Článek
Zásadní je i samotné vnímání přípravy grilování, jeho proces. Chcete pracovat s ohněm, přikládat topidlem (dřevěné uhlí)? Nebo dáte přednost grilu plynovému či elektrickému s komfortním dosahem do sítě?
Pojďme si společně projít výhody a nedostatky jednotlivých typů grilů.
Elektrické grily
Grily, které stačí připojit do elektrické sítě, jsou skvělé do města, na menší balkony, kde si můžete v klidu a rychle udělat pochoutku večer po práci. Určitě nedělejte kompromisy. Zvolte elektrický gril, který je dobře vybavený: má mít spodní vanu s otvorem a spodní misku na zachytávání oleje. Také horní zaklapávací víko, kvalitní grilovací, nejlépe litinový rošt a možnost plynulé regulace výkonu.
CES 2024: Tohle monstrum je nejrychlejší gril na světě. Cena nepotěší
Grily na dřevěné uhlí
Grily na dřevěné uhlí, to je prostě klasika. Žhnoucí uhlíky, specifická vůně masa, možnost zauzení masa a lepší kulinářská pochoutka, to vše jsou jednoznačné bonusy. Pokrmy jsou z grilu na dřevěné uhlí opravdu chutnější, mají aroma. Ale počítejte s náročnější regulací teploty, s ručním přikládáním, prací s popelem a také, než začnete grilovat, musíte předem pamatovat na zhruba půl hodinky k dobru.
Plynové grily
Grily na plyn jsou vhodné pro všechny, kdo na grilování nemají tolik času, chtějí si připravit pečínku i po práci. Jejich velkou výhodou je zapálení a vypnutí stiskem jednoho knoflíku, snadná regulace i obsluha. Nevýhodou je obvykle vyšší pořizovací cena než u grilu na dřevěné uhlí, často jsou tyto grily i větší a těžší.
Keramické grily
Pořízení keramického grilu je další možností, a lze na něm navíc upéct výtečnou pizzu. Keramika má vysokou akumulaci tepla a v chladných dnech či měsících při grilování nedochází k velkým teplotním výkyvům. Tyto grily také mají nízkou spotřebu paliva.
Grily na pelety
Na trhu objevíte i peletový gril, který se ovládá snadno knoflíkem jako gril plynový, ale žár vzniká hořením dřevěných pelet ze dřeva.