Hlavní obsah

Konec října je ideální k sázení růží

Růže jsou jedny z nejkrásnějších a nejuniverzálnějších květin. Mají různé formy, od malých růžiček vhodných do květináčů na terasy a balkony až po keřové a popínavé. Téměř všechny se nádherně vyjímají i ve váze. Chcete-li v příštím roce rozsvítit svoji zahradu pestrou škálou něžných barev a provonět ji, nyní, s blížícím se koncem podzimu, nastává vhodný čas k sázení růží.

Foto: Envato Elements

Růže mají spoustu podob a tvarů. Ne náhodou jsou královnami květin.

Článek

Jaké podmínky potřebují růže k tomu, aby dobře prospívaly? Pro většinu je k růstu nutný dostatek slunce a těžká půda. Některé ale porostou dobře i v polostínu a v chudších půdách. Nejlépe ovšem budou růže prosperovat v bohaté, vlhké, ale dobře propustné zemi.

Vzhledem k obrovskému množství odrůd se najde růže vhodná pro každou zahradu. Růže pravidelně zalévejte, aby půda kolem nich zůstala vlhká, ale zároveň ne podmáčená.

Baží po živinách

Pokud jde o přísun živin, růže jsou skutečně hladové rostliny. Proto je každoročně mulčujte organickou hmotou, nejlépe dobře uzrálým hnojem. Dopřejte jim speciální hnojiva určená přímo růžím, která v létě podpoří bohatou tvorbu květů. Růže každoročně prořezávejte, abyste podpořili jejich zdravý růst. Zároveň tak dostanete pod kontrolu tvar keříků a také stimulujete kvetení.

Efektní garde pro Její Výsost růži

Zahrada

Nejvhodnější doba k sadbě

Nejlepší čas na výsadbu růží je podzim, kdy je půda ještě dost teplá a hladina podzemní vody je nejvyšší. Růže se rychle uchytí a na jaře se znovu probudí k životu.

V zahradnictvích je seženete buď v květináčích, nebo jako prostokořenné rostliny (prodávají se bez zeminy na kořenech).

Technicky vzato můžete růži v květináči vysadit do zahrady kdykoli během roku a růži s prostokořennými kořeny od října do března, ale nejvhodnější období pro výsadbu je závěr října. V tuto dobu se rychle uchytí.

Foto: Envato Elements

Pro růžové keře si připravíme jámy hluboké na délku čepele rýče.

Jak správně zasadit růže

Růže sázejte do připravené jámy, která bude zhruba dvakrát širší, než je šířka kořenů rostliny, a hluboká jako jedna délka čepele rýče. Pokud nahrazujete staré růže novými, vykopejte půdu do hloubky a šířky 45 cm a vyměňte ji za půdu z jiné části zahrady, protože růže jsou ohroženy chorobami přenášenými půdou.

Pokud jde o rozestupy, řiďte se pokyny uvedenými na štítku rostliny. Do jámy před sadbou přidejte kompost (asi jeden kbelík na m2) a hnojivo pro růže (100 gramů na m2), abyste zlepšili strukturu půdy a podpořili zadržování vody.

Můžete přidat mykorhizní houby, v tom případě ale nepřidávejte hnojivo, protože fosfor obsažený v obecných hnojivech a superfosfátu může růst hub potlačit.

Proč volit raději prostokořenné rostliny

Roub, tedy místo, kde u kultivaru růže vyrůstají větvičky z podnože, musí být na úrovni půdy (ne pod ní, tím byste zvýšili riziko odumření sazenice). Zasypte rostlinu zeminou a dobře zpevněte, poté důkladně zalijte.

Výsadba prostokořenných růží během období vegetačního klidu je lepší než výsadba růží pěstovaných v nádobách, protože nemusíte rostliny zalévat a hnojit, když jsou v klidu. Navíc je k dispozici mnohem větší výběr prostokořenných růží než růží pěstovaných v nádobách.

Foto: Envato Elements

Důkladný řez podpoří růst i kvetení růžových keřů.

Keřové sazenice rostou do výšky

Keřové růže jsou v široké škále velikostí a barev – některé mohou dorůst až do výšky dvou metrů. Jsou to robustní, zdravé, opakovaně kvetoucí rostliny. Nabízejí barevné květy, když ostatní keře už odkvetly.

Můžete je pěstovat ve smíšeném záhonu, velké nádobě nebo z nich vytvořit celou růžovou zahradu. Některé lze také využít jako popínavé rostliny nebo do živého plotu.

Majitel sedm let buduje zahradu, které vévodí královna květin

Zahrada

Popínavé růže zakryjí ošklivá místa

Popínavé růže jsou rostliny, které oživí zahradu. Jsou k dispozici ve všech oblíbených kategoriích – hybridní čajové růže, bourbonské a anglické růže. Mohou růst na zdech domů, na stromech, podél zahradních plotů, po pergolách nebo na velkých obeliscích.

Jsou ideální pro zakrytí ošklivých míst na zahradě, to když třeba porostou na nevzhledné kůlně nebo hospodářské budově. V červnu obvykle nabídnou krásnou záplavu květů a často kvetou opakovaně. Potřebují dostatek prostoru, protože rostou rychle.

Foto: Envato Elements

Růže umí zkrášlit každý kout zahrady.

S terasovými rostlinami se snadno manipuluje

Terasové růže jsou dostatečně malé na to, aby rostly v květináčích, takže se hodí i na balkony nebo do malých zahrad. Daří se jim dobře i v lehčích půdách než jiným druhům růží.

Snadno se s nimi manipuluje a tvoří kompaktní rostliny, pokud je každé jaro hodně prořežete. Libovat si budou ve velkých a hlubokých nádobách – minimálně 50 cm v průměru a hloubce, aby jejich kořeny zůstaly i v parném létě chladné a vlhké.

Půdopokryvné druhy vystrnadí plevel

Půdopokryvné (jinak také malé keřové růže) růže tvoří rozprostřený koberec. Jsou ideální pro pěstování v nádobě v jedné části záhonu nebo na strmých stráních. Mívají dobrou odolnost vůči chorobám. Když jim poskytnete správné pěstební podmínky, mohou účinně potlačit plevel.

Co pěstovat společně s růžemi?

Mnoho rostlin lze pěstovat v symbióze s růžemi. Například popínavé růže dobře ladí s plaménkem, mohou obrůst strom, třeba jabloň.

Terasové růže se dobře hodí k řadě dalších rostlin vhodných pro pěstování v květináčích. Keřové růže můžete pěstovat ve smíšeném okrasném záhonu společně s levandulí a dalšími bylinnými trvalkami.

Zásady prořezávání

Prořezávání je nezbytné pro celkové zdraví, vitalitu a vzhled růží. Zima je klíčovým obdobím pro ořez většiny odrůd, s výjimkou popínavých růží, které se v létě prořezávají ihned po odkvětu.

Foto: Envato Elements

Při stříhání vedeme řez šikmo.

Základní principy prořezávání jsou u všech druhů stejné: silné prořezání podpoří největší růst, zatímco lehké bude mít za následek menší vitalitu.

Mezi další základní pravidla patří seříznutí na pupen směřující ven, abyste zabránili zhutněnému růstu. Je nutné odstranit těsně umístěné stonky, které by se mohly třít o sebe a vzájemně soutěžit o prostor.

Odstraňte také pahýly, krátké, mrtvé stonky, které nerostou, a tenké, větvovité stonky, které tvoří jenom zbytečný šlahoun a pravděpodobně nenasadí na květy.

Řízkování, očkování a další nejčastější způsoby množení růží

Zahrada
Související témata:
Sázení květin

Související články

Nejen trpělivost růže přináší

V dobřichovické zahradě Evy Křenkové se oči i nos lačně upínají k místům, kde kvetou a voní růže. Je život po boku urozených královen tak růžový, jak se na...

Výběr článků

Načítám