Hlavní obsah

Jak pečovat o skalku během léta

Ne nadarmo se skalce přezdívá diamant nebo také solitér zahrady. Pokud si na ní dáte záležet, bude po celý rok krásným dekorativním prvkem. Kromě správného výběru skalniček i kamenů je však důležitá také pravidelná péče, která má svá specifika a v letních měsících zahrnuje hned několik kroků. Jaké to jsou?

Foto: Envato Elements

Kromě správného výběru skalniček a kamenů je u skalky důležitá pravidelná péče

Článek

Většina skalniček sice pochází ze suchých hornatých oblastí, ale v horkém létě byste je přesto měli pravidelně zalévat. Stejně jako u zbytku zahrady platí, že ideální doba je ráno nebo večer, kdy slunce není tak silné, voda se odpařuje pomaleji a nehrozí spálení rostlin. Abyste se vyhnuli přemokření, zalévejte je zhruba jednou týdně a používejte pro tyto účely konev s kropítkem nebo kapkovou závlahu.

Speciální hnojiva a mulč

Pokud jde o hnojení, jsou skalničky ve svých potřebách poměrně umírněné. Přibližně jednou ročně jim ale dopřejte šetrné organické hnojivo s postupným uvolňováním živin, které je pro ně speciálně určené. Buď se jen sype na povrch skalky, jako je tomu například u kostní moučky, nebo ho stačí zapravit pod horní vrstvu půdy. Vždy ale záleží na konkrétních typech rostlin i jejich stavu, který je nutné pravidelně kontrolovat. A na základě toho pak můžete upravit dávku hnojiva i frekvenci hnojení.

Foto: Envato Elements

Vděčnými skalničkami jsou netřesky

Pravidelné vytrhávání plevele

Ani skalce se nevyhýbá plevel, který nejen hyzdí její vzhled, ale hlavně rostlinám ubírá vodu, cenné živiny a často i světlo. Bude tedy potřeba ho pravidelně odstraňovat, ideálně ručně nebo vypichovačem, abyste se zbavili i kořínků. Někteří zahradníci využívají chemické postřiky, ale neaplikují je plošně, pouze potírají listy rostlin, které potřebují odstranit. A to například vatovým tamponkem nebo štětcem. Dále je možné skalku překrýt geotextilií, ale jen krátkodobě.

Pozor na choroby a škůdce

Nepřáteli dokonalé skalky jsou především plísně a houbové choroby, kterým se daří hlavně na podzim pod tlejícím listím, proto je nutné ho pravidelně odklízet. V létě vám ale budou dělat větší starost škůdci, například mravenci, kterým vyhovují sušší půdy, případně i mšice nebo slimáci. Na každého platí něco jiného, ale pokud hledáte univerzální šetrné řešení, vsaďte na rostliny, které odpuzují hned několik škůdců najednou. Patří k nim například levandule, rozmarýn nebo jiné aromatické byliny.

Foto: Envato Elements

Pokud chcete odradit mravence a další škůdce, zasaďte na skalku levandule či jiné aromatické rostliny

Na mravence dále platí citronová kůra, moučkový cukr nebo rybí šupiny, protože jsou extrémně citliví na pachy. Naproti tomu hlemýždě a slimáky je nejlepší ručně sesbírat nebo posypat kávovou sedlinou či chemickým přípravkem. S často doporučovanou solí buďte opatrní. Jednak je to asi nejdrastičtější způsob likvidace a jednak zasolením půdy škodíte i okolním rostlinám a dalším živočichům. A pokud jde o mšice, kromě chemických postřiků se jich můžete zbavit i domácími prostředky, nejlépe si s nimi poradí jedlá soda, ocet nebo česnek.

Řez skalniček pro zdraví i dokonalý vzhled

Skalničky je potřeba také pravidelně stříhat, a to pro podporu zdravého růstu i udržení požadované velikosti. Pro většinu trvalek, okrasných dřevin i sukulentů je nejdůležitější zimní řez, ale odstraňovat odumřelé, poškozené nebo chorobami napadené části rostlin je potřeba neustále. Mnohé rostliny navíc vyžadují tvarovací řez, díky kterému budou působit upraveně a stanou se ozdobou celé zahrady.

Foto: Envato Elements

Nezapomeňte také na pravidelné protrhávání plevele

Jak zlikvidovat plevel? Tipy na účinné a zároveň šetrné metody

Zahrada

Související články

Výběr článků

Načítám