Hlavní obsah

Aksamitníky svítí jako africké slunce a spolehlivě odradí škůdce

Léto je v plném proudu a s ním žhavé západy slunce. Úplně stejný kolorit dohořívajícího dne se odráží v úborech aksamitníků. Ať rostou v záhonu, nebo v květináči, říkají si o pozornost. A pozor, pracují pro nás.

Foto: Adéla Mclintock

V létě aksamitníky kvetou jako o závod. S rudými jiřinkami se předbíhají v přitahování naší pozornosti.

Článek

Všude, kde tyto oblíbené letničky kvetou, budí radostnou náladu. A jejich svérázný odér se dá na zahradě dost dobře využít.

Veselí frajírci z Ameriky

Tito příbuzní slunečnic, echinaceí a heřmánku, kterým se ale nepodobají, jsou v botanické mluvě vedeni jako aksamitníky. I přesto se jim lidově říká afrikány. Možná proto, že svítí jako africké slunce. Ve skutečnosti ale pocházejí z Ameriky, ponejvíce z Mexika.

Oblíbené druhy

Robustní aksamitník vzpřímený (Tagetes erecta) se chlubí až 12 cm velkými balonovitými úbory s volánky jazykovitých květů (výška od 20 do 80 cm, šířka okolo 40 cm). Obvykle vícebarevný aksamitník rozkladitý (T. patula) nosí asi 5 cm široké, jednoduché až plné úbory v různém poměru jazykovitých a zveličelých trubkovitých květů. Měří 15 až 45 cm na výšku a až 35 cm na šířku. Kompaktní aksamitník jemnolistý (T. tenuifolia) působí křehce i díky jednoduchým úborům o průměru jen kolem 2 cm. Dorůstá do výšky 20 až 35 cm a až dvojnásobné šířky.

Zásah šlechtitelů do života této trojice přinesl bohatství odrůd jásajících v odstínech žluté, oranžové, červené i jejich vzrušujících kombinacích. Aksamitníky mají i rozmanité listy upomínající na peříčka a kapradinky.

Krásná zahrada bez čekání

Zahrada

Zahrádkářovi spojenci

Aksamitníky poznáme i poslepu. Prozrazuje je osobitý odér, směsice kořenitých až balzamických tónů. Představte si nezralý pomeranč, ocet, skořici… Má se za to, že mšice a molice se díky nim neodváží do skleníku. Už dlouho se tito líbezní smraďoši sejí či sázejí k rajčatům, mrkvi, bramborám a vůbec do užitkových záhonů. Z kořenů totiž vylučují látky hubící škodlivé hlístice. Kytkožrouty zase potěší jedlé, jemně pikantní květy, které se hodí do salátů, pomazánek i na zmrzlinu.

Jak prodloužit kvetení

Pokud jsme mladé rostlinky ubránili před slimáky a zaštípli, mocně se teď košatí a na slunečném, teplém místě na záhonu či v nádobě s běžnou zahradní zeminou předvádějí hotové divy. S radostí se k nim připojují lobelky (Lobelia erinus), sporýše (Verbena), dračíky (Penstemon), krásnoočka (Coreopsis), jiřinky, šalvěje, len, stříbrná svatolina (Santolina), purpurová perila (Perilla frutescens). Díky tuhým stonkům drží aksamitníky i při bouřce pěknou fazonu. Rozhodit je může jen stres ze sucha a přehnojení. Velmi jim prospívá obírání zvadlých úborů, to jim spolehlivě prodlouží dobu kvetení.

Příští rok grátis

Semena uzrávají od konce července do pozdního podzimu, po zčernání je můžeme sklízet. Před uložením je necháme důkladně oschnout, aby nezplesnivěla. Klíčivost si podržují až čtyři roky. Na jaře můžeme vysévat hned dvakrát. Buď v březnu pod sklo s tím, že předpěstované sazenice pouštíme ven až po 15. květnu, nebo od dubna do června přímo do záhonu.

Barevné květy kuklíku rozparádí záhon, květináč i vázu

Zahrada
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám