Hlavní obsah

Chcete bohatě kvetoucí orchideje? Zjistěte, jaký květináč a péči potřebují

Nádherně barevné orchideje u nás patří k oblíbeným pokojovým rostlinám. Svojí krásou dokážou zlepšit náladu, když vás zrovna přepadne splín. Pěstování těchto křehkých krásek přitom není tak náročné, jak by se mohlo na první pohled zdát. Stačí znát pár triků.

Foto: Envato Elements

Orchideje se těší zaslouženému obdivu. Aby bohatě kvetly, je ale třeba dodržet některá základní pravidla.

Článek

Pokud chcete, aby vám orchideje v pokoji krásně kvetly, nesmíte podcenit jejich umístění. Potřebují velké množství světla, ideálně 12–13 hodin denně. Vystavit je přímým slunečním paprskům ale není vhodné, protože jim za takových okolností mohou schnout listy. Prosperovat budou na parapetu oken orientovaných na východ. Tam najdou dostatek světla, ale slunce je příliš nesežehne.

S přesazováním počkejte

Právě jste si koupili orchidej a váháte, jestli ji přesadit? Nedělejte to. Nechte ji v klidu. Orchideje bohatě stačí přesadit jednou za dva roky. Nepotřebují přehnaný prostor a přesazovat je můžete opravdu až v okamžiku, kdy kořeny výrazně trčí ven a zabírají celý květináč. Rostlině to vůbec neškodí. Proto zmiňovaný dvouletý interval rozhodně není přehnaný. I v takovém případě je ale důležité, aby nebyl květináč o mnoho větší než ten dosavadní.

Sklo je nejlepší volbou

Hovoříme-li o materiálu květináče, vhodný je průhledný ze skla. Kořeny v takovém případě mají hodně světla a orchidej díky tomu pěkně roste. Další výhodou průhledného květináče je, že vidíte aktuální stav kořenů. Mají-li zelenou barvu, rostlina má dost vody, a zalít ji můžete teprve ve chvíli, kdy kořeny zbělají. Keramické květináče jsou sice bytelné, což je dobře, protože mohutné rostliny se mohou kácet, ale nevidíte v nich na kořeny. Plastové květináče sice mohou být i průhledné, ale jsou příliš lehké, takže těžká rostlina se může překotit. Variantou je průhledný pěstební pytel, jenže u něj je obtížnější vyřešit odvod vody.

Foto: Envato Elements

Ideální variantou květináčů pro orchideje jsou ty ze skla.

Takto vypadá domov manželského páru, jenž bydlí s rodiči, 150 rostlinami a dvěma kočkami

Tipy a trendy

Rostliny pravidelně prořezávejte

Toužíte-li po opravdu bohatém květenství, neměli byste podcenit prořezávání rostlin. Odřízněte stonek, jakmile květ opadá. Zelené stonky řežte hned pod květem, již suché, hnědé stonky rovnou u jejich základny. Nezapomenete-li na pravidelný řez, rostlina hojně nasadí na květenství.

Se zálivkou buďte opatrní

Pokud jste přesvědčení, že tato exotická květina se neobejde bez bohaté zálivky, mýlíte se. Ideální je zalévat ji v ranních hodinách a potom počkat, až substrát v květináči prakticky vyschne. V praxi to znamená, že na jaře a v létě obvykle stačí zalévat jednou týdně, na podzim a v zimě můžete počkat ještě o tři dny déle. Používejte vodu bez chloru s velmi malým obsahem minerálů. Když rostlinu zalijete, substrát by měl být skrz naskrz mokrý. Vyvarujte se ale zalévání do listů, jinak vám orchidej začne uhnívat.

Foto: Envato Elements

Dobře se bude orchidejím dařit na východní straně. Tam budou mít dostatek světla, přitom se nespálí.

Rozdíl denních a nočních teplot je důležitý

Důležitá je také teplota. Orchidej nejlépe pokvete při teplotách 10–23 °C. Rozdíly mezi teplotami ve dne a v noci by se měly pohybovat v rozmezí 9–12 °C. Když se vám podaří dodržet tyto podmínky, vaše kráska se obsype květy. V opačném případě jí sice porostou listy, ale na květy se budete těšit marně. Možná vám přijde těžké dosáhnout zmíněných rozdílů denních a nočních teplot. Zvolte proto k uložení rostliny místnost, kde se v zimě v noci netopí a která se v létě v noci nepřehřívá, potom budete úspěšní.

Důležitá je i vlhkost vzduchu

Tropické rostliny, mezi které se orchidej řadí, mají rády vlhkost vzduchu 60 až 80 %. U nás ale v zimě vlhkost vzduchu v domácnosti klesá až cca ke 30 %. Proto je dobré, když hlavně v chladných měsících roku dáte do místnosti s orchidejí zvlhčovač vzduchu.

Foto: Envato Elements

Orchideje vyžadují poměrně vysokou vlhkost vzduchu. Pomoci jim můžeme i pravidelným rosením.

Tlustice vynikají rozmanitostí

Zahrada

Související články

Tlustice vynikají rozmanitostí

Zamilovat se do tlustice je románek na celý život. Prožít ho může i ten, kdo si myslí, že u něj vydrží jen kytka umělá. Sympatická dlouhověká boubelka se...

Výběr článků

Načítám