Hlavní obsah

Jak správně sklidit a skladovat dýně

Dýně, pestré plody podzimu dostupné ve spoustě různých odrůd a barev, dodají správnou náladu každé zahradě. Poradíme, jak se postarat o to, aby se jim během sklizně a po ní nic nestalo a vy jste si mohli užívat jejich skvělou chuť v kuchyni co nejdéle.

Foto: Envato Elements

Podzim je časem sklizně dýní. Poradíme, jak se vyhnout častým chybám.

Článek

Správná technika je při sklízení dýní důležitá. K odříznutí stonku použijte zahradnické nůžky a ponechte u dýně asi 10 cm stonku. Nenoste sklizenou dýni za stonek, protože by se mohl odtrhnout. Pokud k tomu nešťastnou náhodou přesto dojde, takovou dýni hned zpracujte. Dýně sklízejte jednotlivě, protože nedozrají všechny ve stejnou dobu. Zacházejte s plody opatrně a vyvarujte se otlaků nebo řezů v kůře.

Známky zralosti

Kdy dýně sklízet? Pozdní odrůdy zrají 110–115 dní. Stonek rostliny musí uschnout, tj. změnit se ze zelené na hnědou a vyschnout. To je známkou toho, že plod je zralý. Uschlý stonek funguje jako těsnění, zabraňuje vniknutí hmyzu a hnilobě v místech, kde je stopka uchycena k plodu.

Foto: Envato Elements

Byť to k tomu hodně svádí, nepřenášejte dýně tak, že je vezmete za stopku. Hrozí, že se utrhne.

Kůra dýně musí být tvrdá a nesmí se prohnout, když do ní zatlačíte prstem. Zralý plod vydává při poklepání dutý zvuk. Dále změní barvu na typickou pro danou odrůdu. Kolem stonku ucítíte typickou vůni dýně. Jakmile se dýně blíží do stadia zralosti, listy začnou ztrácet barvu a na okrajích budou křupavé, což naznačuje, že rostlina odumírá.

Jak si na zahradě každý rok užít barevnou krásu vřesu? Poradíme, jak na to

Zahrada

Sklizeň neuchvátejte

Dýně, které nevykazují výše uvedené vlastnosti, velmi rychle hnijí. Pokud jde o odrůdu dýně, která je nejprve zelená a během dozrávání mění barvu, obvykle po sklizni dále nedozraje. Pokud ale bude téměř zralá, je možné ji vystavit na slunci a po několik dní postupně otáčet. Dýně, které už začaly měnit barvu, takto někdy mohou dozrát, ale rozhodně neexistuje 100% záruka dobrého výsledku.

Kdy nastává správný čas?

Dýně je třeba sklízet před prvním mrazem nebo před vydatným deštěm v době zralosti. Nenechávejte dýně nikdy na mokré půdě, začnou hnít. Pokud nejsou zcela zralé, zvedněte je a položte na vrstvu slámy, nebo dokonce na kus vyschlého zdravého dřeva. Pakliže potřebujete sklízet brzy, skladujte dýně na teplém místě (27–30 °C) po dobu dvou týdnů.

Foto: Envato Elements

Dýně po sklizni vyskládejte například na balíky slámy.

Vytvrzování kůry

Po sklizni musí kůra dýně ztuhnout. Abyste toho dosáhli, rozložte dýně tak, aby se pod nimi nikde nemohla udržovat vlhkost, a umístěte je na slunné místo. Vždy po pár dnech je otočte. Ideální je k tomu třeba dřevěný rošt. Dýně položte na čistý novinový papír, pokud máte, slámu nebo jiný suchý materiál. Je důležité, aby kolem nich a zejména pod nimi mohl volně proudit vzduch. Vytvrzujte kůru alespoň týden, ale pokud můžete, tak ještě déle.

Skladujte jenom v jedné vrstvě

Dýně neskladujte přímo na holé zemi nebo betonu. Opět je vhodné pod ně rozložit slámu či jiný suchý materiál. Skladujte je na tmavém, chladném a suchém místě (sklep). Ideální je teplotní rozsah 10–16 °C. Vyšší teplota může způsobit, že dýně bude vláknitá, zatímco při nižší teplotě plod ztrácí na kvalitě.

Dýně skladujte pouze v jedné vrstvě. Každý týden kontrolujte, zda na některém z plodů nevznikla měkká místa, dávejte pozor zejména na spodní část. Zlikvidujte všechny dýně, které začnou hnít.

Foto: Envato Elements

Pestrost barev a tvarů je to, čím dýně na podzim tolik těší své pěstitele.

Konec října je ideální k sázení růží

Zahrada

Související články

Je čas na výsadbu mladých ovocných stromků

Říjen je ten správný čas, kdy vysazovat ovocné stromky, abyste jim umožnili co nejhladší přechod z pěstebních podmínek panujících ve školce do nového domova....

Výběr článků

Načítám