Hlavní obsah

V tomto domě si můžete pohovět v designové jeskyni ve stěně

Na každém kroku je poznat, že majitel je milovníkem umění. Což o to, takových je spousta. Obvykle si dopřejí obrazy na stěnách, designové vázy, možná i menší sochu. Tento rodinný dům má ale na chodbě netradiční artefakt.

Foto: Petr Polák

Pohledově je rodinný dům obložen vápencem z ostrova Brač, který mu dodává exkluzivní vzhled. Velkoryse je propojen se zahradou, která nabízí přírodní koupací biotop i klidné zákoutí

Článek

Při průchodu chodbou si můžete pohovět v digitálně vytvořené designové jeskyni ve stěně, artefaktu z výstavy v Domě umění v Brně. Originálně napodobuje figuru sedající si do prostoru. Materiálově architekt vsadil na útvar pokrytý skelným vláknem.

Černá barva, vápenec a masiv

Prostorná, ale tvarově jednoduchá kuchyň je v provedení černý lak, s prodlouženou pracovní plochou z jasanového masivu. Černý prvek a masiv se opakuje také v jídelně: černé jsou židle a z jasanového dřeva je na míru zhotovený i velký rodinný stůl. Nepřehlédnutelné je designové osvětlení, jež ve tvaru různě velikých koulí vyvažuje „hranatost“ nábytku.

Od jídelny je obývací část opticky oddělena stěnou s krbem, ale zároveň vizuálně propojena podlahou z bračského vápence. V celém domě je podlahové vytápění, pro nějž ohřívá vodu tepelné čerpadlo.

Architekt zasadil úspornou dřevostavbu do panenské přírody Krkonoš

Tipy a trendy

Z rotopedu do bazénu

Kuchyň, jídelna a obývací prostor na sebe v přízemí plynule navazují a vytvářejí komunikační uzel, z něhož lze vyjít rovnou do wellness zóny. Tam se nachází interiérový bazén, vířivka, běžecký pás a rotoped. A logicky zde nechybí ani sprchový kout a toaleta.

Při plavání i běhu se majitelé mohou kochat nádhernými pohledy do zelené zahrady. S přírodou jsou v neustálém vizuálním kontaktu, protože velkoformátové okenní stěny je do plenéru samy „vtahují“.

Schody vedou doprava i doleva

Do klidové zóny v horním patře se dostaneme po unikátním schodišti, jež lze realizovat pouze ve velkém otevřeném prostoru. Je totiž dvojramenné a navzájem protilehlé, doplněné skleněným zábradlím. Díky prosklení také nádherně vyzní jeho velikost a tvar, opticky se nám otevře i část horního patra s chodbou.

V patře jsou dominantní monolitické dřevěné obklady stěn, do nichž jsou vsazeny vizuálně skryté interiérové dveře. Ty mají i skryté zárubně, a tak na nich vynikají kliky.

„Klika dokáže nést na své čelní ploše výplň z nejrůznějších materiálů, takže ji lze jednoduše sladit s dekorem dveřních a okenních prvků nebo naopak nechat vyniknout působivý kontrast,“ vysvětluje architekt Zdeněk Fránek.

Designovým prvkem v této části novostavby je kromě schodiště i stará jasanová dýha z jednoho obřího kmene. Opakuje se na velkoformátových obkladech stěn, na dveřích i nábytku.

Technické údaje:

Autor návrhu a dodavatel: Fránek Architects

Užitná plocha: 935 m²

Zastavěná plocha: 605 m²

Plocha pozemku: 2810 m²

Typ vytápění: podlahové

Zdroj energie: tepelné čerpadlo

Výrobci a dodavatelé:

Hydroizolace, zelená střecha: Vaeplan; dveřní a okenní kování: kliky, Maximal, M&T; obklady a podlahy: bračský vápenec, Kamenoprůmysl Komárek; okna a dveře: Jánošík okna-dveře; osvětlení: myLight; sanita: G-System; veškeré truhlářské práce: Hema puls

Seznamte se nejen s organickou tvorbou Architekta roku 2020 Zdeňka Fránka

Tipy a trendy
Související témata:
Fránek Architects

Související články

Výběr článků

Načítám