Hlavní obsah

Žďárská Zelená hora odhalila důkaz, proč ji nazývali rubínovým klenotem

Žďár nad Sázavou

Komplex poutního místa ve Žďáru nad Sázavou, kostel sv. Jana Nepomuckého s celoobvodovým ambitem, končí s další velkou etapou rekonstrukce. Téměř hotova je obnova ambitu. Na vstupu se přitom zdá, že řemeslníci na něco zapomněli. Jde ale o záměr.

Foto: Zelená hora

Fasády ikonické památky jsou dnes bílé. Možná tak tomu nebylo vždycky

Článek

„Návštěvníky může poněkud překvapit, že vnitřní prostor hlavní brány má jiný vzhled než ostatních 80 % opraveného ambitu. Důvodem je, že se tam dochovaly nejstarší zbytky omítek a zároveň i původních červených pigmentů, kterými byl ambit z vnějšku zpočátku vymalován. To má dokumentovat nejstarší historii kostela a dokládat, že červená barva tam s největší pravděpodobností byla,“ vysvětlil Ondřej Vobejda, kastelán svatostánku.

Rubínový klenot zmiňují historické dokumenty

Omítky v této části tak byly pouze očištěny a zakonzervovány proti vlivu prostředí, na první pohled ale vypadají stejně jako před začátkem stavebních prací, které jsou prakticky u konce.

Jízdárnu ve Světcích u Tachova málem odstřelili. Z ruiny se nakonec stal skvost

Cestování

Ikonická památka zapsaná na seznamu UNESCO, dílo Jana Blažeje Santiniho Aichela z let 1719 až 1722, byla v některých dochovaných barokních kázáních nazývána „rubínovým klenotem v krajině“.

„Použití červené barvy tomu odpovídá a není vyloučeno, že stejnou barvu mohl mít i samotný kostel. Další průkazné důkazy, ať už v podobě písemností, či obrazů, se ale nedochovaly. Jde tak spíše o to, aby návštěvníci zpozorněli a povšimli si, že v omítce ambitu červená barva skutečně prosvítá,“ doplnil kastelán.

Vrátili se i andělé zničení při požáru

Právě končící etapa obnovy ambitu navázala na předešlou obnovu poutního kostela v závěru roku 2022. Přišla na 118 milionů korun, což je bezmála dvojnásobek nákladů než na samotný kostel.

„Není divu. Je třeba si uvědomit, že rozlehlý ambit na deseticípém půdorysu s pěti kaplemi a pěti branami je co do ploch pětkrát větší,“ připomněl kastelán. Rekonstrukce přitom kromě vnějších i vnitřních omítek vrátila lesk štukové výzdobě i výmalbám, hodně práce měli také klempíři a restaurátoři – sochaři.

„Po více než dvou staletích se nyní nad hlavní bránu vrátily dvě sochy andělů-štítonošů. Originály byly zničeny při požáru střechy kostela a ambitu v roce 1784, avšak restaurátorům se z dochovaných fragmentů podařilo vymodelovat jejich původní podobu,“ doplnil Ondřej Vobejda. Plastiky z pískovce váží skoro 300 kilogramů.

Zelená hora je přístupná celoročně, prohlídky je ovšem lépe si předem rezervovat. Samotný ambit je pak přístupný bez omezení. Na 16. května je ještě v plánu vysvěcení Německé kaple, jediné malované kaple v ambitu.

Anketa

Líbí se vám, když na některém místě rekonstruované památky máte možnost vidět i jak vypadala její původní podoba?
Ano, je to velice zajímavé.
96,9 %
Nevím, mně to bývá celkem jedno.
1,6 %
Ne. Líbí se mi, když je vše sjednocené. Buď vše původní, nebo vše moderní.
1,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2267 čtenářů.

Nečekaný objev na zámku. Stavbaři odkryli vzácné nástěnné malby

Bydlení
Související témata:
Zelená hora

Související články

Výběr článků

Načítám