Článek
Na výsev ředkviček přímo na záhon je nejvhodnější čas zhruba od poloviny března. Nemusíte jich ale vysít hned celý záhon. Zkuste je sít s rozestupy několika dnů, týdne, čtrnácti dnů nebo i více. Prodloužíte si tak dobu úrody a můžete je sklízet postupně po delší čas.
Je dobré, když v době výsevu venkovní teploty už překročily 12 °C, nicméně ředkvičky krátkodobě zvládnou i teploty nižší. Vysévejte je do hloubky zhruba 0,5 cm v řádcích vzdálených zhruba 20 cm od sebe, lehce zahrňte zeminou a mírně přimáčkněte řádek například pomocí prkna.

Podlouhlé, baňaté, celobarevné nebo dvoubarevné… V případě podob ředkviček máme věru na vybranou.
Snadno se pěstují
Výhodou je, že ředkvičky vyklíčí rychle, většinou do 3-4 dnů po vysetí. Nejsou nijak náročné na pěstování, o tom svědčí i jejich název Radix Raphanus. Radix znamená latinsky kořen, Raphanus je latinská podoba řeckého výrazu raphanos a překládá se jako „snadno pěstovatelný“.
Klíčový víkend pro zahradníky je tu. Na co vše byste neměli zapomenout?

Ředkvičky nepotřebují přihnojovat, ale měli byste je sít do půdy obohacené o humus. Stačí jim, když mají dost slunce a pravidelnou zálivku. Dokonce přežijí i menší mrazíky, ale pokud bude předpověď počasí dlouhodobě nepříznivá, přikryjte řádky netkanou textilií.
Kryt je dobrý i jako ochrana proti dřepčíkům, kteří způsobují dírky v listech. Ačkoliv se jim rostlinky dokážou bránit, jde to na úkor chuti.

Se sklizní nečekejte, až přerostou. Byly by dřevnaté.
Nečekejte na mega bulvy
Sklízet ředkvičky můžete přibližně po třech týdnech, když už by jejich bulvy v optimálním případě měly dosahovat průměru zhruba 2,5 cm. Přestože známe i ředkvičky rekordmanky (pro zajímavost: v roce 2007 český zahrádkář vypěstoval ředkvičku vážící 1,796 kg), čekat se sklizní, až budou co největší, se nevyplácí.
Příliš velké bulvy bývají dřevnaté, takže byste si na nich moc nepochutnali. Lepší je vzít zavděk zhruba velikostí uváděnou na balení se semínky, potom se můžete spolehnout, že budou šťavnaté a křehké a stanou se skvělým doplňkem jarního salátu nebo si na nich pochutnáte i samostatně.
Zásobárna vitamínu C
Po dlouhém zimním půstu s vlastnoručně vypěstovanou čerstvou zeleninou si porci jarních ředkviček určitě dopřejte, protože patří k dobrým zdrojům kyseliny askorbové, tedy vitamínu C (obsahují ho asi 15–40 mg ve 100 gramech zeleniny). Více ho najdete v druzích s růžovou slupkou. Štiplavou chuť způsobují isothiokyanáty.
Co a jak pěstovat ve vysokých záhonech
