Článek
Zelená generace spotřebičů je šetrná k životnímu prostředí i k nákladům na domácnost. Tyto hodnoty jsou pro nás při výběru pomocníků do domácnosti klíčové. U jakých spotřebičů dosáhneme nejvyšších úspor?
Chladničky
- Chladničky v energetické třídě A+, jejichž průměrná spotřeba energie dosahuje okolo 0,6–0,7 kWh/24 h, uspoří náklady za elektřinu až 20 000 Kč za průměrnou dobu životnosti.
- Náklady na elektřinu snižují i chladničky opatřené beznámrazovou technologií Frost Free (vrstva ledu o síle 5 mm v chladničce zvýší její spotřebu energie o 30 %) tím, že uchovají potraviny déle čerstvé. Ušetříme nejen náklady na energii, ale také množství potravin, které se delším uchováváním nezkazí.
- Šetří také chladničky s výdejníkem vody ve dvířkách. Připravují chlazenou vodu z vodovodu, z níž byly filtrací odstraněny látky, jako je chlór, olovo či měď. Vodu si natočíme z průhledné čtyřlitrové nádržky přímo z dvířek chladničky, aniž by je bylo nutné otvírat.
Pračky
- Důležitou vlastností úsporných praček je nejen energetická třída A+ nebo A++, ale také např. funkce Direct Spray – přímé sprchování, díky níž dosáhneme úspory vody a energie 35–50 % na jedno praní.
- Jestliže si vybereme pračku s funkcí odloženého startu, budeme prát mimo energetické špičky, kdy je praní nejnákladnější.
Sušičky
- Některé kondenzační sušičky nabízejí nový šetrnější způsob sušení prádla, dosahující až čtyřicetiprocentní úspory energie oproti běžným sušičkám.
- Mnohem šetrnější je sušení prádla v sušičce s tepelným čerpadlem, která uspoří až 50 % spotřebované energie.
- Sušička nezabírá v bytě prostory pro sušení prádla, výrazně usnadňuje žehlení, ale také šetří peněženku.
Indukční vaření
- Indukce je moderní technologie, která s sebou přináší možnost využít jen tolik energie a času, kolik k přípravě pokrmů opravdu potřebujeme.
- Indukce je nejrychlejší, nejúspornější a nejbezpečnější způsob vaření.
- Doba potřebná k uvedení jednoho litru vody k bodu varu se u indukčního ohřevu pohybuje okolo 3 minut. U plynového ohřevu je to téměř 5 minut a u ohřevu se sklokeramickou deskou je to více než 7 minut.
- Majitelé sporáku s indukcí mohou dobře hospodařit s časem stráveným přípravou jídel, neboť indukční vaření je rychlé a energeticky méně náročné.
Myčky
- Myčky v energetické třídě A se vyznačují vysokou účinností mytí nádobí a sušení.
- Nejvýkonnější myčky na 12 sad nádobí spotřebují maximálně 12 l vody na jeden mycí cyklus. Stejné množství nádobí umyjeme ručně se 60 l vody.
- S myčkou uspoříme nejen čas strávený mytím nádobí, ale také peníze.
- Také myčky disponují funkcí odložený start, kdy lze mytí nádobí naprogramovat na dobu mimo energetickou špičku.
Vysavače
- Zelené mohou být i vysavače. A to nejen proto, že jsou vyrobeny z recyklovaných materiálů, ale mají i menší spotřebu energie, nejsou hlučné a mají výfukové HEPA filtry.
- Vysavače s automatickým hygienickým zavíráním odstraňují alergeny a jiné škodlivé částice. Vypouštěný vzduch je čistší než vzduch z okolního prostředí.
Snížení spotřeby energie
PŘI PRANÍ:
- zlepšíme účinnost spotřebiče tříděním oděvů podle druhu tkaniny, barvy, váhy a míry znečištění
- pravidelně čistíme filtr a zásobník pracího prášku, pomáhá to snižovat spotřebu
PŘI MYTÍ NÁDOBÍ:
- nezvyšujeme dávky mycího prostředku; vždy upravíme množství mycího prostředku podle množství nádobí
- používáme program Prewash a nepředmýváme nádobí v ruce. Program využívá pouze 4 litry vody
PŘI CHLAZENÍ:
- méně otevíráme dvířka a jen na krátkou dobu,
- chladničku nepřeplňujeme a nevkládáme do ní horká jídla
- sundáme z potravin obaly (vejce, jogurty, ovoce, zeleninu)
- nemáme-li systém No Frost, odmrazujeme mrazničku každých 6 měsíců
PŘI MRAZENÍ:
- čistíme zadní část mrazničky vysavačem každých 6–12 měsíců
- mezi mrazničkou a stěnou ponecháme místo kvůli správné ventilaci