Článek
Kdo si chce užívat příjemné chuti a vůně bazalky, musí si dát práci a zacházet s ní opravdu velice citlivě. Bazalka je totiž teplomilná rostlina, která nesnáší chlad. Už při teplotě kolem 10 °C může začít chřadnou, a pokud ji dáte do lednice, začne černat a vadnout.
Ani po utržení to s ní není o nic snazší. Brzy totiž začne ztrácet chuť. Proto ji mají italští kuchaři neustále po ruce čerstvou v květináči a její lístky si natrhají až těsně před použitím v jídle. I tak si počkají až na samý závěr vaření, aby se její jemná chuť nestihla vytratit.
Aby toho nebylo málo, i s natrhanou bazalkou je třeba zacházet jako s princeznou. Má tendenci si snadno pomačkat listy a začít pak hned černat. Proto ji držíme v ruce a pokládáme hezky zlehka a krájíme dobře naostřeným nožem.
Co s ní po příchodu domů
Vše ale začíná už příchodem domů s bazalkou koupenou v obchodě. Je vám podezřelé, jak brzy začne strádat, i když jí dopřáváte ideální množství zálivky? Vysvětlení nabízí ve svém instagramovém příspěvku francouzský zahradník Patrick Vernuccio, jenž se věnuje propagaci organického pěstování plodin v městských podmínkách.
Vysvětluje, že je problém v množství rostlinek uvnitř doneseného květináče. Je jich tolik, že si v omezeném prostoru přespříliš konkurují. Řešení je proto jejich trs rozdělit na několik menších a ty pak vysadit do několika předpřipravených květináčů.
Pro zasazení menších trsů doporučuje květináč o objemu 1,5 litru, na jehož dno jako drenáž nasype trochu keramzitu. Na něj přijde vrstva substrátu (lze použít například specializovaný substrát pro pěstování bylinek) a do něj zasadit trs bazalky. Snížením počtu rostlinek na jeden květináč se zvýší jejich šance na to, aby se každá dostala k takovému množství živin, jaké potřebuje.
Francouz zároveň doplňuje trik, jak si vypěstovat nové sazeničky bazalky. Ani tohle není nijak složité. Z jedné z rostlin donesených z obchodu odstřihne vršek, a to pod druhým párem listů. Spodní listy opatrně odstraní. Zbylý stonek s vrchní růžicí listů ponoří do skleničky s vodou a počká 10 až 15 dní, než stonek pustí kořínky. Jak zdůrazňuje, důležité je měnit vodu každé dva dny.
Poté do připraveného květináče naplněného stejným způsobem jako v předchozím případě základ nové rostlinky zasadí. Květináče s bazalkou je vhodné umístit na okno, ovšem ven mohou jít až poté, co se venku denní i noční teplota ustálí nad 10 stupni.

Kromě klasické zelené bazalky můžete zaexperimentovat i s různými barevnými variantami. V obchodech seženete semena i rostliny bazalky červené, někdy zvané také fialové, která je velmi dekorativní. Za vyzkoušení stojí rovněž bazalka thajská, jež má výraznou chuť po lékořici a anýzu.
Jak ji správně trhat
Zahradník má rovněž tipy, jak bazalku správně sklízet. Místo otrhávání jednotlivých lístků doporučuje odstřihnout vršek nad patrem lístků. Rostlina tak namísto odstraněného hlavního stonku vytvoří dva nové a pěkně se rozkošatí.
A pokud vás zajímá, jak bazalku uchovávat, kromě sušení můžete vyzkoušet tento tip: Čerstvé listy bazalky nakrájejte na proužky ostrým nožem, vložte je do tvořítek na kostky ledu a zalijte olivovým olejem. Dejte zamrazit a takto si můžete užívat čerstvou bazalku i v období, kdy ji zrovna nemáte po ruce živou na okně či na zahradě.