Hlavní obsah

Hrabat, nebo nehrabat listí? Proč je zlatá střední cesta nejlepší volbou pro vaši zahradu

Hrabání spadaného listí není příliš náročná práce, ne každý ji však má jako oblíbenou. Pokud delší dobu bojujete s hráběmi, foukačem listí a plachtami na jeho sběr, možná vás napadne, jestli je to opravdu nutné. Nebylo by lepší nechat listí ležet? Odpověď není tak jednoduchá. Pojďme si to probrat.

Foto: Envato Elements

Hrabat, či nehrabat? Nejlepší je zvolit zlatou střední cestu.

Článek

Po celé generace se řídíme zásadou, že spadané listí je třeba shrabat a uložit na kompost, spálit či jinak zlikvidovat. Nicméně existuje i dobrý důvod, proč nechat listí ležet na zahradě.

Ve volné přírodě nikdo vrstvu spadaného listí pod stromy neodklízí a vše funguje, jak má. Spadané listí vytváří vhodný ekosystém řadě živých organismů, včetně veverek, ježků, žížal, žab ropuch, housenek a tisíců druhů hmyzu. Neexistuje-li vrstva listí, ubývá míst vhodných jako líheň pro užitečné hmyzí opylovače. Také ptáci přicházejí o zdroje potravy.

Trávník připravujete o světlo

Na druhé straně, i když spadané listí v jeho přirozeném stavu může pomoci ekosystému, není to ideální volba, pokud chcete mít dobře udržovaný trávník. Silná vrstva listí připravuje trávu o sluneční světlo a způsobuje její hnědnutí a odumírání. Na to upozorňuje například kanadský zahradnický odborník Mark Cullen na webu The Weather Network i mnozí další.

Máte na zahradě kyselou, nebo zásaditou půdu? Udělejte si test pH a zvětšete úrodu

Zahrada

Ležící listí také znečišťuje chodníky a za vlhkého počasí se může stát příčinou uklouznutí. Hrabání listí navíc redukuje přítomnost škůdců, jako jsou například klíšťata nebo myši.

Nemusíte shrabat všechno

Jak tedy s listím na zahradě naložit? Podle Cullena je na tuto otázku nejlepší odpovědí příslovečná zlatá střední cesta, kterou oceníte vy, užitečný hmyz i váš trávník.

Pokud listí napadalo na sklizené záhony nebo kolem keřů, není nutné ho shrabávat. Nakonec se rozloží a na jaře budete mít spoustu mulče. Jen se ujistěte, že jste shrabali listí z korun vytrvalých rostlin. Pokud je však listí na cestičkách, terasách a chodnících nebo v jejich blízkosti, odkliďte ho. Shrabejte listí na malé hromádky na závětrných místech po obvodu zahrady a nechte ho jako útočiště pro zvířata a hmyz v místech, kde nebudou na obtíž. Stejně tak bude listí fungovat i na kompostu.

Zahradní technika v průběhu sezony: sekačku čistěte raději bez vody a pozor na její správný náklon

Zahrada

Pokud máte velkou zahradu a ruční hrabání by bylo namáhavé a časově náročné, použijte foukač listí.

Vyzkoušejte mulčování listů

Výborným řešením je také vytvořit ze spadaného listí výživný mulč. Potřebovat budete klasickou sekačku na trávu. Většina z nich se dokáže vypořádat se sekáním listí. Některé stroje také třeba můžete dovybavit dodatečným mulčovacím modulem.

Pusťte se ale do práce včas. Budete-li čekat, až spadne poslední listí, může být pro sekačku náročnější vypořádat se najednou s velkou hromadou. Sekejte proto raději menší množství listí, ale zato častěji.

Listí sekačkou prožeňte vícekrát, aby se snáze rozdrtilo na drobné kousky. Vytvoříte jemnější listovou drť, která se snadno rozloží a poslouží jako výborná výživa pro půdu ve vaší zahradě. Navrstvením drtě listů na záhony připravíte chutnou potravu pro žížaly. Jejich exkrementy jsou bohaté na dusík. Přirozeným způsobem tak dodáte do půdy tento prvek, který je životně důležitý pro správný růst rostlin.

Péče o podzimní trávník: Při posledním sestřihu buďte velkorysí

Zahrada

Související články

Podzim má rád červenou

Chlad dotírá na stromy a vhání jim do tváří ruměnec. I psí víno zrudlo až za ušima. Burgundská červeň, karmín a šarlat opadavým stydlivkám náramně sluší....

KVÍZ: Poznáte, co vám roste na zahradě?

Mnoho lidí má na zahradě spoustu stromů, někdo třeba i kousek lesa, a tak na podzim kromě tradiční úrody ovoce či zeleniny sklízí také houby. Letošní rok je na...

Výběr článků

Načítám