Článek
Dokonale vyladěná parta
Vpředu sestavy (na úvodním snímku) zaujmou růžové sedmikrásky s nasládle vonícím hvozdíkem. Elektrizující barvu kopíruje hyacint, který smyslnou vůní opájí všechny včetně vavřínu stojícího uprostřed. Odedávný symbol vítězství s aromatickými listy, jimž říkáme bobkové, podtrhuje navinulou chuť smetanových omáček, marinád a pečínek.
Oceníme na něm i to, že se dá po libosti tvarovat nebo že je celý rok zelený a tvoří dokonalé pozadí pro kraslice. Hrozí-li mráz, musí přenocovat ve skleníku, aby nezašel. Neublíží mu sněhový převis bělostných květů sakury, která si díky řezu drží kompaktní figuru a je působivou tečkou za celou sestavou.
Velikonoční dekorace v pastelových barvách prozáří tmavší interiéry
Místo kladívka a šroubováku
Přenosnou bedýnku z několika prkýnek a hřebíků si při troše zručnosti můžeme doma vyrobit. Na nářadí by ji ovšem bylo škoda! Tymiánu s rozmarýnem a kudrnkou i jiným kulinářským bylinám to v ní sluší náramně.
Nárokují-li si rostliny stejné pěstební podmínky, dovolíme, aby se o substrát podělily. Pokud některá z nich, jako v tomto případě petrželka, potřebuje víc vláhy než ostatní, vložíme je do bedýnky v samostatných květináčích, abychom měli lepší kontrolu nad zálivkou. Při pravidelném zaštipování a občasném přihnojení vydrží v přenosce roky. Na Velikonoce ji ozdobíme velkou mašlí, vajíčky a stádem rozverných oveček.
Dvojí sklizeň
Petržel kadeřavá znamenitě chutná v nádivce, ale všimli jste si někdy, jak pěkná je to rostlina? A ta barva! Šťavnatá jako orosený mech. V obyčejně bílém porcelánu nemá chybu. Petrželku nyní koupíme jako předpěstovanou sazenici. Řeřichu, štiplavou přísadu do omelet a pomazánek, si musíme sami vysít. Na talíři s mokrou vatou vytvoří huňatý trávníček během pár dnů.
V odstínu husího zobáčku rozveseluje scénku kytička petrklíčů ze zahrady a medovou vůní láká důležité opylovače. Ti tu sklízejí nektar, my zase vitaminy pro zdraví.
Košíky na háčku
Stylový věšák nabízí další možnost, jak kreativně přivítat jaro. Stačí na něj pověsit košíky s libovonným tymiánem a rozmarýnem. Ideální jsou ty z králičího pletiva, lépe odolávají počasí a voda z nich rychle odtéká. To je pro slunomilné mediteránní bylinky, jimž dlouhodobé stání v mokru nesvědčí, velice důležité.
V roli nezvyklé, ale rozkošné partnerky pro rozmarýn se prezentuje sedmikráska. Pokud neokusila chemii, můžeme jejími květy ozdobit salát nebo dezert. Aby plastové obaly nekazily dojem, zamaskujeme je mechem. Nakonec přidáme zápichy s vajíčky, pírka a pár vtipných figurek.
Máta s čokoládou
Úžasné vůně a chutě se sešly na jednom místě, ať se koledníci mají nač těšit. Růžová konev jako obal pro květináč s mátou peprnou s lístky napumpovanými mentolem je současně i podstavcem pro hnízdo, ve kterém místo ptáčka sedí malovaný hrnek plný čokoládových vajíček.
Už jste jedli čokoládu s kouskem mátového lístku? Že ne? Tak to letos určitě vyzkoušejte! Kdo podobné spojení hledá v aroma, pořídí si čokoládovou odrůdu máty. Tu poznáme podle hnědavého přelivu na listech. Po sváteční hostině si z máty a rozmarýnu uvaříme čaj, který podporuje trávení a působí proti nadýmání.