Hlavní obsah

V Krásné obnovili unikátní svaté schody. Smí se na ně jen po kolenou

Svaté schody v kostele sv. Josefa v Krásné na Jablonecku jsou jedněmi z deseti svého druhu v České republice. Jsou replikou původních mramorových schodů v Římě, po kterých kráčel Ježíš Kristus k Pilátovi a které tam byly přeneseny z Jeruzaléma. Pod každým z osmadvaceti schodů v Krásné jsou uloženy ostatky svatých. V těchto dnech vrcholí obnova schodů i jejich kaple.

Foto: Blanka Freiwilligová, Novinky

Svaté schody jsou pouze na deseti místech v České republice.

Článek

Na konci října svaté schody poprvé uvidí veřejnost v podobě, jak byly postaveny v roce 1762. Do obnovy kaple a svatých schodů v kostele na Krásné se restauratéři pustili především díky podpoře veřejnosti. Lidé totiž darovali na jejich obnovu potřebné množství peněz.

Iniciátorem sbírky byl Jan Vokurka, který už několikrát na obnovu zdejšího Kittelova areálu přispěl a sbírku odstartoval letos 1. května na Svatojosefské pouti v Krásné.

Foto: Blanka Freiwilligová, Novinky

Pod zlatými kříži na schodišti jsou uloženy ostatky svatých, ukazuje Jan Jucha.

„Když jsem minulé Vánoce vozil pana faráře Juchu po všech jeho kostelích, zavítali jsme i do kostela na Krásné a koukali na schody, které byly ve špatném stavu. A tak jsem na Štědrý den panu faráři slíbil, že potřebné peníze na opravu seženu,“ popsal Vokurka, který do sbírky vložil prvních sto tisíc korun.

„Pak se přidali další lidé. Někdo dal padesát korun, někdo sto, někdo tisíc korun, ale jsou i vyšší příspěvky, deset nebo třicet tisíc korun. Přijeli i pánové z Německa, kteří zde mají kořeny, a přispěli více než tisíci eur (přes 25 000 korun - pozn. red.). Ale ještě nejsme na konci potřebné částky. Doufám, že to všechno dobře dopadne,“ přiblížil administrátor římskokatolické farnosti na Krásné Jan Jucha.

Skláři chtějí zachránit unikátní relikviář ze Zákup. Má tvar postavy se skleněnou hlavou

Kultura

Podle něj se vybralo asi 400 tisíc a sto tisíc je ještě potřeba. „Obnova vyjde zhruba na jeden milion korun. Polovinu vybírají lidé, půl milionu získala farnost z individuálních dotací Libereckého kraje,“ vysvětlil Jucha.

Průzkum odhalil malby na stropě i stěnách

Obnova kaple svatých schodů začala nejprve průzkumem, který odhalil její původní podobu. Restaurátorům se přitom povedlo odkrýt malovaný oltář na zdi a ornamenty na stropě, které už jsou nyní obnovené. Strop bylo nutné také zpevnit, protože byl postaven zvláštní technikou a jakoby visel na drátkách, což se v minulosti používalo. Původní podobu získává i zídka na svatých schodech, která bude mít ve finále původní mramorovanou výmalbu.

„Postupně se obnovují i schody samotné. Částečně jsou vyrovnané a doplněné, aby se po nich dalo bezpečně chodit. Některé byly poškozené, protože byly v minulosti opravené nevhodným materiálem. Nebudou vypadat jako nové, o to nejde, ale budou zachráněné, aby se zachovaly do dalších století a aby tato rarita na Krásné byla nejen nádherná, ale i provozuschopná,“ poznamenal administrátor.

Důkladně restaurátoři očišťují i ornamenty na svatém schodišti, pozlacené kříže i ovály. Právě pod každým z těchto křížů jsou uloženy relikvie svatých, na velkých ornamentech lze pak vyčíst, o které svaté konkrétně jde.

Foto: Blanka Freiwilligová, Novinky

Kostel sv. Josefa na Krásné v Kittelově areálu

A jak se vůbec svaté schody zrovna na Krásné objevily? Důvod je podle Juchy patrný i dnes. „V době, kdy se kostel stavěl, byl těžký přístup do Svaté země a pro lidi bylo složité cestovat do Říma. Doktor Josef Kittel, který nechal kostel postavit, chtěl, aby lidé mohli rozjímat o tom, co pro nás Pan Ježíš udělal a že za nás trpěl. Proto vzniklo toto pietní místo,“ vysvětlil administrátor.

Na schody jen po kolenou

Na svaté schody se nesmí šlapat, lze je zdolávat pouze po kolenou. Věřící se na svatých schodech modlí, u každého schodu rozjímají. Postupně tak procházejí procesem, kterým Ježíš prošel křížovou cestou.

„Právě proto se po nich nešlape, z úcty ke Kristu. Pro katolíky to má velký význam. Chceme se před Pánem Ježíšem nějakým způsobem pokořit a dělat pokání za hříchy, které každý z nás páchá,“ dodal Jucha.

Schody jsou přístupné pro modlící se pouze při zvláštních příležitostech, ale pokud by někdo chtěl, může si domluvit i soukromý termín. Na 28. října plánují v kostele sv. Josefa na Krásné slavnost k příležitosti obnovy kaple a svatých schodů. Mše se odehraje od 10 hodin a poté bude po celý den kostel přístupný veřejnosti.

Poštovní dvůr, kde poprvé v Evropě zazněla Dvořákova symfonie z Nového světa a kam chodil Goethe na kávu, opět ožije

Bydlení

Související články

Výběr článků

Načítám