Článek
Sváteční tabule
Štědrá nabídka semen, čerstvého i sušeného ovoce, bobulí a šípků přiláká druhy jak zrnožravé (pěnkavy, vrabce, zvonky, hýly), tak ty, které si potrpí spíše na měkkou stravu -kosy, drozdy, červenky apod. Nedostatkovým krmivem jsou v tuto dobu snad jen různí brouci, mouchy, housenky, na kterých si rádi pochutnávají třeba sýkorky nebo dlasci. Ti vezmou v zimě za vděk černou slunečnicí a ořechy. Aby semena zůstala suchá, schováme je pod zastřešené, krásně barevné krmítko.
Nastříhané větvičky tisu a zimostrázu navodí vánoční atmosféru, podobně jako ozdoba sněhuláka a bílé plastové vločky. Kovový stolek, na kterém se celá hostina odehrává, je hned vedle okrasné jablůňky. Její drobné plůdky jsou trvanlivé, pro ptáky tak představují dlouhodobý zdroj 100% čerstvé potravy.
Závěsný košík
Do závěsných košů vysázíme mrazuvzdorné stálezelené rostliny, které postačí vyplnit takovými větvičkami, jež vydrží i po odstřihu dlouho v dobré kondici - zimostráz, zimolez lesklý, tis, břečťan, skalník (ten je teď dokonce obalený malvičkami, které ptáčkům moc chutnají). Spodní strana drátěného korpusu nám dává skvělou příležitost k uvázání jablíček, lojových koulí a náramků z nejrůznějších bobulí a sušených švestek.
Jablka na šňůře
Kosáci jablka milují. Dokážou je spořádat během pár minut a jen neradi se o ně dělí s ostatními. Abychom plody jen tak nepohazovali po zemi, navlékneme je na silný provaz a rozvěsíme různě po zahradě. Nejlépe tam, kde na tato přátelská, nebojácná stvoření při jejich spokojeném mlsání dobře uvidíme.
Nastrojené dřeviny
Také se vám zdají holé větvičky opadavých stromků smutné a nevýrazné? Nejjednodušším způsobem, jak je oživit, je jejich ozdobení. Zavěsíme na ně pamlsky pro opeřence v podobě křížal, burských oříšků, lojových kouliček, jablíček a bobulí. Při navlékání dáváme pozor, abychom zkřehlé větvičky nepolámali nebo nepoškodili pupeny. Nastrojit takto můžeme i jehličnany. Ke stromku můžeme ještě umístit krmítko plné semínek, třeba slunečnicových, lněných, makových, nebo jader burských oříšků!
Jedlá ozdoba
Nápadité dekorace k zavěšení na stromy, před okno nebo na pergolu hravě vyrobíme z materiálu, který najdeme přímo v zahradě. Nemusí to být nic složitého. Hvězda je z obyčejných lískových proutků (vhodné jsou i vrbové nebo jasmínové). Cípy zajistíme tenkým vázacím drátkem nebo pevným provázkem. Zářivě rudé šípky, které chutnají zejména kosům, hýlům, drozdům a červenkám ponecháme na delších výhoncích, abychom je do hvězdy mohli vplést. Nežádoucí je použití lepidla.
Pěkně barevně
Tento originální přístřešek pro lojovou kouli nebo čerstvé jablko zvládne snadno a rychle každý domácí kutil. Protože je zima extrémně chudá na barvy, nastříkáme ho pořádně veselým odstínem. Tady třeba posloužily jako inspirace nádherně šarlatově růžové plody brslenu evropského. Sytost barvy je ještě zesílena smaragdově zelenou tújí. Zavěšení mezi dřeviny je dobrý nápad. Opeřenci z nich mohou předem zmapovat okolí, navíc jim poskytnou úkryt a ochranu za mrazivého počasí.
Menu pro ptáčky
Bezpečné menu pro opeřence
Zdravé, bezpečné, pravidelné přikrmování zajistí ptáčkům snazší život. Pestrost jídelníčku přiláká rozmanité druhy, proto by v něm neměly chybět:
slunečnicová, lněná, konopná, řepková, maková, tykvová semena, proso, kukuřice
zrní
semena plevelů, trvalek, letniček a trav (bodlák, lopuch, jitrocel, ostálka, štětka, divizna, echinacea, pelyněk)
jádra lískových, burských a vlašských oříšků
smrkové šišky
bobule hlohu, hlohyně, skalníku, růže svraskalé a šípkové, trnky, jeřábu, pámelníku, ptačího zobu, brslenu apod.
sušené ovoce (švestky, meruňky, rozinky, křížaly)
čerstvé ovoce a zelenina (kousky hrušek, jablek, strouhaná mrkev)
ovesné vločky, piškoty, drobky suchého chleba a housky
lůj, škvarky, kousky vařeného i syrového masa, okoralé části sýr
Menu, které zabíjí
Lidská nezodpovědnost může ptákům přivodit velké zažívací potíže, často končící smrtí. Na krmítku se nesmí objevit:
hnijící, plesnivá či jinak zkažená potrava
solené produkty (pozor dáváme u pečiva a oříšků!)
oříšky v čokoládě
chemicky upravované nebo cukrované sušené ovoce
těstoviny
uzeniny
přepalované sádlo