Článek
Nádobí na indukci je obvykle vyrobeno z oceli nebo litiny. Ale nejen z nich. Litina je však ideální, protože teplo krásně rozvádí a udržuje a nádobí rovnoměrně zahřívá.
Jestliže máte indukční desku a nechce se vám kupovat nové nádobí, může pomoci i speciální adaptér na indukci. Jde o podložku, která umožní použití běžného nemagnetického nádobí na indukčních varných deskách.
Varné centrum na míru ulehčí práci. Umí být diskrétní i retro
A co rozmanité materiály?
Nabídka vhodného nádobí je široká a vzdávat se nemusíte ani svých oblíbených materiálů. Důležité je feromagnetické dno (feromagnetismus je název jevu, pro který je typická schopnost určitých materiálů, které umí trvale uchovávat magnetické pole). A čím sinější bude, tím rychleji se na něm jídlo uvaří.
Nádobí s feromagnetickým dnem může samozřejmě mít korpus i z nerezu, železa, litiny, titanu, někdy hliníku, mědi, a dokonce i porcelánu.
Mnoho variant nabízí indukční nádobí také uvnitř. Jeho vnitřní povrch tak může být přilnavý i nepřilnavý, vyrobený z různých materiálů, včetně teflonu či keramiky.
Dva tipy
- Před koupí vyzkoušejte osvědčený trik s magnetem nebo na nádobí hledejte symbol cívky (řada smyček vedle sebe).
- Nádobí na indukci lze použít i v troubě, nemá-li dřevěné či plastové rukojeti.
Zvolte správné rozměry
- Důležité je znát rozměry indukční varné desky nebo varných zón na desce. Pamatujte, že indukční plotýnka musí mít menší nebo minimálně stejný průměr, než je průměr pánve či hrnce.
- Trefit šikovnou velikost je podstatné pro plošné prohřátí nádobí. V případě pánví s kónickým tvarem berte v potaz průměr dna, nikoliv obvod v horní části pánve.
- Indukce vás nadchne i snadnou údržbou. Vystačíte si s vlhkým hadříkem a trochou saponátu. Nikdy nepoužívejte na povrch drátěnky či abrazivní čisticí prostředky!
Kolik zaplatíme?
Rozpětí je široké. Hrnec pořídíte zhruba od jednoho tisíce do pěti tisíc v závislosti na značce, velikosti a použitém materiálu. Pánve začínají na dvou tisícovkách, levnější jsou různé napařovací sady, které ocení zejména ti, kteří v kuchyni hojně využívají zeleninu.
Vyplatí se vědět:
- Indukce má o 40 % nižší spotřebu než sklokeramická deska.
- Ve speciálním nádobí s magneticky vodivým dnem jídlo nikdy nepřipálíte.