Hlavní obsah

Jak na housenky? Zkuste sílu přírody, až poté chemické postřiky

Každý zahrádkář už někdy zažil, že mu úrodu zničily housenky. Ačkoliv je lákavé sáhnout po chemických postřicích, existují i přírodní metody, které pomohou nezvané hosty eliminovat. Poradíme, jak ochránit rostliny s pomocí přírodních prostředků a kdy je skutečně nutné přejít k chemickým zásahům.

Foto: Profimedia.cz

Housenky běláska zelného dokáží s úrodou pořádně zatočit

Článek

Jak předejít útoku housenek? Prevence, tedy udržovaná zahrada a pravidelné sledování rostlin, je základ. Někdy ale ani to nepomůže. Protivník je zkrátka silnější, má totiž dostatek potravy a ideální podmínky k rozmnožování. Často je tak třeba zakročit.

Než se pustíte do boje, nejdříve zjistěte, jaký druh housenek se na vašich rostlinách zabydlel. Celosvětově existuje asi 110 000 druhů. Naštěstí jen asi 50 z nich jsou opravdoví škůdci. Existují i užitečné druhy, se kterými si hlavu lámat nemusíte. Pokud ale uvidíte okousané listy, je čas začít jednat.

Sbírání jako sisyfovská práce

Prvním krokem, jak s nepřáteli na rostlinách zatočit, může být ruční sbírání housenek, larev a vajíček. Chce to rukavice, trpělivost, důkladnost při práci a zároveň opatrnost, abyste nepoškodili rostliny. Sesbírané housenky zlikvidujete vhozením do kbelíku s mýdlovou vodou.

Tato ekologická metoda je ale únosná jen tehdy, jde-li o malé množství škůdců a napadení jen několika málo rostlin.

KVÍZ: Znáte škůdce, kteří ničí úrodu na zahrádkách?

Zahrada

U větších zahrad je ruční sbírání už sisyfovskou prací. Larvy můr a motýlů, které se vrhnou na hostitelskou rostlinu, se často vyznačují nebývalým apetitem. Jsou schopny zkonzumovat množství rostlinné hmoty, které odpovídá mnohonásobku jejich hmotnosti. Pokud se pak jejich populace příliš rozroste na velkých plochách zahrad, máte proti nim se svýma rukama jenom malou šanci uspět.

Zkuste přivábit posily

Můžete se pokusit přilákat na zahradu dostatek ptáků, pro které by se housenky staly chutnou potravou. Případně zajistit populaci přirozených nepřátel, třeba v případě housenek běláska zelného jde o lumčíka žlutonohého, což je drobný blanokřídlý hmyz.

V blízkosti zeleninových záhonů lze také vysadit aromatické rostliny, které budou housenky odpuzovat, například mateřídoušku, šalvěj, levanduli, pelyněk, mátu peprnou nebo rozmarýnu.

Jenže ani tyto triky nemusí přinést kýžený výsledek. Jen těžko se vám na pokyn povede přivábit na pozemek celé hejno hladových ptáků nebo dost přirozených hmyzích predátorů. A ani odpuzující vůně bylinek nemusí být dost silná.

Foto: Envato Elements

Drozdi patří mezi ptáky, kteří se housenkami rádi živí a krmí jimi mláďata

Postřiky? Vsaďte nejprve na sílu přírody

Teprve poté přicházejí na řadu postřiky. Jejich první varianta je opět stále ekologická. Pokud se tedy nechcete hned vrhnout na silné, chemicky vyráběné insekticidy, v úvahu přichází například:

  • neemový (nimbový) olej smíchaný s vodou (2 lžíce na 1 litr vody) a 1 čajovou lžičku tekutého mýdla nebo jaru na nádobí, díky mýdlu postřik lépe přilne.
  • směs pepře a česneku (1 polévková lžíce mletého pepře, 1 palička drceného česneku, 1 čajová lžička tekutého mýdla, vše na 5 litrů vody)
  • octový roztok (2 lžíce octa na 1 litr vody a 1 lžička tekutého mýdla)
  • chilli postřik (1 polévková lžíce mletého chilli na 1 litr vroucí vody). Nechte 12 hodin vylouhovat a poté přidejte lžičku tekutého mýdla.
  • amoniakový postřik (2 lžíce amoniaku na 5 litrů vody)

Uvedenými postřiky (chilli a směs pepře a česneku samozřejmě nejprve přefiltrujte) naplňte rozprašovač a stříkáním je důkladně aplikujte na všechny části rostlin včetně spodní strany listů. Po několika dnech proces zopakujte a totéž proveďte po větším dešti.

Foto: Envato Elements

Proti škůdcům všeho druhu lze použít postřiky, ať již vlastnoručně vyrobené, nebo ty z obchodu

Když je nutné sáhnout po chemii

Pokud selže i přírodní varianta postřiků, nezbývá než sáhnout po chemii. Existuje celá paleta rozmanitých insekticidů, jako například Karate, Mospilan nebo Lepinox Plus, Decis Protech, Agro Natura a další. Vybírejte podle druhu rostliny, kterou housenky napadly. V oblasti dávkování se řiďte vždy pokyny výrobce. Řešením jsou také komerčně dostupné feromonové pasti na housenky. Nalákají pouze je, užitečný hmyz si jich nevšimne.

KVÍZ: Pěstovaly je už naše babičky. Znáte tradiční okrasné květiny?

Zahrada

Anketa

Trápí vás pravidelně na zahradě housenky?
Ano, bohužel, prakticky každý rok
58,2 %
Jen některé roky
21,7 %
Už dlouho se u nás neukázaly
5,3 %
Ne, s housenkami problém nemáme
14,8 %
Celkem hlasovalo 189 čtenářů.

Související články

Když na zahradě zacinkají mini zvonky

Našla by se spousta jiných kytek právě tak houževnatých a mnohostranně použitelných. Ale ne všechny se rozkošností vyrovnají trpasličím zvonečkům. Dlouhověké...

Výběr článků

Načítám