Hlavní obsah

Tyrkysový box a nekonečná skříňka v hlavní roli. Architekti proměnili starý byt v moderní domov

Manželé Juliana a Gabriel, kteří nově přijeli do São Paula se svými dvěma dětmi, si ve městě pořídili byt. Ten bylo třeba renovovat a nově zařídit. S žádostí o vytvoření nového domova se obrátili na místní architekty Karen Evangelistiovou a Marcose Mendese z ateliéru Goiva Arquitetura.

Foto: Maura Mellová

Hlavní obytný prostor vznikl propojením několika místností do jedné. Díky tomu působí vzdušně a je plný světla

Článek

Byt, který si čtyřčlenná rodina pořídila ve čtvrti Jardim Paulista, byl starý, nicméně, podle názoru architektů měl velký potenciál pro renovaci. Jejich cílem bylo integrovat jeho prostory v denní, společenské části a byt celkově přizpůsobit modernímu stylu života rodiny. Architekti proto upravili dispozici bytu, aby bylo možné veškeré jeho prostory lépe a účinněji využívat a zároveň aby do jeho interiéru vpustili co nejvíce světla.

Hned ve vstupní části bytu zaujmou příchozího truhlářské prvky po obou stranách, které jsou stěžejními body projektu, a za prvními metry teraca také pečlivě restaurovaná dřevěná podlaha.

Po pravé straně si návštěvník může odložit oděv na věšák či se usadit na lavici. Obojí je zakomponované do tyrkysově modrého boxu, v němž je ukryta koupelna s toaletou - jedna ze tří v bytě. Po levé straně pak začíná dlouhý pás skříněk, který nad hlavou kopíruje stejně hluboká police.

Dům s obřím obývákem splývá s okolím díky velkorysému prosklení

Bydlení

Tento dřevěný prvek se táhne dále napříč celým obytným prostorem, kde jej před oknem doplňuje subtilní dřevěná mříž (muxarabi, mašrabíja - prvek známý především z tradiční arabské architektury). Rozbíjí světlo přicházející do interiéru a zajišťuje soukromí obyvatel před zvídavými pohledy z protější budovy. V zadní části místnosti se pás skříněk dočasně proměňuje na televizní stolek a poté končí až u balkonu.

Koupelna maskovaná tyrkysovým boxem je zařízena v neutrálních barvách. Obklady podtrhují kouzlo teraca na zemi v odstínech růžové a modré a dále je pak ještě zvýrazňují netradiční nástěnná svítidla. V klidných, neutrální barvách jsou pak i zbývající dvě koupelny, kde v jedné vládne přírodní barva dřeva a druhá je zařízena v kombinaci šedé a bílé barvy.

Tyrkysový box, jehož barvu si zvolili sami majitelé bytu, zasahuje do obývacího pokoje a kuchyně a rozděluje tyto prostory, aniž by je zcela izoloval. Spojuje je bar, který slouží jako další pracovní plocha v kuchyni a zároveň u něj lze pohodlně něco rychlého sníst.

Černobílá kuchyň se dřevem

Samotná kuchyň je zařízena v zajímavé černobílé kombinaci, jejíž silný kontrast zjemňuje přírodní barva dřevěných dvířek hezky ladící s již zmíněnou parketovou podlahou. Samotná kuchyň má na podlaze praktičtější teraco.

V ložnici jsou hlavní prvky (postel a vestavěná skříň) v neutrální šedé, kterou znovu doplňuje dřevěná podlaha. Architekti do ložnice umístili i kancelář, jejíž stůl je prodloužením vnitřního parapetu oken a nabízí tak nejenom spoustu světla na práci, ale i výhled na město.

Tvůrci nepodcenili rovněž zařízení dětského pokoje (druhý potomek vzhledem ke svému věku svůj pokojík nemá). Království pro malou princeznu je pojato na jedné straně střídmě a ve stylu celého bytu, osvěžili jej ovšem několika zábavnými prvky. Jednak je to velká nástěnná mapa světa se zvířaty a rovněž tak lůžko s konstrukcí domečku.

Manželé si vysnili dům u mohutného stromu. Pro hosty mají tři apartmá

Bydlení

Anketa

Líbí se vám tyrkysové prvky v interiérech?
Ano, je to má oblíbená barva
45,6 %
Někdy i docela ano
18,3 %
Tyrkysová mi nevadí, ale do interiéru se podle mě moc nehodí
13 %
Ne, bez nich se doma klidně obejdu
23,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 491 čtenářů.
Související témata:
Godiva (architekti)
Karen Evangelisti
Marcos Mendes (fotograf)

Související články

Výběr článků

Načítám