Hlavní obsah

Velkoformátové panoramatické tapety: Trend, který oživí každý interiér

Tapety jsou po letech znovu populární, od dob našich babiček se ale změnil jejich design i materiál. Působí moderněji, mají vyšší odolnost a nabízejí mnohem větší možnosti než retro varianty. K nejžádanějším typům patří určitě efektní tapety, na kterých jsou natištěné velkoformátové fotografie nebo grafické vzory. Podle čeho ale vybírat mezi tolika designy? A jak je to s náročností aplikace?

Foto: Envato Elements

Při volbě námětu velkoformátové tapety si vybírejte hlavně podle toho, s čím ji můžete doma sladit.

Článek

Pobyt v přírodě je pro spoustu z nás těžko dostupným luxusem. I proto se tapety s touto tematikou těší nebývalé popularitě. Nemusí jít jen o klasiku v podobě tropického ostrova s palmami, ale také o hluboké lesy, rozkvetlé louky nebo levandulová pole. A pokud se nemůžete rozhodnout mezi městem a zelení, vsaďte třeba na vzhled malebných uliček s okny plnými květin nebo středomořský a Provence styl. Nabídka je opravdu široká, proto záleží jen na vašich preferencích a také na tom, co nejlépe sladíte s celým interiérem.

Optické zvětšení i zútulnění místnosti

Velkoformátové panoramatické tapety vypadají velmi realisticky. Navíc dokážou prostor opticky zvětšit nebo naopak zútulnit a vytvořit příjemnou atmosféru. Pár metrů místnosti opticky přidají světlé barvy a hřejivý dojem vyvolá například dřevo, případně motiv slunce nebo plápolajícího ohně. Zajímavých efektů ale dosáhnete i s moderním dekorem kamene či cihel nebo jemné struktury látek, jako je satén a samet.

Foto: Envato Elements

Tapeta nemusí zakrývat nutně celou stěnu. Velmi trendy vypadá zeď natřená výraznější barvou, která základní barevné ladění tapety doplní.

Vinylové nebo vliesové?

Velkoformátové tapety najdete na trhu především ve vinylovém či vliesovém provedení, protože papír by nesplňoval vysoké nároky na odolnost ani výsledný vzhled. Oba typy jsou omyvatelné a snadno se udržují, stačí je otřít vlhkým hadříkem. Rozdíly hledejte především v použitém materiálu.

Chcete mít doma letní atmosféru po celý rok? Nechte své stěny rozkvést

Lifestyle

Cenově dostupnější jsou vinylové tapety, které se vyrábějí z PVC. Díky tomu dobře drží i na hladkém podkladu, hodí se do vlhkého prostředí kuchyně nebo koupelny a částečně fungují také jako tepelná izolace. Na druhou stranu mohou zadržovat vlhkost a hůře se lepí, proto je nedoporučujeme do ložnic ani dětských pokojů.

U vliesových tapet musíte počítat s vyšší cenou, ale zase vás příjemně překvapí snadná aplikace i bezproblémové odstranění. Surovinou pro jejich výrobu jsou textilní vlákna (celulózová nebo syntetická), která mohou mít různou strukturu a zajišťují maximální prodyšnost.

Foto: Envato Elements

Velmi vděčným motivem velkoformátových tapet jsou přírodní prvky.

Tipy pro aplikaci svépomocí

Lepení tapet můžete nechat na profesionální firmě, ale s trochou šikovnosti to zvládnete sami. Technologie se za poslední roky hodně posunula a s vliesovými tapetami si poradí i úplní začátečníci. Místo složitých psaných instrukcí vám navíc stačí zhlédnout několik videí nebo přehledných obrázkových návodů. Nehledě na to, že jsou k dostání i moderní samolepicí tapety, které celý proces velmi usnadní.

Pro začátek bude potřeba si zkontrolovat rozměry jednotlivých rolí nebo výřezů a připravit podklad, který musí být hladký, čistý a suchý. Tapety budou dobře držet na zdi s jemnou omítkou, lakovaném dřevě i umakartu. Cihlovou, cementovou nebo betonovou zeď ale bude nejprve potřeba natřít. Potom už můžete přejít k samotné aplikaci, kterou vám někteří výrobci ulehčí akrylovým lepidlem přímo v balení a také přiloženým návodem.

Důležité je sledovat i složení lepidla a způsob tisku a všímat si případného zápachu. Jen tak budete mít jistotu, že velkoformátové tapety ozdobí každou místnost bezpečně a v ideálním případě i ekologicky. Zároveň ale nepodceňte ani kontrolu správných rozměrů, protože opravy by byly zbytečně složité a nákladné.

Foto: Envato Elements

Zejména lidé ve městech se mnohdy do přírody jen tak nedostanou. Není divu, že se pak snaží přírodní prvky co nejvíce uplatňovat doma alespoň v podobě dekorací.

Jak vybavit pokoj pro školáka? Prakticky, hravě a stylově

Bydlení

Související články

Výběr článků

Načítám