Hlavní obsah

Amatérský zahradník je místní legendou. Letošní barevná úroda je největší, jakou kdy měl

O tom, že úroda může mít různé podoby, by mohl vyprávět jedenašedesátiletý Shaun Schroeder z předměstí anglického Bristolu. Za typickým anglickým řadovým domem má podlouhlou zahradu oddělenou od sousedů vysokými zdmi. A právě na nich má v zavěšených koších obrovské množství květin, které hrají všemi barvami. Letos je prý záplava květů větší než kdy jindy.

Amatérská zahradnická legenda se letos chlubí ještě barevnějšími květinami než jindyVideo: AP

Článek

Schroeder je amatérským zahradníkem ve vesničce Whitchurch. Na zdech ohraničujících jeho zahradu má rozvěšené dvě stovky košů. V nich pěstuje nejrůznější okrasné květiny, zejména však různé barevné varianty petúnií a fuchsií.

O květiny se neúnavně stará. Každý večer tráví tři hodiny jejich ošetřováním. Každého slimáka nebo hlemýždě odstraňuje ručně. A každý rok se pak za to také může celé léto těšit ze spousty květů, jimiž se mu jeho barevné svěřenkyně odvděčují. Zahrada Shauna Schroedera je v okolí dobře známou a její majitel je mezi svými sousedy cosi jako zahradnická legenda.

Vše začalo přitom tak nenápadně. První květiny si pořídil během covidového lockdownu, aby se nenudil. Lockdown pominul a na květiny mohl klidně zapomenout. Jenomže, mělo to háček. Schroeder se do nich doslova zamiloval. A tak si začal pořizovat další a další. Od té doby svou zahradu neustále předělává. Ta každý rok vypadá jinak. Pěstuje totiž převážně letničky.

Na zahradu si koupil historický úzký člun. Postavil pro něj i kanál a zdymadlo

Zahrada

„V zimě vždycky všechno zajde. A pak mám prázdné plátno,“ svěřil se webu Bristol World s tím, že vždycky v květnu během jediného manického týdne vysází všechny květiny, které si pořídí, takže mu všechno kvete pak zároveň ve stejnou dobu.

Nejkrásnější pohled bývá na jeho zahradu koncem července. To jsou v plném květu úplně všechny jeho květiny. Tento rok se ale dle svých vlastních slov překonal.

„Letos je to úplně jiné, každá rostlina je jiná a všechny jsou jinak uspořádané. Ovšem čím jsem starší, tím je těžší udržovat všechno tak, aby to bylo tip ťop. Ale je to tak krásná práce,“ pochvaluje si muž, jenž pracuje jako demoliční dozor.

Letos se mu také dostalo zcela nečekaného ocenění. To když se jedna z neteří jeho kamaráda zeptala, jestli by se směla nechat vyfotit před maturitním plesem na jeho zahradě. „Byl jsem překvapený, ale asi dělám něco správně,“ říká a dodává, že na něj samotného působí jeho zahrada vysloveně blahodárně.

Foto: AP

Shaun Schroeder se živí jako demoliční dozor. Každovečerní péče o květiny je proto pro něj způsob relaxace a hlavně veliká potěcha.

Foto: AP

Každý večer tráví tři hodiny péčí o své květiny.

Když se večer vrací z práce celý napjatý a unavený, pobyt na zahradě mu vždycky pomůže zbavit se stresu. A nemusí na ní ani pracovat. Stačí mu jen na ní sedět a dívat se kolem sebe.

„Ale není to jen pro mou potěchu. Dělám to i proto, aby se potěšili i všichni ostatní,“ říká zahradník. Právě lidé z okolí jeho práci velmi oceňovali během lockdownu, když nikam nemohli a museli setrvávat zavření doma. Pohled do zahrady pana Schroedera mnohým prý úplně prozářil den.

Od té doby spousta lidí ze sousedství, když někam vyráží, to vezme klidně oklikou, jen aby se zastavili u jeho zahrady a mohli se podívat, co má zase nového. A on jim vše rád ukáže. „Někteří lidé přicházejí večer a chválí mě, že to vypadá báječně. Lidé mi neustále klepou na dveře,“ pochvaluje si s tím, že letos je jeho zahrada krásnější než kdy předtím.

Osvětu ohledně zahradničení přitom nešíří jen mezi sousedy. Na facebooku založil i zahradnickou skupinu Summer Gardens UK, kde se lidé vzájemně mohou inspirovat a radit si s pěstováním květin.

Je to ještě keř, nebo socha? Učitel v důchodu 20 let tvaruje živý plot do podoby nahé ženy

Zahrada

Související články

Výběr článků

Načítám