Hlavní obsah

Tmavý zvenku, světlý uvnitř. Architekti navrhli klientům dům na břehu biotopu

Majitelé pozemku ve Vraném nad Vltavou si přáli postavit rodinný dům, který by byl skrytou oázou plnou klidu. Měl do okolí zapadnout, ale přitom se od něj do určité míry distancovat. Představovali si jej jako dřevostavbu řešenou jednoduše a bezbariérově, s dispozicí 5+kk. Úkolu se ujali architekti z ateliéru 0,5 Studio. Výsledkem je dům se zápražím postavený na břehu jezírka.

Foto: Peter Fabo

Architekti navrhli majiteli rodinný dům hned u jezírka

Článek

Ačkoli při pohledu z ulice může dům svou černou barvou a černým plotem působit trochu posmutněle, stačí jediný pohled ze zahrady, aby se takový dojem okamžitě rozplynul. Ve skutečnosti jde o stavbu, která je navržena s velikým citem a rozmyslem, a navíc se spoustou zajímavých nápadů.

Ostatně ten první je možné obdivovat už z ulice. Architekti vzhled laťoví plotu využili na fasádě domu, a jak host později zjistí, dokonce i v interiéru. Skutečně skvělým nápadem bylo usazení stavby do bezprostřední blízkosti jezírka, které ji tak v letních měsících příjemně ochlazuje. Nad břehem jezírka se táhne zápraží, které je zastřešené vodorovným přesahem střechy.

Samotný dům má prostý kvádrový tvar uzavřený tradiční sedlovou střechou, jež zůstává na straně směrem k ulici bez přesahu. „Dům ustupuje od uliční čáry na šířku parkovacího státní a jeho fasáda doslova tvoří hranu mezi prostorem vně a uvnitř pozemku, téměř tak jako dříve vesnická zástavba vznikala,“ popisují architekti.

Emoce letenského funkcionalismu s tmavomodrým akcentem v kuchyni

Tipy a trendy

Dům doplňuje vodorovné zastřešení chránící plochu před vstupem a parkovací místo. Na tento prostor navazuje sklad se saunou a směrem k zahradě pak již zmíněné zápraží a jezírko. Zastřešené prostranství rodina může v letních měsících využívat jako protažení obytných prostorů.

Tmavý exteriér domu je v kontrastu s jeho světlým interiérem. „Černá barva domu komunikuje se zahradou a dodává domu i celé exteriérové kompozici japonizující atmosféru. Naopak světlé dřevo v interiéru zklidňuje a tvoří kvalitní prostředí k životu,“ vysvětlují architekti.

Vnitřní uspořádání

Uspořádání interiéru domu je velice prosté. Hlavní vstup je umístěný na boční straně a za ním je prostorné zádveří, na nějž navazuje rovnou chodba. Z té vedou dveře do ložnic orientovaných na jih, do zahrady. Chodba má spíše charakter obytné „ulice“ a ústí do hlavní obytné místnosti s kuchyní. Na severní stranu, k silnici, směřují obslužné místnosti. Je zde šatna, koupelny, technické zázemí a sklad.

Ve všech obytných místnostech architekti zvolili kombinaci omítky a dřevěného obkladu. Okna a dveře pak barevně sladili tak, aby si notovaly s obkladem. „Požadavkem klientů bylo využití dřeva nejen pro konstrukční systém, ale i na fasádu a interiér. Podlahy jsou kombinací dřevěných třívrstvých lamel a dlažby, podhledy jsou z laťového rastru s integrovaným osvětlením,“ upřesňují architekti.

Biotop ke koupání

Zařízení zahrady se pak odvíjelo od základního požadavku majitelů, jímž bylo vytvoření biotopu vhodného ke koupání. Vodní plocha leží v centru zahrady a před okolním světem ji zakrývá dům.

„Dům vznikal od studie v součinnosti s investorem a projektanty. Tento postup se nám osvědčil, protože umožňuje již od prvních konceptů racionálně ladit požadavky klienta a konstrukční systém v daném rozpočtu,“ vysvětlují architekti s tím, že majitelé si přáli dům částečně dokončit svépomocí. Podíleli se tak na dokončovacích pracích, interiéru, fasádě a kompletaci interiéru podle celkového návrhu architektů.

Informace o projektu:

Architektonický návrh: Pavel Nový, Vít Svoboda

Projekt a realizace: Chytrý dům

Obytná plocha: 113 m2

Terasa, sklad, sauna a kryté stání: 78 m2

Typ konstrukce: dřevostavba

Býval zde ustájen dobytek a hospoda, dnes má tento dům úžasnou atmosféru a šmrnc

Bydlení

Související články

Výběr článků

Načítám