Článek
Tak, jak grilování známe dnes, se do západní Evropy rozšířilo právě z USA. Právě tam má dosud největší tradici a je doslova životním stylem Američanů.
Nyní mohutnou vlnou zasáhlo grilování i evropské státy. Mezi vášnivé vyznavače grilovaní patří především Němci, kteří své oblíbené klobásky grilují dokonce i na balkonech. V tuzemsku grilujeme především na jaře a v létě – tedy v nejteplejších obdobích roku.
Potrpíme si přitom na přípravu masa na grilech s nejrůznějšími vychytávkami, ať už se jedná o systém Quick Start a Quick Stop u grilů na dřevěné uhlí nebo o zadní ohřev pro rozpékání pečiva, boční plotýnku například pro vaření polévky nebo Aromaz systém – u grilů na plyn.
Právě Aromaz systém dodává grilovanému pokrmu chuť, kterou si sami zvolíte. Principem jsou dvě nerez vyjímatelné misky, do kterých nalijete pivo, víno, nebo směs bylinek a odpařováním tekutiny z misek se aroma přirozeně natáhne do připravované potraviny.
Jsme prostě fajnšmekři. Grilování už dokonce upřednostňujeme před tradičním opékáním buřtů v ohništích, vybíráme nejrůznější druhy masa a koření, hledáme recepty na grilování zeleniny a dokonce i přípravu grilovaného ovoce. A nyní se stoly prohýbají pod propečenými žebírky, špízy, kuřecími křidélky, hamburgery i steaky, voňavými lilky, ananasy a jablky...
Především o prázdninách se grilování i u nás stává doslova životním stylem a grily trvalou součástí většiny zahrad. Umíte si ještě představit teplé večery bez grilování?