Hlavní obsah

Z karavanu vytvořil chatu. Filmař na volné noze si vystačil jen s videi na internetu

Když Benn Berkeley z anglického Cornwallu coby filmař na volné noze přišel v roce 2020 o všechny pracovní závazky, musel přehodnotit svůj životní styl. Měl štěstí, jeho bratr ve stejném roce získal farmu, na jejímž pozemku stál nepojízdný karavan. Bratr jej Bennovi nabídl a ten se chopil příležitosti. Během čtyř měsíců jej vlastnoručně přebudoval na chatu.

Za čtyři měsíce proměnil karavan v chatuVideo: Reuters

Článek

Benna Berkeleyho z vesničky St Ives zasáhla pandemie covidu v roce 2020 velmi nepříjemnou měrou. Jako filmař na volné noze takřka ze dne na den přišel o všechny vyhlídky na práci na několik měsíců dopředu. Přesto však musel dál platit nájemné, které činilo 500 liber (15 tisíc korun) měsíčně. Nebylo třeba dlouhého rozmýšlení, aby měl jasno. Aby se nezadlužil, potřeboval změnit životní styl a najít si nějaké méně nákladné bydlení.

Spásnou nabídku mu dal jeho bratr, který se v témže roce stal majitelem farmy, na níž stál starý nepohyblivý karavan. Bratrovi nebyl k ničemu, a proto jej Bennovi nabídl k využití. A Benn po něm s radostí skočil.

Karavan o rozměrech 13,5 × 3 metry byl v poměrně tristním stavu, to ale 38letého muže neodradilo a hned se pustil do práce. V tomto směru byla pandemie výhodou. Neměl objektivně co dělat, a tak se mohl věnovat práci na jeho úpravách doslova celé dny.

Americký sen na kolech: Manželé žijí ve 13metrovém karavanu

Bydlení

„Pokud jde o stavebnictví svépomocí, neměl jsem žádné zkušenosti, ale tohle byla příležitost, a tak jsem se do toho vrhnul po hlavě,“ svěřil se v reportáži deníku The Sun. Jak říká, vše se učil z videí na YouTube a dodnes si pochvaluje, jak úžasný a obohacující zážitek to byl.

Odborníkům svěřil jen elektřinu, vodu a odpad

Začal tím, že vykuchal celý vnitřek karavanu. Poté bylo třeba zabezpečit a zpevnit jednu ze stěn, která se začala propadat směrem dovnitř. Vyměnil okna a začal přemýšlet, jak uspořádat vnitřek, který po odstranění starých provlhlých příček tvořil jeden velký otevřený prostor.

„Předtím tu byly jen dvě ložnice s koupelnou a kuchyňkou. To ale všechno šlo pryč a nyní tu mám ložnici pro dva, koupelnu, chodbu a obývací pokoj s kuchyňskou zónou,“ popisuje Benn, jenž nakonec odborníkům svěřil jen ty nejdůležitější práce, a to byla instalace rozvodů elektřiny, vody a odpadu.

Foto: Reuters

Původně byly v karavanu dvě ložnice, koupelna a kuchyňka. Nyní je tu jedna ložnice pro dva, chodba a obývací pokoj propojený s kuchyní.

Foto: Reuters

Sporák je plynový, na bombu, elektřina je ze solárních panelů a teplo zajišťují kamna na dřevo. Jediné, co Benn potřebuje, je přívod vody.

Benn nakonec za proměnu svého karavanu, kterou zvládl za čtyři měsíce, utratil celkem 10 tisíc liber (cca 300 tisíc korun), což je ovšem zlomek v porovnání s částkou, kterou by musel vydat, kdyby si v dané lokalitě chtěl koupit běžnou nemovitost.

Jeho chatka je navíc nezávislá na veřejných sítích, pokud jde o energie. Zdrojem tepla jsou kamna na dřevo, plynový sporák napájí plynová láhev a elektřinu získává ze solárních panelů.

„Je v tom jistá jednoduchost a prostota, když takto žijete. Můžu si svůj život daleko více řídit sám, nejsem nucen trávit prací určitý počet hodin v týdnu, znám přesně své výdaje,“ pochvaluje si Benn.

Foto: Reuters

Ložnice má postel umístěnou ve výklenku.

Foto: Reuters

Malá koupelna má vše nezbytné - toaletu, umyvadlo i sprchový kout.

Neskutečná proměna karavanu pro přepravu koní. Je z něj minidomek se zahrádkou a vířivkou

Tipy a trendy

Související články

Výběr článků

Načítám