Článek
Víno je třeba podávat v tenkostěnných, hladkých skleničkách. Trendy velí, aby byly i nebroušené a bezbarvé, aby vynikla barva vína, a hlavně dost vysoké a objemné. Měly by mít cca 15 cm na výšku. Minimálně by jejich nožka (stopka) měla mít alespoň 5 cm, jen tak ji je možné pohodlně držet a víno si z ní vychutnat.
Objemné sklenice nejvíce oceníte při pití červeného vína. Moderní je i lehce hranatý tvar sklenic.
FOTO: Novinky.cz, IKEA
Platí ale pravidlo, že víno naléváme raději hodně hluboko pod polovinu sklenice. Čím větší je sklenice, tím níže naléváme v poměru k jejímu objemu.
Základem jsou sklenice na červené a bílé
Sklenice mohou být opravdu dost objemné, až 500 ml, v takové sklenici se mnohem lépe uvolní aroma vína a vůni si víc užijeme. Červené i bílé víno podáváme ve sklenici připomínající tvar tulipánu.
Bílé víno by mělo být ale servírováno ve štíhlejším provedení a vyzrálejší červené naopak v baňatější sklenici s mírně uzavřeným okrajem.
K vínu podávejte i sklenici čisté vychlazené vody.
FOTO: Novinky.cz, Condec s.r.o., IKEA
Perlivé víno patří do flétny
Perlivá vína podáváme ve vyšších skleničkách typu flétna (píšťala), které udržují dlouhodobé perlení. To je pro tyto nápoje charakteristické a je třeba ho zachovat.
Naopak miskovitý tvar skleniček má opačný efekt, podáváme v něm třeba Martini.
Na podávání sektu se může hodit i speciální chytač korkových zátek, jeho tubus nasunete na korek, přitisknete k zátce a otočíte lahví proti směru hodinových ručiček. Zátka pak vystřelí, ale zůstane chycená v tubusu. Oceníte i praktickou nálevku.
FOTO: Novinky.cz, Condec s.r.o., Vacu Vin, Screwpull, IKEA
Růžové vynikne ve sklenici typu zvon
Lehčí bílá a růžová vína podáváme ve skleničce s otevřeným okrajem, ve tvaru zvonu. Můžeme v nich podávat vína, které se hodí k dezertům nebo lehká ovocná vína. Pití z takové sklenice umožňuje zasáhnout všechny chuťové pohárky v ústech a umožní vínu plně vyniknout.
Na sladká a růžová vína zvolte menší sklenice - nejlépe ve tvaru zvonu, mohou mít i ornament.
FOTO: Novinky.cz, LSA, IKEA, Kare
Pokud ale máte doma jen sklenice na červené a bílé víno, tak růžové podávejte raději ve sklenicích na bílé. Portské a hodně sladká vína si ale přeci jen zaslouží menší sklenici na vyšší stopce.
Jak nalévat víno a nepolít ubrus
Problémem často bývá servírování vína, málokdo je tak šikovný, aby nevylil ani kapičku, pomoci si ale můžeme buď speciální zátkou - nálevkou na víno nebo ubrouskem ovázaným okolo hrdla lahve.
Místo v domácnosti ušetří praktický stojan na sklenice. Někdo možná uvítá i past na alkoholika - nastavitelný zámek, díky kterému se z lahve napije jen ten, kdo zná kód.
FOTO: Novinky.cz, Peugeot, Leopold
Efektivní je i trik, který skvěle ovládají všichni profesionální číšníci, v závěru nalévání nadzvednou hrdlo láhve a jejím pootočením šikovně zabrání úniku kapek vína.