Hlavní obsah

Jak si na zahradě každý rok užít barevnou krásu vřesu? Poradíme, jak na to

Vřes bývá považován za podzimní rostlinu, mnohde zdobí na dušičky hroby. Pravdou ovšem je, že vřesů, tedy rostlin z rodu vřesovcovitých (Ericaceae) existuje spousta druhů a kvetou v různá období roku od jara až do zimy. V současné době se v květinářstvích a zahradnictvích často setkáte s širokou nabídkou vřesů v květináčích. Jaký vřes si vybrat a jak postupovat, když se rozhodnete si tohoto krasavce přesadit do zahrady?

Foto: Tereza Blažková, Novinky

Vřesy se budou velmi pěkně vyjímat nejenom na záhonku, ale také například v truhlících za okny. Zde potřebují pravidelně hnojit specializovaným hnojivem.

Článek

Vřesy jsou nízké stálezelené keře. Podle druhů kvetou v různých obdobích roku a vyskytují se v několika barvách: bílé, růžové, fialové, červené i žluté. U nás většinou známe hlavně ty s fialovými kvítky, ale barevná paleta je mnohem širší.

Známe tři blízce příbuzné rody vřesů: Calluna, Erica a Daboecia. Chcete-li je od sebe rozeznat, podívejte se na listy. Pro druh Calluna jsou typické malé šupinaté listy, pro Eriku jehličkovité a pro druh Daboecia malé, oválné až kopinaté listy.

U nás se nejčastěji setkáte s rostlinami Calluna vulgaris – vřesem obecným. I ten najdete v různobarevných variantách, například oblíbený fialový Boskoop nebo růžový Anne Marie. Je na vás, jaký druh si vyberete.

Jak pěstovat bambus v bytě? Daří se mu v květináči i ve váze

Zahrada

Vhodné místo a půda k pěstování

Pro pěstování vřesu je nevhodnější vybrat na zahradě místo na plném slunci až v polostínu s dobře propustnou, spíše kyselou půdou. Ovšem na jaře kvetoucí Erica carnea (Vřesovec pleťový) a Erica darleyensis (Vřesovec darlejský) a v létě kvetoucí Erica vagans (Vřesovec těkavý) tolerují i neutrální až lehce zásaditou půdu s pH 7 nebo více, zejména pokud jste ji doplnili o hnůj nebo kompost. Dobře porostou v květináčích, na záhonech i ve skalkách.

Správná hloubka pro zasazení

Vřes zasaďte do stejné hloubky, v jaké byl v květináči, ve kterém jste si ho přinesli ze zahradnictví. Půdu kolem rostliny jemně zpevněte a dobře ji zalijte, ideálně dešťovou vodou. Přidejte mulč z odřezků kůry nebo nasekaných listů, abyste potlačili růst plevele a udrželi půdu kyselou.

Péče není náročná

Rostliny vřesu nevyžadují příliš náročnou péči. Vřesy pěstované v květináči ovšem potřebují během vegetačního období hnojení. Vyberte si pro ně hnojivo určené pro vřesovištní rostliny a postupujte podle pokynů na obalu.

Mulčujte půdu kolem rostlin každoročně nadrobno nasekanými shrabanými listy nebo kůrou. Ke vřesům tolerantním k neutrálnější a zásaditější půdě můžete přidat hnůj nebo kompost. Chcete-li podpořit tvorbu květů, ujistěte se, že rostlina má dobře propustnou a správně kyselou půdu. Vřes pro kvetení také potřebuje alespoň šest hodin slunce denně.

Seřezávání po odkvětu

U většiny vřesů byste měli po odkvětu seříznout stonky těsně nad listy. Výjimkou z tohoto pravidla je vřesovec stromový (Erica arborea). Ten první léta po výsadbě stačí seříznout o dvě třetiny. Poté jej už prořezávejte jen minimálně.

S jakými problémy se můžete setkat

Vřesy trpí pěstitelskými problémy jenom minimálně. Pokud se ale pH půdy změní na příliš zásadité, mohou listy vřesu zežloutnout. Co v takovém případě dělat? Přihnojujte rostliny koncem března nebo začátkem dubna vřesovištním hnojivem a mulčujte sekanými listy nebo odřezky kůry.

Vřes je také náchylný k padlí a hnilobě kořenů. Obojímu se ale můžete vyhnout. Padlí sice vřes nezabije, ale může poškodit jeho vzhled. Má podobu zaprášené pokrývky na listech rostliny. Abyste zabránili napadení rostlin padlím, nezalévejte je do květů, ale ke kořenům. Prořezávejte je, abyste udrželi rostliny kompaktní a zlepšili proudění vzduchu.

Je možné vřes rozdělit?

Vřes je dřevnatý keř, a proto ho nelze dělit. Nejjednodušším způsobem, jak rozmnožit vřes ze starých rostlin, je odebírat polozralé řízky od poloviny léta do podzimu, v závislosti na tom, o jaký vřes jde. Z vřesů Erica a Daboecia řízky vezměte v červenci a srpnu, u vřesů Calluna počkejte až do srpna a září.

Co dělat, když vřes zhnědne?

Mnoho vřesů v zimě zhnědne a na jaře opět vyroste. To není žádný důvod k obavám. Ovšem hnědý vřes, který zjara znovu neobroste, je s největší pravděpodobností mrtvý.

Pokud je hnědá pouze část rostliny, odstraňte všechny hnědé části a zkontrolujte, zda má rostlina dostatek vody. Pokud roste v květináči, ujistěte se, že jste kompost před vložením do půdy důkladně zalili.

Nezapomeňte, že vřesy Daboecia a Calluna potřebují ke svému růstu kyselou půdu, takže pokud jste je zasadili do zásadité půdy, samozřejmě odumřou.

Co můžete zasadit společně s vřesem?

Spousta rostlin v sousedství vřesů dobře prosperuje. Hezky fungují společně s kyselomilnými rostlinami, jako jsou rododendrony a azalky, jarní cibuloviny (krokusy) či hortenzie.

Jiné trvalky, jako je heuchera nebo brambořík, také dobře ladí s menšími vřesy. I některé druhy okrasných trav můžete využít na záhonech jako dobrý doplněk k vřesům. Tvoří s nimi hezký kontrast.

Je čas na výsadbu mladých ovocných stromků

Zahrada

Výběr článků

Načítám