Hlavní obsah

V historickém bytě v pražském Karlíně se nádherně snoubí původní prvky s moderními

Původní stav karlínského bytu, jenž se nachází v posledním patře nemovité kulturní památky z roku 1837 a která je dílem architekta Jana Ripoty, nedával před rekonstrukcí vůbec najevo historické prvky a na první pohled vypadal jako obyčejná bytová jednotka v běžném činžovním domě. Bylo to proto, že řemeslné hodnoty byly předchozími stavebními úpravami schovány. Architekt Petr Jančálek se je však po jejich odhalení rozhodl obnovit.

Foto: Honza Zima a časopis Bydlení mezi panely

Nosné trámy v obývacím pokoji byly původně zakryty rákosovým podhledem.

Článek

Majitelem bytu v pražském Karlíně je sám architekt, takže interiér mohl zařídit přesně podle svých představ. Základem jeho přístupu byla snaha znovu odhalit a ukázat krásu původních uměleckých prvků, které nalezl schované pod pozdějšími úpravami a zásahy.

V obývacím pokoji jsou například mohutné dřevěné nosné trámy, které byly nezdařilými úpravami zakryty rákosovým podhledem. Stejně tak dřevěné parketové podlahy byly překryty vrstvou cementové mazaniny nebo linoleem. Při renovaci světlíku, který končil původně ve výšce očí, byly odkryty a vyvezeny nánosy sutě a odpadu až na úroveň podlahy.

To vše samozřejmě při plánování rekonstrukce architekt nemohl tušit, proto se projekt během stavebních prací měnil takřka ze dne na den. Ale změny byly vždy k lepšímu a výsledek stojí za to. Prakticky na všechny původní prvky přitom architekt přišel díky záměru provést důkladnou rekonstrukci bytu a nespokojit se jen s jeho výmalbou a pořízením nové linky v kuchyni.

Kvarcitem obkládaný kuchyňský ostrůvek je šperkem rekonstruovaného bytu

Bydlení

Kompletní rekonstrukce bytu

Objevením původních historických prvků ovšem teprve skutečná práce architekta začala. Musel totiž přijít na to, jak je plně začlenit do soudobého stylu a jak je správně kombinovat s moderními a nadčasovými prvky a technologiemi 21. století, jako jsou například bezprahové posuvné dveře do venkovního atria.

Jiným příkladem moderních prvků v bytě jsou PUR lité stěrky v hale a technické místnosti. Bylo třeba vymyslet začlenění klimatizace do interiéru tak, aby výústky nebyly takřka vidět. Hezkým nápadem je určitě umístění volně stojící vany v prostoru ložnice, a velmi praktickým detailem je bezesporu zakomponování vodní trysky vedle WC mísy pro její oplach (místo použití WC štětky).

Využití přírodních materiálů

Při plánování architekt už od začátku počítal s tím, že v bytě bude chtít využívat klasické přírodní materiály, tedy kámen a dřevo, které mají trvalou hodnotu a do kterých se vyplatí investovat. A tak všechny koupelny v bytě a WC mají obklady a dlažby z pravého mramoru (většinou se jedná o mramor carrarský), kuchyňská linka má pracovní desku a stěnu obloženou přírodním kamenem montblanc, který má tu výhodu, že na rozdíl od klasického mramoru není nasákavý.

Kamenné umyvadlo - krása, která ale není jen tak

Z přírodního kamene jsou rovněž vyrobena všechna umyvadla v bytě. Vyrobit taková umyvadla bylo velmi náročné jak na projekt, tak i realizaci, jelikož se muselo spolu domluvit hned několik profesionálů najednou, zejména kameník, truhlář, zámečník, instalatér a fasádník. To proto, že jedno umyvadlo má přibližně 100 kg a bylo třeba vymyslet jak samotnou nosnou konstrukci pro umyvadlo, tak i kotvení do příček nebo zdí.

Dobrým řešením se nakonec ukázalo kotvení nosných ocelových konstrukcí pro umyvadla ocelovými závitovými tyčemi skrz celou tloušťku zdi. Nicméně výsledek stojí za to a takovými podobnými kamennými umyvadly se mohou chlubit například rezidence v Hollywoodu.

Mezi další přírodní materiály patří například přírodní koberce z trávy, které jsou velmi příjemné na nohy, a  nacházejí se v prostoru šatny. Značky byly použity vesměs ty s dlouhou tradicí, jako například kuchyňské spotřebiče Gaggenau, vodovodní baterie CEA, sedací nábytek Natuzzi Italia, ostatní nábytek a doplňky na míru od českých dodavatelů.

Doporučení architekta

„Při celkové rekonstrukci ve starých domech jako v tomto se snažte co nejvíce využít jejich historických prvků, protože to nikde v žádné novostavbě mít nebudete,“ uzavírá architekt.

Panelákový byt sochaře je bez dveří, jeho centrálním prvkem je sklářská dílna

Bydlení

Související články

Výběr článků

Načítám