Hlavní obsah

Jak správně uskladnit úrodu ze zahrádky, aby dlouho vydržela

Právo, Adéla Taitlová

Jakmile úrodu sklidíme, začíná ztrácet na kvalitě. Zatímco třeba fazole, papriky či rajčata mají jen velmi krátkou dobu skladovatelnosti, na jiných plodinách si můžeme pochutnávat celou zimu. Co dělat, aby dlouho vydržely a neztratily nic ze své vůně ani chuti?

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Brambory vydrží dlouho v chladu v papírovém pytli nebo krabici. Aby neklíčily a nezelenaly, nesmí k nim proniknout žádné světlo.

Článek

Co nám vydrží

Při správných skladovacích podmínkách zůstanou několik měsíců jako čerstvé hrušky, jablka, ořechy, kiwi a kdoule.

Foto: Adéla Taitlová

Vlhký písek, piliny nebo listovka zaručí svěžest mrkvi, pastináku i řepě.

Z kořenové zeleniny je to mrkev, řepa, pastinák, bulvový celer, pozdní odrůdy ředkve, po mandlích chutnající černý kořen a samozřejmě brambory.

Z brukví vydrží zelí bílé a červené, růžičková kapusta. Výrazně trvanlivý je česnek s cibulí, které řadíme k cibulové zelenině.

Foto: Adéla Taitlová

Cibuli i česnek můžeme konzumovat až do jara, když je uchováme na suchém, chladném, vzdušném místě, ať už zavěšené, nebo v košíku.

TIP: Pozdní druhy a odrůdy ovoce a zeleniny zůstanou svěží déle než ty z časnější sklizně. Důležitý je rovněž optimální stupeň zralosti. Výjimkou jsou hrušky – ty sbíráme nedozrálé. Nikdy neskladujeme nezdravé či poškozené plody! Nejenže nevydrží, ale infikují ostatní.

Skladovací podmínky

Prostředí ke skladování se odvíjí od typu plodiny. Tři věci však platí pro všechny:

  • Teplota okolo 5 °C je ideální, protože mráz ničí vnitřní pletiva a v teple úroda vadne.
  • Světlo podporuje rašení a zelenání, proto je nutné zatemnění.
  • Důležitá je i výměna vzduchu. Když nemrzne, větráme.
Foto: Adéla Taitlová

Zelí vyžaduje vysokou vzdušnou vlhkost, jinak uvadá. Odstávající listy otrháme a pevnou hlávku vložíme do perforovaného plastového sáčku.

Chladno a sucho: Suterén, předsíň, zasklená lodžie, izolovaný zahradní domek či půda nabízejí příznivé skladovací podmínky pro ořechy, tykve a česnek s cibulí, které rozvěsíme ve svazcích nebo zbavené natě vložíme do košíku.

Chladno a vlhko: Vyšší vzdušnou vlhkost vyžadují všechny ostatní plodiny, které by se v suchu začaly brzy scvrkávat. Nejlepší je sklep, ale dlouho čerstvé je uchováme i ve studené garáži, na balkónu či u domovní zdi. Venku stojící bedýnky vyložíme slámou, postavíme na polystyren, zakryjeme dekou a bublinkovou fólií.

Jak je jim nejlíp

Kořenovou zeleninu zbavenou nati, neomytou, důkladně oschlou rozložíme do beden (poslouží i kbelík) mezi vrstvy vlhkého (nikoli mokrého!) písku nebo pilin.

Brambory po dokonalém osušení nasypeme do bedýnek, papírových pytlů nebo navrstvíme do krabice z kartonu proložené novinovým papírem. Pozor! Na hlízy nesmí dopadat žádné světlo, jinak zezelenají a vytvoří jedovatý solanin!

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Brambory vydrží dlouho v chladu v papírovém pytli nebo krabici. Aby neklíčily a nezelenaly, nesmí k nim proniknout žádné světlo.

Hlávky zelí a růžičkové kapusty zbavené odstávajících listů vložíme do igelitového sáčku s několika otvory, aby nedocházelo k zapaření a zahnívání a položíme na něco měkkého nebo pověsíme.

Zimní odrůdy jablek a hrušek uchováváme v označených lískách nebo na regálech, nejlépe v jedné vrstvě. Zabalené do papíru zůstanou déle šťavnatější. Slupku neomýváme, neleštíme, abychom nesetřeli ochrannou voskovou vrstvičku. Odrůdy náchylné k otlačení vypodložíme slámou či polystyrenem.

TIP: Jednou z osvědčených metod je skladování v tzv. krechtu. Přímo na záhonu vykopeme jámu hlubokou na dva rýče, širokou asi půl metru, libovolně dlouhou. Vyložíme ji drátěným pletivem proti krtkům a hlodavcům a zaizolujeme slámou. Na ni zhusta rozložíme zeleninu, kterou překryjeme další vrstvou slámy nebo listí, netkanou textilií a vrstvou zeminy.

Co a proč skladujeme odděleně

Zpravidla platí, že ovoce a zelenina k sobě nepatří. Zejména jablka vydechují etylén, plyn urychlující zrání, klíčení a tedy stárnutí. Do blízkosti brambor je nedáváme ani z toho důvodu, že od nich načichají.

Foto: Adéla Taitlová

Bulvový celer po vyzvednutí z půdy očistíme, necháme oschnout a založíme do vlhkého písku.

Pokud to jinak nejde, zabalíme jablka do papíru a uložíme do krabice. Silné aroma vychází také ze zelí, které nepříznivě ovlivňuje chuť jablek, hrušek i celeru.

Jádroviny ani brambory by neměly být vedle cibule s česnekem, jednak by načichly, jednak vyžadují odlišné skladovací podmínky.

Související témata:

Související články

Listovka - zázračný pomocník na zahradě

Z větví padá list za listem jako suchý déšť. Pomalu zasypává zahradní pěšiny, trávník i záhony. Zatímco někde může listová pokrývka zůstat ležet, jinde je...

Kouzelné čarování s dýněmi

Právě vrcholí sklizeň tykví (nebo také dýní, chcete-li). Zatímco někteří je pěstují výhradně ke kuchyňskému využití, pro jiné se stávají základem podzimní...

Rafinované barevné kombinace podzimní přírody

Podzim předvádí barvy ve zvlášť rafinovaných kombinacích. Mimořádně právě teď působí rostliny uspořádané tzv. tón v tónu, kde se spolu prostřednictvím květů...

Výběr článků

Načítám