Článek
Systém tzv. „dancing delicates“ neboli „tančících pochoutek“ umožňuje kuchařům připravit složité hostiny a vytvořit kolem pokrmu příběh.
Prostřednictvím softwarově řízené elektrodové desky je možné jídlo na talíři rozpohybovat tak, že vytváří dojem tance. Vědci na uvedení tohoto netypického konceptu do praxe spolupracovali s kuchaři, kteří jim pomohli vytvořit nejen vizuálně lákavé, ale i chutné jídlo.
Systém vyvinuli studenti informatiky a milovníci jídla z australské Monash University. Za projektem stojí skupina Creative Technologies, která je součástí Fakulty informačních technologií. Výzkumníci ze skupiny mimo jiné vytvářejí interaktivní technologie. Jejich aktuální projekty se věnují interakci člověka s dronem, integraci mozku a počítače a digitálním vodním hrám.
Nově vytvořený systém stravování umožňuje hrát si s chemickými nebo fyzikálními reakcemi jako v molekulární gastronomii a je takovým vhledem do možné podoby kuchyňského umění budoucnosti.
Pobaví i talíře s motivy, které vybízejí k dekorování jídlem
Ti, kdo se při jídle rádi baví, ocení i talíře od polského designéra Boguslawa Sliwińského, který před časem navrhl originální talíře, jež přímo vybízejí k hraní si s potravinami. Talíře jsou keramické a jsou plné motivů aut, náklaďáků a bagrů, na které si můžete naložit pořádný nášup.
Kuchaři s bujnou fantazií využijí i talíře se zvířecími nebo lidskými podobiznami, které přímo vyzývají ke kreativnímu vyzdobení. Děti budou z takového servírování bezesporu nadšené a v dospělosti mohou na takové talíře s nostalgií vzpomínat.
Pokud chcete, aby stolování nebyla nuda a rádi byste dodali všedním dnům trochu originality, pak budou originální talíře tím pravým ořechovým. Doplnit je můžete pestrobarevnými sklenkami a místo ubrusu zvolit velký papír, na který si každý strávník může nakreslit své vlastní prostírání.