Živý plot je atraktivní záplatou na mezery mezi plotovkami. S rychlíky, jako jsou jasanojavor, hlošina, meruzalka, ptačí zob či bobkovišeň, které rostly ve školce několik let, nebudeme na solidní bariéru dlouho čekat. Za časový předstih si však připlatíme.

Téměř instantní soukromí zajistí keře nasázené do vyvýšeného záhonu.

Alternativně necháme kouzlit popínavky. Razance, s jakou po pletivu či treláži vystřelí opletka, zimolez nebo fazol šarlatový, od kterého krom pěkného vzhledu dostaneme zadarmo i chutné plody, hraničí s magií.

Barevné květy kuklíku rozparádí záhon, květináč i vázu

Zahrada

Jezírko jako rychlý poutač pohledů

Hladina jezírka se v zahradě může lesknout za den či dva. Vyrovnat dno, usadit plastovou vanu nebo natáhnout folii je otázkou pár hodin. Pro zakrytí okrajů se hodí placáky i dřevěné pražce, které s vodou tvoří přirozenou symbiózu.

Sporý design a geometrické linie nezastřené bažinnou flórou pasují tekutý živel na ústřední lapač pohledů. Pohodu, která u něj panuje i díky znakoplavkám a bruslařkám, zdatným konzumentkám komářích larev, si užijeme v křesle s měkkým čalouněním.

Pohotově zabydleno a zútulněno

Nejen zahradní nábytek přispívá k tomu, abychom se v nové zahradě cítili útulně. Nádoby, v nichž jako z vody porostou balkonovky, ale také slunečnice a keřovitá komule Davidova, pohotově vyplní prázdná místa.

Kamenná drť obratem ruky zakryje holou zem a zpevní cestičky, výrazně tak ušetříme čas i náklady spojené s dlážděním.

Příjemnou pozornost vzbudí soška, sluneční hodiny, zrcadlo odrážející obrázky z okolí či samorost z lesa.

Nezapomeneme na budku pro ptáčky, domeček pro ježka ani na hotýlek pro hmyz. Užiteční tvorové dodají i té nejdokonaleji vymyšlené a osázené zahradě konečný punc kvality.

Péče o trávník během sucha: Jak zajistit jeho přežití

Zahrada

Související články

Výběr článků

Načítám