Článek
Kávu umí většina z nás připravit na několik způsobů, klasického kancelářského turka, překapávanou, instantní či silnou v podobě smrtícího espressa.
Na trhu je celá řada kvalitních přístrojů, pomocí kterých si kávu můžete připravit. Pozornost se ale vyplatí věnovat i nádobí, z kterého ji budete pít. Kromě praktických účinků může výběr správného hrnku podpořit vaši konzumaci třeba i na estetický zážitek.
Šálek na espresso bývá vyroben ze silného porcelánu, aby káva zůstala horká a je servírován vždy s podšálkem. Obvykle platí, že dvojité espresso je 70 ml kávy. Foto caffeadamo.com
Šálek na cappuccino mívá objem 150 - 200 ml a také může být z porcelánu. Klasický tvar je cibulovitý a servíruje se i s podšálkem.
Sklenice na kávu se používá na přípravu kávy s velkým množstvím mléka (180 - 200 ml), krásně se v ní vyjímá latté či macchiato. Foto Electrolux
Jemný porcelán - šálek s podšálkem - je používám k servírování tradiční kávy. Nicméně v dnešní době je dvojitá porce kávy podávaná spíše v praktickém hrnku (normální velikost 250 ml a větší). Foto archiv Novinky
Miska na kávu pro milovníky velkých objemů. Ideální pro kávu s mlékem. Karamelově oranžovou misku značky Swan of Denmark můžete ale v kuchyni využít i jinak. Foto boutique.il-p.com
Krásně vytvarované ucho, i při pití kávy se vyplatí věnovat pozornost detailům. Foto image.blog.livedoor.jp
Jak na kávu
Světlo, vzduch a blízkost ostatních potravin se silnou vůní mohou ovlivnit chuť, jak kávových zrnek, tak již namletého prášku. Sáčky, které byly již otevřeny musejí být pečlivě uzavřeny. Již otevřené sáčky by měly nejlépe být uchovávány v chladničce. Při nízké teplotě aroma kávy vyprchává pomaleji a zůstává déle čerstvá. Zásoba kávových zrnek by měla být kvůli uchování aroma vždy uložena v mrazničce. Před rozemletím kávová zrnka nemusíme rozmrazovat.