Článek
Zahradní krby s douzovací střechou, udírny, pece a různá topeniště koupíme v hobby marketech a zahradnictvích. Mohou být mobilní na kolečkách, samostatné i kombinované.
Často vypadají tak dobře, že na zahradě či zídce plní funkci designového kousku.
Na co dávat pozor
Ať už připravujeme pokrmy v krbu, udírně, topeništi či v peci, vždy dbáme na jejich pevné a stabilní ukotvení na betonové pokládce nebo dlažbě.
Vyústění komínu má směřovat do otevřených prostor, vhodné je umístění v závětří. Výrobek by měl mít certifikát a splňovat bezpečnostní normy.
Materiály použité na jeho výrobu musí být zdravotně nezávadné. Používáme topiva doporučená výrobcem, postačí dřevěné uhlí, brikety a chipsy.
Dojde-li k nehodě kvůli pálení nevhodného materiálu (lakované dřevo, překližky), je to při reklamaci považováno za porušení záručních podmínek.
K zapálení slouží jen schválené podpalovače. Oheň na dřevěném uhlí nehasíme vodou, necháme jej dohořet.
Zahradní krby
Stavebnicové smontovatelné krby jsou nejčastěji z vylehčeného nebo vymývaného betonu. Otryskávaný povrch je náročnější na údržbu, zato působí přirozenějším dojmem.
Ke stavbě venkovních krbů na míru se zpravidla používají přírodní kámen a cihly. Méně obvyklé jsou celokovové krby s pečicím kamenem v ohništi a udírnou.
Obložení ohniště je vždy šamotové. Grilovací mřížku nad ohništěm nastavíme minimálně do dvou úrovní. Intenzitu hoření regulují klapky u ohniště usměrňující přívod vzduchu.
Plameny by neměly přesahovat horní polohu grilovacího roštu, může dojít k přetopení krbu a např. k popraskání jednotlivých betonových dílů.
Komín má mít stříšku, která zabrání odlétání jisker a zatékání dešťové vody. Ve většině případů je možné u smontovatelného krbu nastavit nerezovou nebo měděnou střechu.
V levných typech krbů opečeme špekáčky. Do multifunkčních typů s několika úrovněmi vložíme grilovací mřížku a pánve na smažení. Krbový gril může být kombinován také s udírnou, s douzovací střechou.
Topeniště, pece, udírny
Topeništěm rozumíme prostor v peci, kamnech nebo u kotle, kde se spaluje topivo.
Existují ale také samostatná venkovní topeniště, která se podobají krbům. Jsou většinou z oceli, litiny, v kombinaci se sklem, přes které vidíme oheň.
Jednoduché designové typy slouží k dotvoření atmosféry a také k přitápění v letních nočních hodinách na otevřené terase. Nad ohněm v topeništi určeném k přípravě pokrmů opékáme špekáčky. V multifunkčních typech grilujeme, smažíme.
V zahradní peci z cihel nebo z kamene připravíme pizzu, různé druhy placek, upečeme v ní i chléb. Taková pec je většinou vestavěná do venkovní kuchyně. Samostatné typy bývají ocelové a litinové.
Komoru či plochu pro pečení vždy obkládají šamotové cihly. V jednokomorové peci připravujeme pokrm ve stejné komoře, v jaké je rozdělaný oheň. Dvoukomorová pec má ohniště v dolní komoře, peče se v horní.
Dřevěným, cihlovým a kamenným udírnám konkurují celokovové udírny, smontovatelné, samostatné a mobilní. Používají se k uzení teplým i studeným kouřem. Komín bývá vybaven škrticí klapkou, uvnitř by neměl chybět teploměr pro indikaci teploty.
Napište nám
Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?
Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.