Hlavní obsah

Velký formát keramických obkladů se těší velké oblibě. Je však třeba vědět, jak na něj

Rozměry obkladů a dlažeb zřejmě dosáhly historického maxima, větší už snad být ani nemohou. Keramická dlažba a obklad překvapují také vzhledem, docela často imitují jiné materiály a nabývají vzhledu dřeva, kamene či betonu.

Foto: Envato Elements

Velkoformátové obklady a dlažby jsou dnes populární, někdy na ně však jeden řemeslník nestačí.

Článek

Od drobné antické kamenné mozaiky, secesního zdobného kachle, funkcionalistického bílého čtverce 15 × 15 cm či meruňkově oranžových obkladů doplněných pestrou listelou z devadesátek jsme se dostali až k překvapivým mega rozměrům obkladů a dlažeb dneška. Což o to, koupelna je s nimi obložena rychle, buďte ale připraveni na to, že je někdy třeba dvou řemeslníků, což práci může prodražit.

Velké rozměry vyžadují zdatné, speciálně vyškolené obkladače a nejsou úplně snadné na manipulaci, chce to prostor. Neházejte však zatím flintu do žita… Obkladů s rozměry až 120 cm se nemusíte zříkat, jestli po nich opravdu toužíte. Jen si nechte poradit, ve kterém místě koupelny budou vhodné a kde se s nimi řemeslníkům bude dobře pracovat, jsou totiž náročnější na dokonale rovný podklad. Současná koupelna (a vlastně i kuchyně), pokud není striktně minimalistická, rozměry obkladů a dlažeb umí kombinovat a se vzory si vkusně pohrává.

Třikrát měř

Ať jde o rekonstrukci, nebo o novostavbu, pro dobře zvládnutý návrh dlažby a obkladu je nejdůležitější kvalitní zaměření místnosti, od něj se teprve může odpíchnout zpracování spárořezu. Obzvlášť pokud vám jde o složitější mix vzorů nebo si necháváte navrhnout více variant stejného prostoru. Každý není nadán dokonalou prostorovou představivostí. Obklad s motivem eukalyptových listů, který vám v showroomu připadal úžasný, nemusí vaší koupelně vlastně vůbec slušet.

Rodinná vila s vanou pod širým nebem vzdoruje tropickému klimatu

Bydlení

Zkuste více vizualizací, než se rozhodnete pro definitivní výběr, protože koupelnu většinou zařizujete na desítky let a trendy pomíjejí mnohem rychleji. Nějaký prvek, který bude typický jen pro vás, by však koupelna vždy obsahovat měla. Do každého interiéru se jeho obyvatel otiskuje takový, jakým by chtěl být.

Foto: Envato Elements

Velkoformátové obklady nemusí být jen obdélníkové, mohou mít i čtvercový formát.

Možnosti obkladů

Pěkných a přitom neukřičených efektů dosáhnete pochopitelně také s klasickým jednobarevným obkladem, stačí dobrý nápad, třeba změna obvyklého směru jeho lepení. Formát čtverců nebo obdélníků můžete nechat obložit na vazbu, to znamená jako cihly, každou řadu o polovinu posunutou než řadu předchozí. Nebo na rybinu, to znamená jako parkety.

Obdélníky se v současné době častěji umísťují na výšku než na šířku, někdy se v blocích způsob položení střídá. Což je vlastně varianta klasiky, obkladu na střih, kdy se obdélníky nebo čtverce umísťují v klasickém pravidelném rastru. Téměř vymizel způsob pokládky na koso, který míval největší prořez a v místnosti ve velké ploše někdy způsoboval spíš optický chaos.

Foto: Envato Elements

Někdy stačí dobrý nápad, například obdélníkové obklady lze na stěnu umístit stejně, jako se kladou cihly, tj. na vazbu.

Efektní náhrady jsou populární

Z aktuálně nejoblíbenějších dekorů by architekt Adolf Loos (1870 –1933) asi radostí neskákal. Loos totiž kdysi nabádal své stavebníky a (nejen) laickou veřejnost, aby nechali každý z materiálů vystupovat sám za sebe a nepředstírali materiál jiný. Nejprodávanější keramika však v posledních dekádách mívá vzhled dřeva, kamene či betonu. Cena i váha pravého kamene se totiž od keramického obkladu s dekorem kamene podstatně liší a péče o dlažbu s dekorem dřeva se s péčí o skutečnou dřevěnou podlahu v koupelně nedá srovnávat.

Foto: Envato Elements

Zajímavého efektu s velkoformátovými obklady lze docílit například jejich atypickou orientací na stěně.

Anketa

Líbí se vám obklady větších, nebo spíše menších formátů?
Mám raději spíše větší
75,3 %
Dávám přednost menším
9,5 %
Je mi jedno, jaký mají obklady formát
15,2 %
Celkem hlasovalo 454 čtenářů.

Dřevo, kámen, textil? Ani jedno z toho! Moderní materiály dokážou ošálit smysly velmi přesvědčivě

Tipy a trendy
Související témata:
Rekonstrukce koupelny

Výběr článků

Načítám