Hlavní obsah

Trojice nenápadných chatek splývá s přírodou a oslavuje nádhernou krajinu i hvězdnou oblohu nad ní

Kraj Alentejo na jihovýchodě Portugalska je známý nádhernou přírodou. Turisté sem pak míří i kvůli nerušenému výhledu na hvězdnou oblohu za nocí. Je to totiž jedno z nejtemnějších míst v Evropě. A ještě jedno nej tu mají. Je tu jedna z největších přehrad starého kontinentu - Alqueva. Do tohoto prostředí architekti navrhli trojici chatek, z nichž každá slouží i jako malá observatoř.

Foto: João Carranca

Tento domek je považován za observatoř. Nabízí výhled na nebe i vodní plochu. Všude je z něj nádherně vidět (domek č.3).

Článek

Architekti z portugalského ateliéru Madeiguincho dostali za úkol navrhnout tři chatky do krajiny, jíž vládne rozlehlý les Montado a kterou protíná řeka s obří přehradou Alquevou. Lidé sem ale přicházejí nejenom kvůli denním zážitkům. Coby místo nerušené světelným smogem měst je cílem všech, kdož se chtějí kochat pohledem na oblohu plnou hvězd.

Pro turisty mířící do čarovné krajiny regionu Alentejo měli tedy vytvořit malá přístřeší, kde si nájemníci budou moci odpočinout. Architekti proto prozkoumali tradiční místní architekturu a zajímavé megalitické památky v okolí a podstatu obojího pak využili při návrhu minidomků.

„Jak jsme zdokonalovali naši designovou filozofii, vznikla jednotná vize těchto tří domů. Odchýlili jsme se od konvenčního bydlení, přijali jsme koncept živého objektu, kde obyvatelé mohou zažít a obývat prostor na různých úrovních, což podporuje organičtější a jedinečný životní zážitek,“ říkají architekti.

O zlaté minidomky je zájem, firma je ale postaví jen na výjimečná místa

Bydlení

V praxi to znamená, že největší část interiérů zabírají obývací prostory, které provázali s velmi kompaktními kuchyňskými zónami. Žádnému domku nechybí samozřejmě ani koupelna, ta je ovšem pojatá minimalisticky.

Speciálním požadavkem zadavatele bylo vybavení každé stavby pozorovatelnou.

V interiérech architekti využívají prvky ze dřeva s běleným povrchem, části stěn jsou nahozené vápnem tak, jak je to v kraji tradicí. Podlahy jsou z tradiční portugalské borovice.

Také exteriér vychází hodně z místních zdrojů. Části fasád pokrývá korková kůra, jež je odkazem na korkové duby rostoucí v okolním lese. Zároveň tento materiál zlepšuje izolační vlastnosti stěn.

Vzhledem k drsnému klimatu architekti při návrhu domků akcentovali účinnou tepelnou izolaci a chlazení interiérů zajistili prostřednictvím pasivních konstrukčních řešení, jako je příčné větrání a orientace vůči světovým stranám. Většina jižních fasád je uzavřenější a velké otvory směřují na východ nebo sever, aby se zvýšila tepelná pohoda.

Prodali vše a žijí v chatce na třiceti metrech čtverečních. Když si lezou na nervy, jdou se projít

Bydlení

Anketa

Líbilo by se vám bydlení na prázdniny v těchto domcích?
A jak!
76,4 %
Asi ano...
8,3 %
Spíš ne.
1,4 %
Ani trochu. To by nebylo nic pro mě.
13,9 %
Celkem hlasovalo 72 čtenářů.

Související články

Výběr článků

Načítám