Hlavní obsah

Jednoduché sadbové květináče, které si snadno vyrobíte doma sami

Pokud rádi zahradničíte a máte doma spoustu starého nepotištěného papíru, můžete jej využít na výrobu sadbových květináčů. Pomocí jednoduchého triku svůj koníček opět o něco zlevníte.

Foto: Envato Elements

Plastové sadbové květináčky můžete nahradit papírovými, vlastnoručně vyrobenými.

Článek

Kdo si rád pěstuje rostliny a zeleninu od semínka, ví, že se neobejde bez sadbových květináčů. Z nich je třeba vzešlou rostlinku vyklepnout a pak ji i s kořenovým balem vložit do předem připravené jamky v záhoně.

Sadbové květináče mohou být plastové. Mají tu výhodu, že je lze používat opakovaně. Nevýhodou je fakt, že ne každý je dostatečně zručný na to, aby při přesazování mladé rostlinky nepoškodil. Sem tam pak nějaká z nich může během vyklepnutí přijít k úhoně. Také se může porušit kořenový bal.

Druhou variantou jsou květináčky z recyklovaného papíru, rašeliny nebo dřevěných vláken. Ty je třeba pravidelně dokupovat, protože předpěstované rostlinky se do záhonu umisťují v nich. Květináček se postupně sám rozloží.

Barevné květy kuklíku rozparádí záhon, květináč i vázu

Zahrada

Jednoduchý nápad, jak si tyto květináčky vyrobit doma, představil na svém instagramovém účtu britský zahradník a moderátor pořadů o zahradničení Toby Buckland.

Při výrobě si vystačil pouze se starými novinami, sklenicí a sešívačkou. Postup je vcelku jednoduchý. Noviny přeloží tak, aby z nich vytvořil pruh o něco širší, než je výška sklenice. Tu pak do pruhu zabalí a přesahující část ohne dovnitř, čímž vytvoří dno. Sklenici vyjme a konec novinového pruhu při horním okraji zajistí pomocí sešívačky. Do takto vytvořených sadbových květináčků pak stačí nasypat zeminu – ideálně obohacenou humusem –, důkladně ji prolít a zasít semínka.

Protože je květináček tvořen papírem a ten při každém prolití samozřejmě zvlhne, je potřeba volit rostliny, které snadno a rychle vyklíčí. Moderátor doporučuje například fazole nebo saláty.

Tip na zábavu s malými dětmi: Vyrobte si plašič ptáků z brambory a pírek

Zahrada

Aby se nebortily, je dobré květináčky se sazenicemi umístit do menších přenosek či krabic, kde si budou moci být vzájemně oporou.

Ve chvíli, kdy jsou rostlinky dost silné, aby zvládly přechod na záhon, stačí pro ně připravit jamku a i s papírovým květináčkem je do ní zasadit.

Noviny raději ne

Moderátor pod svým příspěvkem ovšem sklidil kritiku za použití silně potištěného novinového papíru, z nějž se pak při rozkládání bude do zeminy uvolňovat i tiskařská barva. Jsou pěstitelé, kterým to příliš nevadí. Pokud však chcete nejenom ušetřit, ale zároveň neslevovat z ekologických zásad a dopřát svým plodinám i okrasným rostlinám zdravé prostředí, volte jen takový starý papír, který je nepotištěný.

Krásná zahrada bez čekání

Zahrada

Související články

Co dalšího zasadit po sklizni jarní zeleniny?

Úspěšně jste sklidili první letošní úrodu zeleniny. Po ředkvičkách, kedlubnách, hrášku, salátu, mrkvi či jiných plodinách zbývá na záhoncích volné místo, které...

Výběr článků

Načítám