Hlavní obsah

Jak uložit zahradní jezírko k zimnímu spánku

Chcete-li, aby vám vaše zahradní jezírko pořád dělalo radost, musíte mu věnovat trochu péče v každé roční době a podzim není výjimkou. Pokud v něm máte vodní rostliny, nebo dokonce chováte ryby, je nutné se o jezírko dobře postarat.

Foto: Jana Nesvadbová, Novinky

Jezírko s koi kapry

Článek

V období, kdy padá listí ze stromů, končí pochopitelně některé z nich v zahradním jezírku. Jeho odstraňování je otravná práce. Jak si ji zjednodušit? Pokud na hladinu položíte síť, listí jednoduše spadne na ni. Vytáhnete ji a listí sklepete.

Nejde ale jenom o listí na povrchu. Mnoho nečistot spadne do jezírka a skončí na dně. Proto je třeba mít síťku na dlouhé rukojeti, se kterou snadno odstraníte nečistoty i z větší hloubky. Můžete také použít vodní vysavač. Pokud byste nečistoty nechali ve vodě, rozloží se a na jaře se budete potýkat se špinavou vodou a nepořádkem na dně.

Připravte rostliny na přezimování

Ořežte všechny odumřelé listy vodních rostlin, jinak se také rozloží a vytvoří vrstvu organických nečistot. Při rozkladu vznikají toxické plyny, které snižují množství kyslíku ve vodě, proto musíte organický odpad odstranit. V opačném případě by vodu znečistil toxickými látkami.

Víte, jak správně zazimovat bazén?

Jak na to

Tropické rostliny dejte přezimovat do kompostu. Lekníny ořežte a přemístěte do hlubší části jezírka. Dokážou přezimovat v nezámrzné hloubce cca 0,8 metru. Stonky rostlin kolem břehu ponechte, pomáhají v zimě odvádět kalové plyny. Plovoucí rostliny jako například vodní hyacint vyjměte z vody a uložte k přezimování třeba v kbelíku v chladnější části domu.

Doplňujte odpařenou vodu

K zimnímu spánku byste měli jezírko připravit, pokud je teplota na hladině cca 6 °C. Přidejte do vody bakterie prospěšné pro studenou vodu. Jejich působení pomůže udržet vodu čistou a průzračnou. Přidávají se, dokud teplota neklesne pod uvedených 6 °C, potom už jejich činnost ztrácí smysl – trvala by příliš dlouho. Ideálně pracují, je-li teplota vyšší než 10 °C.

Když necháte jezírko napuštěné i během zimních měsíců, mráz se vám odvděčí tvorbou krásných ledových útvarů. Dejte ale pozor, ať ledové útvary nevytvářejí přehradu, kvůli které by voda zbytečně přetékala přes okraj.

Během zimy je nezbytná jenom minimální údržba, jako je doplňování vody do jezírka kvůli odpařování.

Nainstalujte provzdušňování

Vypusťte vodu z vodovodního potrubí filtračního systému. Tím zabráníte jeho zamrznutí a zničení kvůli rozpínání zmrzlé vody. Vyměňte filtrační systém s čerpadlem za provzdušňovač.

Čerpadlo vyndejte z jezírka, zkontrolujte jeho stav a uložte ho na místě, kde nezamrzne, třeba v garáži nebo ve sklepě. Čerpadlo je dobré umístit do kbelíku s vodou, aby zbytečně nevysychalo a nepopraskalo jeho těsnění v průběhu skladování.

Čerpadlo a filtrační systém lze ponechat i v jezírku, pokud jsou umístěny v nezámrzné hloubce, tedy minimálně 0,8 metru pod hladinou.

Říjen na zahradě: Poslední sklizeň a zazimování, nová výsadba i péče o trávník

Zahrada

Snižte hladinu vody

Vyjměte a vyčistěte filtrační médium a důkladně ho omyjte zahradní hadicí. Uložte ho v garáži nebo ve sklepě společně s čerpadlem. Také rozeberte jednotku UV lampy a omyjte ji.

Jestliže máte v jezírku skimmer, snižte hladinu vody pod úroveň otvoru skimmeru. Není třeba ho vyndávat, ale musí z něj být vypuštěna voda, abyste zabránili prasknutí, když voda během zimy zamrzá a rozmrzá. V případě, že skimmer nemáte, není nutné hladinu vody snižovat.

Zajistěte dostatečné okysličení vody

Okysličujte pravidelně vodu pomocí malého recirkulačního ponorného čerpadla. Okysličení vody není důležité jenom kvůli přezimujícím rybám, ale zároveň také pomáhá udržet otevřenou díru v ledu, když hladina jezírka začne zamrzat. Tento otvor umožňuje únik škodlivých plynů a zajistí pronikání kyslíku dovnitř.

Při velmi nízkých teplotách nemusí být okysličení vody dostatečné k tomu, aby udrželo otevřenou díru v ledu. Potom je třeba přidat odmrazovač. Jinak stačí perlátor na provzdušnění, díky němu bude voda pořád dostatečně nasycená kyslíkem.

Ryby přecházejí do hibernace

Chováte-li v jezírku ryby, správně vyvážená strava podávaná zejména na podzim jim pomůže dostat se do dobré fyzické kondice, než přejdou do hibernace. S poklesem teploty vody se metabolismus a trávení ryb začnou zpomalovat. Když jim budete podávat krmivo vhodného složení, dostanou potřebnou výživu i během nižších teplot. Jakmile teplota klesne pod 10 °C, měli byste je přestat krmit úplně.

Vysaďte teď jarní cibuloviny, v příštím roce se budete kochat záplavou barevných květů

Zahrada

Související články

KVÍZ: Poznáte, co vám roste na zahradě?

Mnoho lidí má na zahradě spoustu stromů, někdo třeba i kousek lesa, a tak na podzim kromě tradiční úrody ovoce či zeleniny sklízí také houby. Letošní rok je na...

Výběr článků

Načítám