Hlavní obsah

Je to ještě keř, nebo socha? Učitel v důchodu 20 let tvaruje živý plot do podoby nahé ženy

Učitel výtvarné výchovy v důchodu Keith Tyssen svou lásku k sochařství projevuje neobvyklým, ale velmi efektním způsobem. Už téměř dvacet let tvaruje část živého plotu před svým domem v Sheffieldu do podoby ženského aktu.

Penzista už 20 let tvaruje keř na zahradě do podoby nahé ženyVideo: AP

Článek

Devadesátiletý Keith Tyssen je už dlouhou dobu v důchodu. Býval učitelem výtvarného umění a sám má největší zálibu v sochařství. Práce s kamenem je ovšem fyzicky náročná, a proto se rozhodl, že bude tvarovat zcela jiný materiál.

V roce 2005 se pustil do práce na části živého plotu, který má před domem. Jakožto nadšený sochař se ovšem nespokojil s nějakým kouličkami, jehlany nebo kužely, které lze na zahradách vídat celkem běžně. Ze svého živého plotu se rozhodl vytvarovat nahou ženu, která jako by na vyvýšeném záhoně ležela a zrovna se vzepřela na jednom lokti a ohlédla se po někom, zatímco si druhou rukou upravuje vlasy. Autor jí dal i jméno Gloria.

„Lidé se usmívají, když Glorii spatří. Nevybuchnou smíchy, ale jen se tak tiše pousmějí a to mám rád, tento jemný humor. Myslím, že to je dobrá věc,“ svěřil se umělec webu britského deníku Metro.

Živý plot z buku na zahradě zazáří

Zahrada

Keř v podobě dívky ale není Tyssenovým prvním dílem. Na konci zahrady nejprve vytvořil monstrum, které naráží hlavou do sloupu lampy. Teprve později jej napadlo zvěčnit dívku. Její tvar si dokázal rozvrhnout a poté vytvarovat díky lekcím figurální kresby, které v mládí absolvoval, než začal sám výtvarné umění vyučovat.

Foto: AP

Devadesátiletý Keith Tyssen musel vyhánět od svého díla opilce, kteří jej ničili.

„Ta dáma vycházela z mé lásky k vizuální invenci - je to prostě kreativní věc, se kterou si rád pohrávám,“ řekl umělec a zavzpomínal, že jeho dílo vzbuzovalo v minulosti u kolemjdoucích občas i silnější emoce než jen prostý úsměv.

Obzvláště opilí lidé bývají podle něj nebývale nápadití. Občas se v noci probudil hlukem opilců, kteří seděli na jeho soše, předstírali nejrůznější intimní hrátky s ní a fotili se u toho. To jej samozřejmě velmi zlobilo, protože tím jeho dílo přicházelo k úhoně. Naštěstí se ale prý už delší dobu nikdo podobně „vtipný“ neukázal.

Ve své práci na údržbě tvaru sochy plánuje výtvarník pokračovat dále. Své dílo chápe jako umění v ulicích a příspěvek ke zlepšení okolí. „Zatím se cítím fyzicky dobře. A rád jsem kreativní. Vytvořit takový tvar ale není snadné, takže je velmi příjemné slyšet, když mě někdo chválí,“ dodal Tyssen.

Dejte živému plotu dokonalou fazonu!

Zahrada

Související články

V pohádkové říši zelených miniatur

Hornická obec Staříč vydala další ze svých pokladů! Tentokrát jím není černé zlato, ale čarokrásná zahrada manželů Holubových. Z uvítání, jakého se vám...

Čarověníky se stanou šperkem každé zahrady

Čarověníky jsou zhuštěné větvičky rostlin, které žijí na stromech a keřích. Často mají odlišné zbarvení a uspořádání listů či jehlic. Větve stromů, ze kterých...

Vypěstováno na kmínku

Muškát není stromek. Nebo ano? Když se do toho vloží kreativní nátura šlechtitelů, jdou zažité představy stranou. My pak při návštěvě zahradnictví žasneme, že...

Výběr článků

Načítám