Hlavní obsah

Barevné květy kuklíku rozparádí záhon, květináč i vázu

Nikoho neudiví, že mu patří čestné místo v trvalkové superlize. Kuklík je šmrncovní, odolný, nepřehlédnutelný.

Foto: Adéla Mclintock, Novinky

Červená je atraktivní a vzrušující. Úplně stejná je zahrada, ve které se červenají poloplné květy věhlasné odrůdy Mrs. J. Bradshaw

Článek

Ať už chceme oživit záhony, hledáme nevšední výplň do nádob, nebo potřebujeme efektní tečku pro květinové aranže, kuklík nám vyjde vstříc. Zacílíme na odrůdy a křížence kuklíku čilského (Geum quellyon syn. G. chiloense). Jejich oslnivé květy sotva potřebují nějaké vylepšení.

Ve žhavých tónech

Vymalovat zahradu, aby byla pěkná jako obrázek, s kuklíkem hravě zvládneme. Fandové chladných barev mají ovšem smůlu, u příbuzného růží a jahod to žhne jako o poledním úpalu.

Z volánkových květů odrůdy Lady Stratheden málem cítíte žár slunce. Šarlatové plátky poloplné odrůdy Mrs. J. Bradshaw se jasností vyrovnávají řeřavým uhlíkům. Zkřížením této proslulé odrůdy s kuklíkem potočním vznikla libůstka k nakousnutí Totally Tangerine s jednoduše stavěnými květy v odstínu mandarinek. Všechny tři kultivary (i mnoho dalších) nabízejí fůru květů od května do srpna.

Pokud květy po zavadnutí odstraníme, nahradí je nové ještě v září. Těch se nezbavujeme. Promění se v ježaté kouličky, na které podzimní mlha navléká třpytivé korálky.

Zelené eldorádo pro kočky

Zahrada

Nekonečno možností

Z konkurence si kuklík hlavu nedělá, neboť ví, že stejně budeme mít oči jen pro něj. Díky vzdušné konstituci se hodí skoro ke všemu. Z nekonečna možností doporučujeme nonšalantní eleganci pro zahrádky u moderních vilek a bungalovů, která vznikne, když oranžovou odrůdu doplníme bílým pakmínem (Ammi majus) a kakostem a spolu s chomáči jemných trav jimi podsázíme bělokorou břízu.

Poezii venkova krásně odrecituje žlutý kuklík v doprovodu růžových svící divizny brunátné (Verbascum phoeniceum) Rosetty, bělostných obláčků šateru (Gypsophila paniculata) a zlatých chocholů zlatobýlu (Solidago). Vedle červenokvětých kuklíků mohou klinkat modré zvonky, vonět fialové večernice (Hesperis matronalis) a bledé hvozdíky nebo povlávat péřovité listy fenyklu, nejlépe bronzového (Foeniculum vulgare) Purpurea.

Kdo rád vybočuje z řady, seznámí kuklíky s polodivokým pcháčem (Cirsium rivulare) Atropurpureem, hvězdičkovanou amsonií (Amsonia tabernaemontana) či hroznatou baptisií (Baptisia australis).

Hostina jen pro zvané

Podle Jana Wericha je nejkrásnější hudbou lidský smích. Zahrádkář přírodomil toto tvrzení doplní o veselé hmyzí bzikání. Bzučilky se v květech nadnášených 50 až 70 cm vysokými, rozvětvenými, jako vrabčí nožky tenkými stonky bez listů střídají ostošest.

  • Proti mšicím, které se občas houfují okolo poupat, zakročíme. Ale ne chemií. Buď je setřeme prsty, nebo spláchneme vodou. Manuálně se vypořádáme také s housenicemi pilatek, pokud to za nás neudělá dřív střízlík či sýkorka. Mohli bychom se domnívat, že larvičky shánějící krmi od května do července vykoušou pár dírek. Ale chyba lávky. Způsobí klidně holožír, takže z dekorativně laločnatých listů vyskládaných do mohutné růžice zbydou jen ohlodaná žebra.
  • Proti padlí preventivně fungují příznivé podmínky k růstu. Místo by mělo být na slunci či v polostínu s úrodnou, ne mokrou, ale ani příliš suchou půdou, kde volně proudí vzduch a listy po dešti rychle osychají.
  • Až trsy pěkně zhoustnou, rozdělíme je, aby kuklík zůstal fit. Nové rostliny budou vítaným bonusem.

Létu sluší koberce z kopretin

Zahrada

Související články

Když na zahradě zacinkají mini zvonky

Našla by se spousta jiných kytek právě tak houževnatých a mnohostranně použitelných. Ale ne všechny se rozkošností vyrovnají trpasličím zvonečkům. Dlouhověké...

Kdepak plevel, to září knotovky

Kdo nechodí po krajině naslepo, všiml si jistě už někdy překrásných knotovek. Z jaké zahrádky asi utekly? Ba ne, neutekly. V přírodě jsou doma. Ač duší...

Výběr článků

Načítám