Článek
Grilujeme rádi, často a všude. Na zahradě, u vody, v kempu i v parku. Nabídka grilů je pestrá, a tak si ten správný model zvolíme opravdu „na míru“.
Někdo preferuje velkou společnost a možnost připravit pohoštění pro deset osob. Pak vybere gril s prostornou odkládací plochou a mnoha funkcemi navíc, nezapomene na příslušenství. Jinému postačí malý přenosný gril pro dva, který je možné složit a cestovat s ním po světě.
Bez připálených tuků
Kdo se zajímá o zdravý životní styl a stravování, dá přednost i „zdravému“ grilu. Jak ho poznáme? Má funkci odvádění šťáv a odkapávajícího tuku mimo hořáky. Díky tomu se grilované maso či zelenina nemají šanci na povrchu spálit, nevytvoří se nezdravé produkty, zplodiny.
Jak to funguje? V grilu pod mřížkou je usazen trychtýř, který odvádí veškerý tuk a šťávy do sběrné misky. Bonusem též je, že systém v jádru grilu rozvádí teplo stejnou měrou shora i zdola.
Pracujte s chytrým grilem
Na grilu se dusí, smaží, peče (pomalou metodou při nízké teplotě), udí, připravuje pizza, omáčky i sladké koláče. Je to vlastně univerzální kulinářský pomocník, který zvládne i menu o několika chodech.
A je tomu tvarově, velikostně přizpůsoben: má boční plotýnky, prostorné odkládací plochy, speciální místa na steaky, XXL prkénka, zadní mřížky na rozpékání pečiva či grilování v mírnějších teplotách.
Grily jsou zkrátka sofistikované, umějí spoustu věcí. Důležité je si správně vybrat a hlavně všechny nadstandardní prvky používat.
Určitě oceníme tzv. dva grily v jednom, kdy díky systému easy flip můžeme na jednom grilu kombinovat přímé (maso) i nepřímé grilování (mírnější na zeleninu).
Každé kulinaření zpříjemní i tradiční litinový hrnec, tak na něj nezapomeňte. Skvělá je i wok pánev z uhlíkové oceli, která rozvádí efektivně teplo a je úžasná na asijskou metodu Stir - fry (ingredience se smaží na malém množství rozpáleného oleje).
Tip pro vás
Zajímavý je hybridní gril, který funguje na plyn i dřevěné uhlí. Přechod z plynu na uhlí je přitom otázkou jedné minuty.
Zásobník s uhlím jednoduše vložíte mezi rošt a plynové hořáky, které uhlí rozpálí rychle a rovnoměrně. Uhlí prohořívá díky speciální konstrukci zásobníku shora dolů a maso je tak lépe chráněno před připálením.
Může se vám hodit na Zboží.cz:
Tři druhy grilu
Grily na dřevěném uhlí umějí připravit maso, jejichž vůně a chuť je podle znalců nejlepší a ta pravá. Steak získá kouřové aroma, grilování má tu pravou atmosféru. Pálené dřevo či dřevěné uhlí žhne a oči si to užijí.
Elektrické grily jsou skvělé pro nenáročné uživatele. Jsou obvykle malé, skladné, snadno přenosné a báječné i na městský balkon či terasu.
Plynové grily oceníme pro rychlost přípravy pokrmů a snadnou údržbu. Prodávají se v mnoha modelech, velikostech a cenových řadách, které se odvíjejí podle vybavení.