Hlavní obsah

Jak správně sušit bylinky, aby voněly po celý rok

Mít zásobu bylinek po celý rok je skvělý nápad. Pokud se je naučíte správně sušit, můžete si ji vytvořit a denně si užívat chutě a vůně aromatických rostlin ze své zahrady a okolí i během zimy. Sušení většiny bylinek je snadné a nenáročné na čas. Takže to stojí za úvahu, zvláště když vezmeme v potaz, kolik stojí sušené bylinky v obchodě.

Foto: Envato Elements

Sušení bylinek je skvělou metodou, jak si vytvořit dostatečnou zásobu i na zimu.

Článek

Objevení nejlepší metody sušení jednotlivých druhů bylin je pro neznalého člověka otázkou mnoha pokusů a omylů. My vás toho ušetříme a popíšeme nejznámější postupy, jak bylinky sušit.

Rostliny sklízejte po vysušení rosy

Prvním důležitým krokem, který samotnému sušení předchází, je výběr vhodného času pro sklizeň bylin. Nejlepší období je ráno poté, co se odpaří rosa, ale ještě předtím, než odpolední slunce vysaje barvu a vůni rostlin. Vždy ponechte při sklízení na každé rostlině několik centimetrů stonku, aby mohla znovu obrůst. Nikdy nesklízejte více než jednu třetinu rostliny najednou.

Sluneční světlo bylinky vyšisuje

Při sušení jde o to, aby se z rostlin odstranila vlhkost s co nejmenší ztrátou chuti a vůně. Je proto potřeba je sušit na místě, kde je přiměřené teplo, zároveň tudy proudí čerstvý vzduch a nesvítí slunce. Pokud budete sušit bylinky na přímém slunci, vyšisují a ztratí částečně vůni i chuť.

Recepty z darů domácí zahrádky

Recepty
Foto: Envato Elements

K sušení bylinek si vyberte místo, kde je sucho, proudí tudy vzduch a nesvítí přímé slunce.

Nejjednodušší je zavěšení

Nejjednodušší způsob sušení bylinek je rozvěšení jejich svazečků. Svazečky vytvářejte ze tří až šesti větviček, které svažte provázkem, přízí nebo gumičkou. Svazky zavěste konci stonků vzhůru na suché a tmavé místo. Dobře větrané podkroví nebo suterén (musí být ale suchý s proudícím vzduchem) funguje skvěle.

Bylinky by v takových podmínkách měly zcela uschnout přibližně do týdne, ale možná to zvládnou i za kratší dobu. Chcete-li zjistit, zda jsou dostatečně suché, rozemněte několik listů mezi prsty. Zcela suchá bylina by se měla snadno rozpadat.

Pokud jsou takto křehké, odstraňte listy z větviček a stonků a uložte je do vzduchotěsných sklenic nebo sáčků.

Foto: Envato Elements

Bylinky svažte do svazečků a  zavěste.

Sušení naplocho na papíře

Alternativním způsobem, jak sušit bylinky, pokud nemáte místo na jejich zavěšení, je rozložit je do roviny. Rozložte větvičky bylinek na čistý (ne novinový) papír tak, aby se nepřekrývaly. Použít můžete také nejrůznější jemná síta. Nechte je schnout při pokojové teplotě, opět mimo přímé sluneční světlo.

Foto: Envato Elements

Kdo nemá možnost sušit bylinky v zavěšené pozici, může je sušit rozložené na papíru.

V troubě ztrácejí chuť

Chcete-li bylinky sušit v troubě, nastavte teplotu na 80 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Uspořádejte bylinky do jedné vrstvy. Nechte je „péct“ dvě až čtyři hodiny. Pravidelně jejich stav kontrolujte.

Počítejte však s tím, že při tomto způsobu sušení ztrácejí chuť, protože se lehce vaří. Budete jich proto muset přidat do jídla trochu více než obvykle.

Příprava do sušičky

Pokud máte sušičku potravin, můžete usušit bylinky v ní. Trvá to kratší dobu než sušení při zavěšení nebo na papíru. Pro sušení v sušičce je třeba si ale bylinky připravit.

U rostlin s malými listy, jako je třeba tymián, oregano a rozmarýn, stáhněte lístky ze stonků. U širokolistých bylinek, jako je například bazalka a šalvěj, odstraňte listy ze stonků a rozkrojte je na polovinu (můžete je také nechat celé, ale jejich rozříznutím zkrátíte dobu sušení). Pažitku nakrájejte na kousky o délce cca 0,7-1,2 mm.

Nelámejte nad nimi hůl! Tyto rostliny jsou považované za plevel, ale využijete je v kuchyni i jinde

Zahrada

Po sušení musí bylinky vychladnout

Připravené bylinky položte na tác sušičky. Pokud jsou listy malé, vyložte sušičku síťovinou. Sušte při 35 °C, dokud nebudou listy dostatečně křehké, aby se rozpadaly. Pokud listy během procesu sušení poletují, položte na bylinky další síto, aby držely na místě. Usušené bylinky před uložením nechte vychladnout.

Vydrží jeden rok

Jakmile jsou bylinky usušené, skladujte je ve vzduchotěsné nádobě na chladném a tmavém místě po dobu až jednoho roku.

Sušení bylinek pro dekorativní účely a do vonných sáčků

Bylinky lze sušit nejenom pro kulinářské účely, ale také například pro využití k dekoracím anebo jako součást nejrůznějších vonných směsí.

V takovém případě lze k jejich sušení využít i nejrůznější látky absorbující vlhkost, které jim umožní zachovat si barvu a tvar. Použít lze písek, borax (práškový minerál) a kukuřičnou mouku, eventuálně silikagel.

Chcete-li například vysušit růžové kulovité květy pažitky, vložte je do nádoby a zasypte čistým, suchým pískem nebo směsí jednoho dílu boraxu a tří dílů kukuřičné mouky. Nechte nádobu otevřenou, aby se vlhkost mohla odpařit. Při sušení touto metodou by květy měly být suché zhruba za tři až pět dní.

Pro sušení křehčích květů použijte spíše silikagel, jenž má lehčí granule, a tak je méně pravděpodobné, že poškodí okvětní lístky. Postup sušení pomocí silikagelu bývá obvykle následující: nasypte vrstvu asi 2,5 cm gelu do plastové, kovové nebo skleněné nádoby odolné proti vlhkosti. Přidejte bylinky, poté je zakryjte další vrstvou gelu. Doba sušení se bude pohybovat přibližně od dvou do 10 dnů.

Po usušení odstraňujte krystaly z prostorů mezi okvětními lístky pomocí malého štětečku.

Znovu ale opakujeme, písek, borax a silikagel jsou vhodné pro sušení bylinek, které nechcete využít při vaření.

Šikovné triky, jak zařídit, aby vám květiny ve váze vydržely co nejdéle

Zahrada

Související články

Škůdci a nemoci, kteří trápí zahrádkáře

Máte zahrádku, které věnujete každou volnou chvíli, a těšíte se na úrodu vlastních výpěstků? Vaše úsilí bohužel mohou zkazit choroby rostlin a škůdci. Měli...

Co dalšího zasadit po sklizni jarní zeleniny?

Úspěšně jste sklidili první letošní úrodu zeleniny. Po ředkvičkách, kedlubnách, hrášku, salátu, mrkvi či jiných plodinách zbývá na záhoncích volné místo, které...

Výběr článků

Načítám