Hlavní obsah

Jak pěstovat bambus v bytě? Daří se mu v květináči i ve váze

Bambusy pocházejí z daleké jihovýchodní Asie a do světa se rozšířily okolo roku 1800 díky mořeplavcům. Bez problému je však můžete pěstovat i v našich podmínkách, a to na zahradě, balkoně nebo přímo doma v květináči, což je paradoxně nejjednodušší. Vždy potřebují čerstvou a dobře propustnou půdu, ale v bytě nebude takový problém zajistit jim dostatek tepla a vyhnout se přemokření. Navíc si můžete vybrat, jestli je zasadíte, nebo necháte ve vodě.

Foto: Profimedia.cz

Bambus v interiéru působí velmi dekorativně.

Článek

Bambusy jsou exotické dřeviny z čeledi lipnicovitých a první zmínky o nich pocházejí z Číny už z doby zhruba 2000 př. n. l. Později se objevily i v dalších asijských zemích, tropických oblastech Afriky, Ameriky a také v Evropě, kde se jejich pěstování datuje od roku 1827. Dnes jich existuje až sedm set druhů a zajímavé jsou především rychlostí svého růstu, přičemž některé z nich mají výšku až 50 metrů a vyrostou téměř o metr za den. Pokud si ale správně vyberete, nemusíte mít strach, že by vám doma přerostly přes hlavu. Naopak, budou vaši domácnost velmi decentně zdobit svou zelenou barvou a podle Číňanů vám navíc přinesou štěstí.

Kam pro sazenice nebo rostliny?

V kamenných i online zahradnictvích si můžete zakoupit sazenice nebo přímo řezané stonky. V prvním případě ale doporučujeme věnovat pozornost stáří jejich matečné rostliny a způsobu množení, které většinou probíhá prostřednictvím oddělků, tedy vegetativně. Nejčastěji se nyní na trhu setkáte s deseti- až dvacetiletými rostlinami, u kterých je jisté, že před sebou mají ještě zhruba 100 let života. Elegantní je stonek bambusu, který se v květinářstvích přidává do vázaných kytic. Nemusíte tak rostliny složitě shánět, a navíc ušetříte.

Foto: Profimedia.cz

Pro bambus lze zajít i do zahradnictví.

Péče o pokojový bambus

V interiéru máte v zásadě dvě možnosti, jak bambus pěstovat. Buď ho můžete zasadit do květináče, nebo nechat jen ve vodě. Pokud vyberete první způsob, vězte, že nejlepší je čistá vrchovištní rašelina, a naopak se vyhněte jílovité i písčité půdě. Mladé rostlinky potřebují více vody, ale vzrostlému bambusu stačí zálivka jen jednou až dvakrát týdně a náročný není ani na hnojení. Každé jaro mu tedy dopřejte klasický substrát na pokojové rostliny a máte vystaráno. Pokud se rozhodnete pro pěstování ve váze, musíte každých několik dní vyměňovat vodu. Jen tak bude pokojový bambus prospívat. Postupně si pak vytvoří kořínky, které můžete lehce zastřihnout nůžkami.

Na co si dát pozor?

Velmi zrádné je u bambusů kvetení, které není příliš výrazné, proto si ho nemusíte ani všimnout. Může ale rostlinu vyčerpat a výjimečně vést až k jejímu uhynutí. A kondici pokojového bambusu samozřejmě neprospívají ani uschlé výhonky, které byste měli pravidelně odstraňovat, aby rostlině zbytečně nebraly živiny. Navíc tak vznikne dostatek místa pro nové výhonky.

Foto: Profimedia.cz

Bambus lze pěstovat i ve váze.

Vděčnější je šťastný bambus (někdy také Lucky bombo)

Alternativou ke klasickému bambusu je takzvaný šťastný bambus neboli dračinec (Dracaena sanderiana), který je čím dál populárnější, a tak ho seženete doslova na každém rohu. Pěstuje se ve formě svazku stonků, a přestože nejde o příbuznou rostlinu, na první pohled je od klasického bambusu téměř k nerozeznání. Má ale jednu velkou výhodu, kterou je nenáročnost na světelné podmínky. Nemusí tedy stát přímo u okna, přesto se mu bude dařit, a to v květináči i ve váze.

Z běžné pokojovky vypěstovali v kanceláři během 15 let takřka stometrovou Adélu

Zahrada

Související články

Výběr článků

Načítám